Skitsnacksblogg

Inför Skitsnack S2E14: Favoritregissörer

Som ni säkert märkt så har det varit svårt att hitta tiden till Skitsnack de senaste veckorna. Och så blir det ibland. Rent konkret är detta en One-man-show, även om jag får mycket hjälp från alla möjliga håll. Detta innebär dock att det måste få bli såhär ibland. Och jag hoppas ni vill följa med på resan ändå.

Bland annat så hoppas jag att ni vill hjälpa till med nästa avsnitt. Jag, Samson och Mattias “Bob” Sörbom ska återigen diskutera film. Denna gång ska vi fokusera på folket som får allt att falla på plats; regissören. Troligen det mest erkända yrket inom filmskapandet får stå i fokus denna gång och vi tre kommer alla lista våra tre personliga favoriter. Och som alltid: vi vill ju också veta vad ni har för favoriter!

Vem gör sig bäst i regissörs-stolen? Vem är överskattad? Vem förtjänar mer förtroende och vem är totalt förbisedd? Det finns många frågor, och vil vill ha svar på samtliga!

Även denna veckas avsnitt kommer bli försenat grundat i omständigheter förklarade här ovan, så ni har hela vägen till söndag kl. 13:00 på er att lämna er kommentar. Gör det. Nu.

“A man sooner or later discovers that he is the master-gardener of his soul, the director of his life” – James Allen
 

Kommentarer

 1. Chhak (Chrilleman) skriver:

  Detta kan blir riktigt intressant.

 2. Ludde Lundblad skriver:

  S T E V E N S P I E L B E R G!!!

  Varför?

  5 orsaker:
  – Close Encounters Of The Third Kind
  – Jaws
  – Raiders Of The Lost Ark
  – E.T
  – Shindlers List

  Men nej vänta…JURASSIC PARK! Spielberg är bäst, ingen protest!

 3. Nidde skriver:

  Jag är ju en Kevin Smith-fanboi. Men kanske inte för hans regissörs-egenskaper så mycket som hans författar- och berättartalanger. Han är liksom en storyteller som råkade regisera sina egna filmer. Antagligen för att ingen annan skulle göra det.

  Ett önskemål dock är att jag skulle vilja höra lite om regissörers kännetecken. Jag såg nämligen Star Trek: Into Darkness och det är första gången som jag faktiskt har tänkt tanken “Wow, det här är verkligen en film” bara genom att titta på hur den ser ut. Just Mr. Abrams är väl kanske lite väl enkel att känna igen dock.

 4. Anna.P.Anna skriver:

  Ni får göra dryckesspel av det här avsnittet, varenda gång Tarantino kommer på tal ska man svepa sin ölburk och varje gång Kevin Smith nämns så blir det bäverhojt. Ni kommer vara tankade upp över gälarna på tjugo minuter, för jag känner på mig att just dessa två kommer nämnas frekvent!

  Jag vill å andra sidan slå ett slag för regissörer till animerade filmer, för det är något jag verkligen brinner för.
  Tex: – Brad Bird som gjort ‘Ratatouille’, ‘Incredibles’ och ‘Iron Giant’ som förra året debuterade med sin första icke-animerade film: ‘Mission Impossible 4’.
  – Don Bluth som bröt sig loss från Disney och gjorde fantastisk ömsom sockersöt och fruktansvärt obehagliga barnfilmer, varav ‘Secret of Nimh’ är den mest kända.
  – Chris Sanders och Dean DeBlois som gjorde ‘How to train your dragon’ och framförallt den fantastiska ‘Lilo & Stitch’; Disney har nog aldrig varit så nära att vara indie!
  – Slutligen svenska Per Åhlin från Pennfilm som ligger bakom ‘Dunderklumpen’, ‘Hundhotellet’ och ‘Resan till Melonia’, genommysiga filmer allihopa.

  Betänk att animerad film INTE är en genre, det är ett berättargrepp. Puss på er alla tre!

 5. Azzar Astronau skriver:

  Det här med Regisörer är en svår fråga §

 6. Azzar Astronau skriver:

  skit i min första kommentar råkade trycka skicka nå. Det här med regisörer är en svår fråga men framförallt så är Stanley Kubrick en favorit samt har alltid gillat Tim Burton och älskar Coenbröderna får inte glömma Tarantino och Coppola har alltid varit en sucker för Maffiafilmer. Terry Gilliam är också en favort han har regiserat en av mina favoritfilmer Fear and Loathing in Las Vegas. Tillslut Sveriges bästa regisör Ingmar Bergman. Bara ett fåtal men känner som att det är dem som är viktigaste.

 7. Pixel-Lina skriver:

  Hej på er!
  Tänkte slänga in en kommentar nu när min Mattias ska vara med och snacka skit.
  Det här med att lista favoritregissörer är ju fruktansvärt svårt. Det känns lättare att lista vilka man tycker sämst om. För mig ligger Colin Nutley på botten, jag förstår inte varför han så gärna vill se Rolf Lassgård svettas och flåsa på Helena Bergström. Vidriga sexscener utspelas i många av hans filmer. Värst i Under Solen där dom har sex i en ladugård samtidigt som två hästar parar sig utanför. Usch!
  Men nu till de bra.. Jag tittar mest på komedier och har ikväll kommit underfund med att Farrelly bröderna är mina favoriter i den genren. Peter Dalle är duktig på svensk komedi och när det gäller lite mer seriösa filmer så gillar jag Jean-Pierre Jeunet väldigt mycket.
  Ha det så bra!
  Kram Lina!

