Skitsnack

S02E11: Hårdrockspecial, 70/80-talet

Så var det äntligen dags! I detta avsnitt plockar Anders och Samson fram ett av deras största hjärteämnen; Hårdrock! Genom totalt 15 låtar plockar Anders, Samson och även ni lyssnare russin ur hårdrockskakan från 70 och 80-talet. Musiken blandas med egna tolkningar, långa utlägg och en och annan anekdot. Och lite kvalificerat Skitsnack, förstås.

Länkar:

S02E11: Hårdrockspecial, 70 och 80-talet

Kommentarer

 1. -Creed har ju gjort några bra låtar.
  -Absolut inte!

 2. Henrik Häägg skriver:

  Blev fan tårögd när ni läste min text, sjukt bra framfört!:,) Ang Maidens “orginal-sångare”, så hade ju Maiden ett antal sångare även innan Paul Dianno. Den uppsättningen Maiden hade vid släppet av Numbers of the Beast anser jag vara orginaluppsättningen även ifall Bruce inte först 🙂 Sen håller jag med Samson om att Afraid to Shoot Strangers hade varit det bättre valet, en av deras absolut bästa låtar. Dock så var det ju Aces High som var själva huvudingridiensen i historien.

  Förövrigt så kommer Maiden att framföra Afraid to shoot strangers live för första gången på jag vet inte hur många år i sommar på Malmö Stadion/Friends Arena. Sen Bruce kom tillbaks så har dom inte kört den en enda gång. Vet att dom spelade den med Blaze Bailey i köpenhamn innan återföreningen, och det var nog den senaste gången. Efter den konserten kommer jag att kunna dö lycklig 🙂

 3. Quid skriver:

  Hörde snacket om Maidens sångare och i början av året så körde faktiskt Blaze Bayley och Paul Di’Anno en liten turne genom sverige med namnet “Legendary voices of ex Iron Maiden”. Dom stannade till här i lilla Falkenberg en onsdagskväll och Blaze Bayley levererade en riktigt bra show men Paul Di’Anno kändes bara trött och tråkig, dom körde dessutom ett par låtar tillsammans fast då lät det mest som fyllekaraoke från valfri chartersemester… avgör själva: http://www.youtube.com/watch?v=8AXBf26ya9U

  Själv så var jag ganska sen in i hårdrocken, lyssnade knappt alls på musik när jag var mindre, minns iaf att jag hade Magnus Uggla i min freestyle i början av högstadiet (93-94). Jag fick väl egentligen upp ögonen för genren när jag och några polare skaffade en lokal där vi satt och målade warhammer-figurer, där hade vi en gammal dubbeldäckare som gick varm med Manowar, Gamma Ray och Blind Guardian. Sen under 00-talet så gled jag mer och mer över till melodisk dödsmetall och gillar band som Soilwork, In Flames, Dark Tranquillity, The Unguided och Children of Bodom. Jag är även väldigt svag för finska rockbandet HIM som själva säger att dom spelar Love Metal. Det är väl ungefär där jag står idag…

  Under det senaste året har jag dock hängt väldigt mycket på en rockbar här i Falkenberg och där har min kärlek till rock och hårdrock breddats något ernomt, nu uppskattar jag det jag ogillade som liten. Då ska jag få ihop en låtönskning av detta, men det sparar jag till nästa hårdrocksspecial 🙂

 4. gabbay skriver:

  Fan jag är förvånad alltså trodde att det bara skulle vara hårdrock i form av långhåriga män med fradga i käften men musiken var ju riktigt bra!

 5. Henrik Swenson skriver:

  Tack för avsnittet! jag gillar Samsons uppläsning av min kommentar, han lät lite som min farfar, som är från Illinois 🙂
  Fan vad jag garvade under diskussionen om Neil Peart använder sig utav trummaskin eller inte. “vadå använder han dom som bokstöd eller?” personligen så kvittar det, då det ju låter bra vilket som! Gillar att Brunlöf valde Working Man, den är riktigt go! kan tipsa om deras lite reggae-aktiga version av den här låten från deras senaste livealbum.
  Jag visste precis vilken låt Samson skulle spela när han nämnde Pestens tid. Det är en riktigt bra miniserie som jag precis som Samson såg på tv när den gick första gången. Såg även om den nyligen och blev nästan förvånad över hur bra den höll än idag, till skillnad från så mycket annat som gick på tv från den här tiden. Och Don’t fear the reaper i inledningen där kan ju va en av de bästa musiksättningarna i en film/tv-produktion ever.

