Igår var det den 15:e juni, i mitten av mittenmånaden. Årets första halva har alltså passerat, och är kanske en av tidernas bästa första halvor genom tiderna. När halva året har gått brukar det dyka upp en lista här på Svampriket, över de bästa spelen hittills. Ludde och Tommy har båda två spelat fullkomligt otroliga upplevelser, och har ändå ganska olika listor. Så bra har urvalet varit. Så här får ni årets hittills bästa spelupplevelser, enligt Ludde och Tommy!

Luddes topp 5:

5. Remember Me

remember meDetta var jag absolut inte beredd på. Att så här nära ett generationsbyte få uppleva ett helt nytt IP som faktiskt är riktigt bra. Remember Me är årets stora överraskning detta spelår. Med ett roligt gameplay och en riktigt bra historia har det slagit mig med häpnad.

4. Luigi’s Mansion 2

luigismansion2013 är tydligen Luigi’s år. Med tanke på hur bra, rolig och underhållande han är i denna uppföljare är jag villig att hålla med om att han i år är snäppet bättre än sin bror. Jag är inget jättestort fan av att spela bärbart, men Luigi’s Mansion 2 har jag fortfarande svårt med att lägga ifrån mig.

3. Tomb Raider

tombraiderLara Croft är tillbaka och det med besked. Med sin omstart visar hon att hon är en mästarinna på action. Nathan Drake har inte en chans mot fröken Croft. I rebooten av Tomb Raider fick jag allt jag velat ha av ett Uncharted-spel, plus mycket mer.

2. Bioshock Infinite

bioshockinfiniteMitt besök i Colombia har för alltid satt spår i mig. Historien som utspelade sig på min TVskärm är en av de mest välskrivna och gripande berättelserna jag har fått delta i, under mina 26 år som aktiv TVspelare. Trots att själva gameplay ibland är rent ut sagt ganska tråkigt, är detta ett av de bästa spelen i år. Faktiskt ett av de bästa spelen någonsin.

1. The Last Of Us

lastofusNaughty Dog har gjort ett mästerverk i och med The Last Of Us. Det har en berättelse som fångar spelaren. Historien får mig att känna med karaktärerna på ett sätt jag aldrig riktigt gjort förut. Jag känner mig närvarande, där och då, bland alla hemskheter. Jag lider med karaktärerna. Jag skrattar med karaktärerna. Det känns som om jag är där, tillsammans med dem. Lider de, så lider jag. Att spela ett spel har aldrig varit lika påfrestande för både hjärta och hjärna. The Last Of Us är för Naughty Dog vad The Empire Strikes Back är för George Lucas. Det bästa de har gjort och det bästa de någonsin kommer att göra.

Tommys topp 5:

5. Ni No Kuni

ninokuniEgentligen borde Ni No Kuni kanske inte vara med på min lista. Trots att jag sett på när min sambo spelat det, så har jag själv bara spelat det i lite mer än en vecka. Jag har med andra ord inte ens upplevt hälften. Men det jag upplevt och det jag vet komma skall, är precis vad jag känner för efter Persona 4. Ett väldigt traditionellt och mysigt JRPG, där jag kan ta det lugnt och bara låta ögonen njuta.

4. Remember Me

remember meKanske årets överraskning för mig. Neo Paris är vackert, musiken är slående, Nilin är mänsklig, berättelsen ställer intressanta frågor, som hur stor del av dig som person är dina minnen. Snygga, underhållande strider och problemlösning som inte utmanar mer än för att sysselsätta. Jag gillar det skarpt.

3. DmC: Devil May Cry

devil may crySpelet som fick mig att omvärdera mina åsikter kring en hel genre, och lyckades få mig att tycka utmaning är underhållande på ett sätt som väldigt få spel lyckats med. Sjukt snygga strider i sjukt snygga miljöer, med en sprillans ny och sjukt sexig Dante. Vackert på alla sätt och vis, både för ögon och öron.

2. Fire Emblem: Awakening

fireemblemNog för att jag alltid gillat Fire Emblem, Final Fantasy Tactics och Advance Wars, men det här tar bärbar strategi till nya höjder. Jag lär känna spelets karaktärer, och det svider när någon av dem faller i slutet av en riktigt tuff strid, och jag vet att jag aldrig får se dem igen. Ribban är lagd för framtida titlar inom genren.

1. Animal Crossing: New Leaf

animalcrossJag blir väldigt fårvånad om det här spelet blivit nerputtad från förstaplatsen i december. Jag har bara spelat en vecka, men det är redan årets bästa spel. Jag fiskar, fångar insekter, bygger ut huset, dekorerar och möblerar, socialiserar, deltar i olika event, gräver efter fossiler och letar skatter. Och mycket, mycket mer. Att min sambo dessutom införskaffat sig Animal Crossing-utgåvan av 3DS XL gör det bara mer fantastiskt, då vi besöker varandras byar och äventyrar tillsammans medan vi ligger i soffan bredvid varandra. Det är liksom vackert på ett alldeles speciellt sätt, och så mysigt att alla mina inre organ piper och pruppar rosa som sockermoln. Jag ser fram emot att dela med mig av Animal Crossing: New Leaf i min dagboksserie här på Svampriket.