E3 är över sedan en tid tillbaka, och jag kan rätt så enkelt peka ut att barnfamiljerna är de stora förlorarna. Eller i alla fall spelmässigt där allt verkar fokusera på krig och dödande och där bara ett enstaka barnvänliga spel sticker ut. Nej, dit vi måste vända blickarna är istället kring specifikationerna som gör konsolerna till en kompatibel del av vardagen hos en familj. Med det menar jag smarta lösningar som gör att hela familjen kan dela upplevelsen och som gör att man som förälder känner att man får ut bästa möjliga upplevelse för pengarna. Tyvärr tycker jag att de ”tre stora” är alldeles för tysta när det handlar om de här funktionerna. Detsamma gäller rapporteringen från speljournalister. Vi föräldrar får istället leta upp informationen som kanske inte alltid är så lättillgängligt som man själv kan tycka om man nu inte vet vad man ska titta efter, och det är inte heller allt för ofta som man kan lita på ett butiksbiträde i spelbutikerna heller för den delen. Frågan är ju då ifall konsoltillverkarna verkligen har barnfamiljer i åtanke? Tydligen har de det, för funktioner finns det.

controllevel5Det är ofta som jag kan titta runt på funktioner och hitta möjligheter som jag inte alls visste existerade hos de olika konsolerna. Allt hittas nästan av en ren slump utav mig. Annars handlar det om att man måste tänka utanför lådan för att ta reda på hur de olika funktionerna kan gynna en familj. En potentiell köpare ska inte alltid behöva tänka. Konsoltillverkarna borde själva visa varför just deras konsol är bäst för familjerna. Titta till exempel bara på de två senaste konsolerna i denna generation, PS4 och Xbox One. Här finns det egentligen ett stort plus för deras kunder, och det är delningen av onlinetjänsterna. Båda parterna verkar idag erbjuda tjänster där du kan dela prenumerationsstjänsten med dina andra användare på konsolen, vilket inte alltid varit fallet till fullo för min del. Jag hade till exempel inte en aning om att det fanns ett familjeabonnemang till Xbox Live Guld innan det togs bort, och PS Plus är egentligen bara för en användare, även om man kan spela alla spelen som laddats ned av Plus-kontot på andra konton på konsolen. För en förälder utan insikt så hade kanske den här typen av information varit en deal breaker.

Hallå! Vi finns här, vi potentiella köpare som kallas familj. Visa oss det vi vill ha!

Sedan finns det till exempel mer dolda och onödiga funktioner som till exempel den WiiU hade om att man inte kunde köpa vissa spel förrän mitt i natten för att förhindra att barn köpte spel som de inte borde spela. Detta är istället bara en dum lösning enligt min mening. Visst försöker man fullfölja sin image om att man är en familjevänlig konsol, men här förstörde man istället för sig själv och skrämde bort potentiella kunder och impulsköp. Dessutom var det inte en enda förälder jag känner som ens hade en aning om den här funktionen. Går man ut som en familjevänlig konsol och har en funktion som man fullt tror på så låter man väl potentiella kunder veta om det, hur dum idén egentligen än är.

Så nu sitter man här igen och tittar på hur de stora konsoltillverkarna räknar upp tekniska specifikationer, prislappar och spel som kommer till båda konsolerna. I ett konsolkrig där konsolerna blir allt mer lika varandra så är det istället de små detaljerna som kommer att sälja enheter, inte att pumpa in mer grafik i ett nytt Killzone eller Halo. Hallå! Vi finns här, vi potentiella köpare som kallas familj. Visa oss det vi vill ha! Våra barn kommer eventuellt bli hardcore-spelare de med, och då kommer er konsol vara den retrokonsol som deras hjärtan kommer brinna för eftersom det var den de spelade på som barn.