I denna artikelserie summerar Anders sitt spelfria år, månad för månad. Här är första delen, om de tre första månaderna i exil.

Oktober

När det kommer till avhållsamheten gick oktober som en dans. Jag ville konsumera allt, tänkte knappt på tv-spel och ser man listorna här nedan och jämför månad för månad så ser man ganska snart att oktober har den längsta listan, och dessutom med en ganska bra spridning.

Skitsnack som podcast omstrukturerades och gick över till ett veckoformat där tanken från början var att ha kortare avsnitt varje vecka. Det fungerade i exakt ett avsnitt, då det andra avsnittet för säsongen klockade in på ca. 3 timmar och 45 minuter. Skitsnack fick också en avyngling i form av Skitsnacksbloggen som gjorde premiär här på Svampriket den 5:e oktober. I början blev det väldigt många inlägg om allt och ingenting, sen har frekvensen ökat och minskat i omgångar, innan den nu senast gick på permanent sommarlov. Mer om Skitsnacksbloggen i ett kommande inlägg.

Oktober var också månaden där jag återupptog mitt serietidningsintresse efter ett ganska mustigt spontanköp under Bokmässan i Göteborg månaden innan. Och jag träffade rätt direkt. Wolverine Origin lästes under två intensiva kvällar efter idel rådgivning från Malin Söderberg. Jag förstod snart vad tjatet grundades i då albumet var bland det mäktigaste jag läst. Batman: Court of Owls följdes direkt efter och det var en fantastik serietidning om min favorithjälte. Ett album som jag på riktigt hade svårt att slita mig ifrån och som sedan eggade mig att fortsätta läsa. Och så blev det. Jag hann nämligen också återuppleva den första delen i Amory Wars-sagan, denna gång i fysisk form och även om det i kontrast till Batman och Wolverine inte var lika välskriven och fint tecknad så var det ett trevligt återbesök.

Något som inte gick fullt lika bra var att traska in i Anime-land. Jag bestämde mig för att inleda min anime-resa genom en film, och efter en snabb Google-sökning landade valet på Akira från 1988. Omtalad, nyskapande och erkänd. Men jag gillade den inte. I början kändes det bra och Neo Tokyo var precis lika fantastiskt som namnet indikerar. Men ju närmare slutet i filmen jag kom, desto mer japansk blev filmen – på sämsta möjliga vis. Min optimism inför framtiden med uttrycksformen hade svalnat en hel del.

Jag hann också med att se några av årets bästa filmer, och fick ett rejält uppsving för sci-fi genren; Looper. Jag gick in relativt blind och blev blåst av stolen. Förväntningarna var större inför Skyfall, men Sam Mendes levererade troligtvis den bästa Bond-filmen någonsin.

Konsumerat under oktober;

 • Akira (anime-film)
 • Wolverine Origin (serie-album)
 • Batman: Court of Owls (serie-album)
 • The Amory Wars: Second Stage Turbine Blade, Vol. 1 (serie-album)
 • Batman: The Dark Knight Returns, part 1 (anime-film)
 • Nördarna regerar (dokummentärfilm)
 • Looper (film)
 • Skyfall (film)
 • Robot Chicken: DC-special (tv-film)
 • Arrow, avsnitt 1-5 (tv-serie)
 • Solsidan, säsong 3 (tv-serie)
 • Witchcraft – Legend (skiva)

lineDivider_1

November

Det var fortfarande enkelt att inte spela, så november färgades av mestadels tre händelser; Netflix-lanseringen under föregående månad, Gamex. och Coheed and Cambria.

Det är rakt omöjligt att summera allt jag såg på Netflix under de första månaderna i ett inlägg av denna typ, men när allt plötsligt blev så lättillgängligt och enkelt så hände det mer än ofta att jag stannade kvar i sängen i ”några avsnitt till”. Netflix finns kvar i min vardagskonsumtion också idag, även om jag kanske inte använder tjänsten lika mycket längre.

”- Vad gjorde jag egentligen på Gamex 2012?”
Jag fick frågan lika ofta som jag ställde den själv; ”- Vad gjorde jag egentligen på Gamex 2012?” Jag fick ju inte spela något, testa något och de saker jag såg på gjorde mig bara sugen på att avbryta mitt speluppehåll. Så det jag gjorde var att belägra pressrummet där jag satt och bråkade med ett redigeringsprogram under största delen av mässan. Utöver det hann jag också med att få en bitch-slap av Samson, köpa serietidningar, bli intervjuad av P3 Spel och medverka i mitt första Svamppod-avsnitt.

Coheed and Cambria’s album The Afterman: Ascension släpptes ju egentligen under föregående månad, då Skitsnack också gjorde sitt specialavsnitt om bandet, men det var under november som albummet riktigt sjönk in. Detta medförde i sin tur att jag började lyssna på de gamla skivorna igen, och frågar ni Samson kan ni säkert få höra en historia om en specifik låt som spelades i min bil under hela Gamex-veckan.