 8. JohanOlov skriver:

  Jag litar på herr Bob och räknar med att han tar upp Hitchcock och i alla fall nämner Kubrick, jag hoppas på detta och tror att Bob håller båda dessa herrar lika högt som jag gör.

  Så jag tänker nämna en annan favorit, mycket för att jag inte vill att han ska förbises, jag pratar om Jean-Pierre Jeunet. Som, om man kanske bortser från hans Alien film, har gett mig några av mina favorit filmer. Jag tror att min favorit av honom är Delicatessen, som jag håller som en av mina top 20 filmer.

  Vill nog även ge en shoutout till Akira Kurozawa som är en av de största i mina ögon. Sen tycker jag också att man inte ska bortse från Hayo Miyazaki som har regisserat många av mina animerade älsklingar.

  Hoppas på ett toppen avsnitt, ska bli kul att höra vilka ni håller högst.

 9. gabbay skriver:

  Verkligen svårt att säga men jag gillar verkligen regissörer som har långa tagningar och använder sig av en stilla kamera. För mig så tar det några sekunder innan man sjunker in i scenen. Den värsta trenden i den moderna filmhistorien är den skakiga kameran som har förpestat varenda actionfilm dom senaste 20 åren. Jämför till exempel actionen i Drive med valfri Bourne film vilket känns mest i magtrakten?. Lite dålig jämförelse men ändå. Tacka fucking Paul greenspan för det. Till favorit regissörerna då skulle jag säga Paul Thomas Anderson,Sergio Leone, quentin tarantino och chan wook park för deras perfektionstänk angående musik och bild. Manus är överskattat!

 10. Cindy Lauper skriver:

  Man kommer väldigt långt med bokstaven C!

  Capra
  Carpenter
  Cameron
  Coen
  Craven
  Caro
  Cronenberg
  Chaplin
  Cassavetes
  Coppola

 11. treqie skriver:

  Svårt att ge en tydlig lista. Det är lite som att säga vad man har för favoritgenre. Man skulle kunna prata i en timme om en enskild regissör. Jag brukar dock lättare fastna för de som har en tydlig stil eller håller sig till en viss genre. Spielbergs fingertoppskänsla för filmmagi, David Lynchs surrealistiska bildberättande, Tim Burtons mörka goth-tjosan, Quentin Tarantino för hans “cineast-filmer” osv.

  Inte för att jag sett de senaste två M. Night Shyamalan-filmerna, men han är på det stora hela väldigt överskattad. Känns som att det blir sämre och sämre för varje film.
  Tim Burton bör hamna i minus-facket också.. det har inte kommit många bra filmer från den människan sedan 2000-talets början. En film utan Johnny Depp skulle vara bra.

  Underskattade regissörer kan jag tänka mig.. Mel Gibson. Apocalypto och Braveheart? Även Guillermo del Toro känns lite underskattad. Dock verkar det ha lossnat tack vare Pacific Rim.

 12. treqie skriver:

  Kubrick är ju en man också borde nämna, känns det som. Tycker mig känna igen perfektionism i filmerna. Inget ska lämnas åt slumpen. Lyssnade på Jeff Garlins podcast där det nämndes att Kubrick hade invändning mot gratis popcorn på en biograf där hans film skulle visas. Så hands-on var han med sina verk. 😛

 13. simbo skriver:

  jag gillar Larry Clark, har sett tre filmer med han, vet inte om han har gjort så mycket mer men Kids, ken park och bully är fantastiska filmer om ungdomar, några år på naken men fortfarande mycket starka i sina porträtt hur man lever/ har levt. Kids är fortfarande med på min topp fem lista.

 14. Nidde skriver:

  Haha! Såg nu att “(mindre än)J.J. Abrams(mindre än)” försvann ur mitt citat, ser inte lika vettigt ut utan =)

  “Wow, det här är verkligen en (J.J. Abrams) film” borde det ha varit ^_^

 15. Han där från Åland skriver:

  Hoppas att det inte är för sent nu då 🙂

  1. Billy Wilder
  2. Martin Scorsese
  3. Quentin Tarantino
  4. Tim Burton
  5. Alfred Hitchcock

  Ser mycket fram emot avsnittet!

 16. Zage skriver:

  Här är min lista

  1. Stanley Kubrick
  2. Alfred Hitchcock
  3. Robert Zemeckis
  4. Peter Jackson
  5. Tage Danielsson

  Jag ville också ha med Ulf Malmros för hans regi i Smala Sussie men eftersom hans andra filmer är ganska dåliga så känns det som han inte platsar på en lista över de bästa regissörerna någonsin. Om ni inte har sett Smala Sussie så gör det.

 17. Kletet skriver:

  Åh. Till en början skulle det kunna vara rätt svårt. Men tar jag mig en snabb funderare blir det hela tämligen enkelt.

  Utan inbördes rangordning är de självklara:

  Quentin Tarantino – Allt han rör vid blir till guld.

  Stanley Kubrick – Allt han rörde vid blev till guld.

  Darren Aronofsky – Står för en genre av filmer som är på tok för underrepresenterade i Hollywood.

  Milos Forman – Man on the Moon, Jim Carreys tveklöst bästa rollprestation. Evigt tacksam. För att inte glömma Amadeus och Gökboet.

  Christopher Nolan – Är i mitt tycke, trots det bra men rätt tråkiga sidospåret med superhjältefilmer, Hollywoods hetaste regissör.

Skriv en kommentar