  Ser fram emot nästa skitsnack!

  Vi hörs!
  /Henrik

 6. Lovelime skriver:

  Tack som fan för ett grymt bra och långt avsnitt, var inte vad jag förväntade mig att få i podcastfeeden när jag synkade igår kväll och åkte till jobbet för, ångesten som brukar infinna inför söndag-måndagnatten försvann helt.

  rockare/hårdrockare/metalhead/punkare in själen som jag är med ganska bred smak som sträcker mellan allt ifrån tidig rock’n’roll till grindcore som kändes detta helt rätt med allt ifrån the who till sepeltura.

  Appropå när Samson(tror jag det var) tog upp Helter skelter som exempel på tidig hårdrock så vill jag förutom att hålla med även lyfta fram “I want you (she’s so heavy)” från Abbey Road som stundtals känns riktigt tung och dyster, framför allt runt 4:40 snåret och framåt.
  Jag kan definitivt se att den låten skulle kunna ha lagt lite grund till Black Sabbaths sound.
  http://www.youtube.com/watch?v=x4CzqrPZtXk

  Gillade även jämförelsen med Mega man och Proto man.

  Ser också mycket fram emot 90-talet och hoppas att ni får en ursäkt att spela lite fartfyllda klösiga låtar med The Hellacopters, exempelvis I Wanna touch, som för mig känns som pure rock’n’roll.
  Men hoppas även att ni vandrar mera in på de tyngre och hårdare genrerna som växer till sig under tidigt 90-tal med Death och Grove black metal osv.

  Under 00-talet så tycker jag att Anders ska hitta en anledning till att spela någon låt med Machinae Supremacy igen. Som med de två senaste plattorna växt sig till ett av sveriges nuvarande bästa band.

 7. Bob skriver:

  När Samson nämner Pestens Tid och introt så gick en rysning längs min ryggrad; en suveränt jävla intro på en serie som även jag såg när den gick på 4an back in the days och som fastnat sen dess.
  Intro-sekvensen:
  http://www.youtube.com/watch?v=WUAvTn3uz5w

  Har serien på en maffig VHS-utgåva, dubbel så tjock som alla andra VHS-fodral 🙂

 8. Toffla The Listener Formerly Known As Ch skriver:

  Grymt avsnitt grabbar! Ser fram emot de kommande, tror jag får en ganska bra inblick i den nyare rocken som jag har dålig koll på.

  Samson, när jag förstår hur man ska använda “aka” (tror jag…) anledningen till att jag skrivit som jag gör är för att jag tidigare bara skrivit under med Christoffer, men har valt att övergå till mitt smeknamn. Förmodligen ska det väl vara “fka” som i Prince eller The Artist Formerly Known As Prince.

  Kan väl hålla med om att Queen utvecklades till att bli mer av rock, rockopera mm. Men från början hade de ett väldigt basic sound med gitarr, bas, trummor och sång. Sen utvecklades de och Freddie hittade mycket inspiration från de gayklubbar som han besökte i bl.a. Berlin. De övriga medlemmarna var emot det från början.

 9. Niklas Sintorn skriver:

  Grymt avsnitt grabbar! Men Brunlöf, du om någon borde väl ha koll på thrash metal? Det heter thrash metal och inget annat. Thrash som i “slå” “stryk” eller ha sönder något etc. eller vad till exempel en haj eller krokodil gör om den skulle bli fångad, slänga sig fram och tillbaka och så.

  Trash metal är nog bara en missuppfattning. Musikstilen är ju verkligen inte skräp. 😉

  Tack för Iron Maiden-, Anthrax- och Sepulturalåtarna!

 10. xstioph skriver:

  Grymt avsnitt! Mycket trallvänligt att ha i bakgrunden på jobbet. Helt klart mycket bra rock som jag missat.. Och så fick man sig ju lite all möjlig fakta i vanlig ordning. 🙂 Tack ska ni ha!

 11. Instagib skriver:

  Porr pixel björn. Ej rosa, its fucking purr purr. Jag dör, det gjorde hela min natt.

Skriv en kommentar