Min vän Tobias var övertygad om att det fanns anime som jag skulle gilla trots mitt tidiga bakslag, så han skrev en lista. Men vi bestämde oss också för att prova en film till, denna gång föll lotten på Spirited Away från Studio Ghibli. En betydligt trevligare upplevelse som knappt går att likna något annat. Jag hade för avsikt att skriva om filmen flera gånger till Skitsnacksbloggen, men jag visste aldrig var, när eller hur jag skulle börja. En film där verkligen allt kommer hända. Ställningen var därmed utjämnad i anime-duellen; Anders Vs. Anime, 1-1.

Konsumerat under november;

 • Comic book Men (tv-serie)
 • Total Recall 2012 (film)
 • Argo (film)
 • Spirited Away (anime-film)
 • Grounded (kortfilm)
 • Rockstjärnor (tv-serie)
 • V för Vendetta (serie-album)
 • Batman: The Killing Joke (serie-album)
 • Ted (film)
 • The Killers – Battle Born (skiva)
 • Coheed and Cambria – The Afterman: Ascension (skiva)

lineDivider_1

December

Årets sista månad var den svåraste hittills. Inte så mycket för abstinensen utan mer för att jag under julledigheten åkte hem till släkt och vänner, och där fick tacka nej till inplanerade spelturneringar och liknande. Man glömmer lätt hur socialt det kan vara att spela tv-spel, och det var först här som jag kände att det var något som jag gick miste om.

Men jag hade mitt Skitsnack, och podden hade nu byggts upp mot sin final där jag och Samson valde att fokusera på The Hobbit: An Unexpected Journey. En mycket efterlängtad film som tyvärr för min egen del plågades av vidrig 3D och alldeles för mycket bildrutor per sekund. I avsnittet var jag inte vidare nöjd med filmen, men när jag sedan fick se filmen ”på egna villkor” så fanns det mer att glädjas åt.

Alldeles innan min julledighet påbörjades hann jag också återigen sätta mig i biostolen igen, denna gång för Zero Dark Thirty. Kathryn Bigelow hade imponerat ordentligt på mig fyra år innan med The Hurt Locker, men Zero Dark Thirty tog mig ändå med storm. En riktigt, riktigt bra film som jag är så glad att jag såg på bio.

Under föregående månad fyllde jag år och utöver en hellyckad, halvspontan fest så fick jag också många fina presenter. En av dem var två biljetter till Ricky Gervais i Göteborg, som jag nu i sällskap med Emelie upplevde i december. Jag har inte sett mycket stand-up live och var på förhand orolig för att jag mest skulle sitta och småflina. Så blev dock inte fallet. Jag hade inte sett mycket av Ricky på Youtube och liknande, och därmed sätt det allra flesta skämten precis där de skulle. Jag skrattade stundtals så mycket så jag grät.

Eftersom det nu stod lika i kampen mellan Anders Vs. Anime efter Studio Ghibli’s Spirited Away så var jag återigen optimistisk inför fortsättningen på min resa. Tyvärr blev jag, återigen, besviken när jag tillsammans med en vän såg Ninja Scroll på bluray, en mycket fin present från Nidde Nedelius. Filmen hade sina stunder där den kändes häftig, men desto fler där jag suckade åt allt överdrivet, onödigt och direkt motbjudande. Återigen underläge för animen; Anders Vs. Anime, 2-1.

Mitt serieintresse höll i sig och efter en beställning i november hade jag ännu mer Batman att läsa. Batman: Hush var inte lika djupgående och spännande som tidigare album, men ändå väldigt snygg och underhållande, inte minst när man långa stunder fokuserade på Catwoman – något som gjorde mig glad i hela kroppen. Jag har ett tydligt minne över hur jag med mysig musik i öronen satt i en skön fåtölj i mitt gamla pojkrum och läste albumet med ett leende på läpparna. Ett ganska bra betyg.

Något som också är tradition vid vårt julfirande är Monopol-matcher; ett spel som jag faktiskt var tillåten att spela. Och jag skriver matcher här, då det kanske indikerar på hur seriöst vi tar det varje år, med banklån med ränta o.s.v.. Denna gång blev det en stor flopp för min egen del, frustrerande så klart, men kul också. Lite.

Under årets sista dagar summerade jag också året på det enda sättet jag vet hur; genom en lista. Anders list of Awesomeness var en lista med 20 placeringar av precis vad som helst. Även om det som alltid var stressigt att få ihop listan så var det också väldigt kul, och något som jag vill göra även för detta år.

Konsumerat under december;

 • Zero Dark Thirty (film)
 • The Hobbit: An Unexpected Journey (film)
 • Ninja Scroll (film)
 • Batman: Hush (serie-album)
 • The Batman Adventures: Mad Love (serie-album)
 • Ricky Gervais (stå-upp show)
 • Monopol (brädspel)

lineDivider_1

Det var mina tre första månader utan tv-spel. Jag har säkerligen glömt saker jag konsumerat och listorna här ovan får ses mer som utdrag än fakta på vad jag sett/läst/lyssnat på eller gjort.

Fortsättning följer.