I denna artikelserie summerar Anders sitt spelfria år, månad för månad. Här är den andra delen.

Tidigare delar:
Del 1: Oktober – December

Januari

Jag hade semester under årets första två veckor och mycket av tiden gick åt att umgås med gamla vänner och bekanta, bara ”hänga” och se hockeymatcher (som jag helst skulle glömma bort). En fjärdedel av den spelfria resan var överstökad och det var fortfarande relativt enkelt ”att låta bli”, bortsett från några sociala tillställningar med tv-spel som knytpunkt som jag gärna deltagit i. Visst saknade jag spel, men det var ju också meningen.

Visst saknade jag spel, men det var ju också meningen
Vid flera olika tillfällen under föregående år så blev jag intervjuad av Angelica Nordgren och P3 Spel. Dessa intervjuer sammanfattades i deras avsnitt ”Det Svenska Spelundret” som, om man ska vara petig, släpptes redan i december 2012. Detta avsnitt finns ju hur som helst fortfarande att lyssna på, och delen där jag medverkar börjar vid 49:36.

Efter Tobias tips om anime-serier istället för filmer var det framförallt en titel jag fastnade för, baserat på hans beskrivning. Fullmetal Alchemist skulle tydligen ha många likheter med Avatar: The Last Airbender, en serie som jag håller väldigt högt. Så under min ledighet började jag sakteliga kolla på Fullmetal Alchemist, för att sedan sluta, och börja igen. Andra gången valde jag att se Fullmetal Alchemist: Brotherhood istället, då den reinkarnationen lovades ha ett bättre slut än originalserien. Eftersom jag bara sett en handfull avsnitt av originalserien fick jag helt enkelt byta. Efter en trevande inledning fastnade jag ganska snabbt, och det såg ut som att anime skulle få sin rättmätiga revansch.

breakingbadJanuari blev dock en kamp mellan två väldigt olika kemister. Det var nämligen också under denna månad som jag, också på råd av Tobias, började kolla på Breaking Bad. Vi hade faktiskt ett avtal som gick ut på att jag skulle kolla på Breaking Bad i utbyte mot att Tobias kollade på Sons of Anarchy, ett avtal som jag idag är väldigt glad att jag genomförde. De två första säsongerna slukades, mycket med hjälp av en veckas sjukskrivning från jobbet. Och mer skulle det bli senare under året.

Även Svensk tv fick sitt. Förutom Sveriges Mästerkock, som är något av en ”Guilty-pleassure” för min del, så var det framförallt nya Tv4-satsningen Allt faller som fångade mitt intresse. Den mörka tonen, den ännu mer svarta humorn passade mig perfekt. Och med facit i hand är det ganska skönt att vi inte får en fortsättning på serien. Inte för att den någon gång kändes orelevant eller dålig, utan av just samma anledning; den kommer aldrig få sitt tillfälle att bli dålig.

Konsumerat under januari;

 • Fullmetal Alchemist: Brotherhood – Avs. 1-13 (anime-serie)
 • Breaking Bad, säsong 1 och 2 (tv-serie)
 • Sveriges Mästerkock (tv-serie)
 • Allt faller (tv-serie)
 • Berättelsen om Pi (film)
 • Hockeymatch; Brynäs IF-HV71 (live-sport)
 • Biffy Clyro – Opposites (skiva)

lineDivider_1

Februari

Februari skulle bli en månad där musiken stod i centrum. Mina två absoluta favoritband de senaste åren släppte nämligen nya skivor med bara någon veckas mellanrum. Jag skrev en lite längre text om min musikfavorisering där utgången fortfarande var ovis, men med facit i hand kan jag bekräfta att det var Biffy Clyro som gick vinnande ur kampen, även om Coheed and Cambria förtjänar beröm för att ha tagit sig ur den mediokra skåra de befann sig i.

Biffy Clyro upplevdes också live för andra gången i mitt liv. Spelningen på Trädgår’n i Göteborg var en fullkomligt suverän upplevelse i det godaste av sällskap. Jag skulle få tillfälle att uppleva världens bästa band live senare under året också, men om jag ställer de två spelningarna bredvid varandra är det definitivt denna som går vinnande ur striden, inte minst då jag faktiskt blev en trumpinne rikare efter spelningens slut.

Jag passade också på att gästa spelpodcasten Play Before you Die igen. Ironiskt, då jag inte spelade, men i deras avsnitt gick man igenom Batman: Arkham Asylum, ett spel som jag känner till utan och innan. Jag fick dessutom hedersuppdraget att sitta med som ”Batman-expert”, något som jag gärna tog på mig. Vill du lyssna på avsnittet så hittar du det via den här länken.

Annars handlar februari oftast om film, eftersom Oscars-galan äger rum i slutet av månaden. Jag och Emelie har som tradition att alltid försöka se alla filmer nominerade till ”Bästa film” lagom till galan, för att sedan se på galan sent på natten/tidigt på morgonen. Så gjorde vi även detta år, och Emelie gästade faktiskt Skitsnack i säsongens andra avsnitt, där vi i ett avsnitt något plågat av tekniska besvär pratade om filmerna, skådespelarna och galan som stort.

Konsumerat under februari;

 • Breaking Bad. säsong 3 och 4 (tv-serie)
 • Biffy Clyro, Trädgår’n Göteborg (konsert)
 • Coheed and Cambria – The Afterman; Decension (skiva)
 • Lincoln (film)
 • Silver Linings Playbook (film)
 • Amour (film)
 • Beasts of the Southern Wild (film)
 • Les Misérables (film)
 • Django Unchained (film)
 • Flight (film)
 • The Master (film)

lineDivider_1

Mars

När jag tidigare under mitt spelfria år fyllde år fick jag några riktigt fina presenter. En av de finaste kom från Mattias och Peter, som gav mig brädspelet Settlers från Catan. Detta fick jag, i sällskap med och vänner, nu tillfälle att för första gången prova på. Och vad fantastiskt kul det var! En ganska simpel idé egentligen, men med ett djup som jag troligtvis fortfarande inte förstått omfattningen av. Senare samma månad spelades spelet igen, denna gång tillsammans med några andra vänner, och även om den kvällen övergick till ett regelrätt fylleslag så är minnena från spelsessionen väldigt positiva.

Under denna månad fick jag också tillfälle att se den jag kallar ”världens roligaste människa” live på scen. Louis C.K. uppträde med sin nya show i Globen, Stockholm och jag och Emelie fanns på plats. En riktigt rolig och härlig upplevelse som jag fortfarande idag kan fnissa till om jag tänker tillbaka. I samband med Stockholmsvistelsen passade jag även på att spela in ett Robocop-special till Skitsnack, samt medverka i Svamppod Fyrkant igen.

Mitt serietidningsintresse hade här dalat lite, och tv-serierna fick ta mycket av min tid. Men jag ville få ett slut på den fantastiska inledning som Batman: Court of Owls stod för. Sagt och gjort; Batman: Night of Owls inhandlades äntligen och jag fick mitt slut. Det var Inte en lika fokuserad läsning denna gång – inte heller så konstigt då albumet rymde fler karaktärer än Batman. I stort sett alla karaktärer som någon gång knutits till Gotham City och Batman fick sin berättelse berättad i den episka finalen och med blandat resultat. Summerat och sammanfattat är dock Owls-serien något av det bästa jag någonsin läst, och något som jag envist fortfarande rekommenderar till alla med ögon att se med.

Men som sagt, det var nu tv-serierna som stod i fokus. Eftersom Breaking Bad nu var så gott som avklarat var det dags att ta tag i nästa titel på listan; The Walking Dead. Den första säsongen svaldes med hull och hår, medan den andra var lite svårare att smälta. Allt som allt så är det dock en fantastiskt välproducerad serie med fin karaktärsutveckling i en otroligt intressant värld. I skrivandets stund peppar jag för fullt inför den fjärde säsongen, men nu vi ska inte gå händelserna i förväg.

Konsumerat i mars;

 • Settlers från Catan (brädspel)
 • Louis C.K., Globen Stockholm (stå-upp show)
 • The Walking Dead, säsong 1 och 2 (tv-serie)
 • Fullmetal Alchemist: Brotherhood, avs. 14-24 (anime-serie)
 • Batman: Night of Owls (serie-album)
 • Batman: Earth One (serie-album)

lineDivider_1

Och helt plötsligt var jag halvvägs genom min resa. Första halvåret gick väldigt fort och det var sällan riktigt jobbigt att inte spela tv-spel. Desto jobbigare skulle det bli framöver, men mer om det i ett senare inlägg.

Även till denna text har jag säkerligen glömt saker jag konsumerat och upplevt, och listorna här ovan får ses mer som utdrag än fakta på vad jag sett/läst/lyssnat på eller gjort.

Fortsättning följer.