I en inte för avlägsen framtid befinner vi oss ombord på en satellit som är en del i militärprojektet ODIN. En station av flera i omloppsbana strax utanför jordens atmosfär, bestyckade med ett vapen som närmst kan beskrivas som atombomber i fickformat. Plötsligt sprängs en dörr in och beväpnade okända astronauter öppnar eld. En grupp soldater har tagit sig ombord och ämnar avfyra ODIN mot Förenta Staterna. Vi slår tillbaka, men förgäves, över det vida landet ser vi nedslag efter nedslag. Den en gång så starka supermakten faller ner på knä.

Det är vad jag får se av berättelsen innan jag slår mig ner med Tina Palacios från Infinty Ward.

Det finns en supermakt. De har allt. All teknologi i världen. Hur slåss man mot det?
Ni går Sci-fi med storyn?
Det är inte nödvändigtvis Science Fiction. Det känns som att du menar ”overkligt” när du säger så. Scenariot är faktiskt inte så otroligt. Iden bakom ODIN kommer från våra efterforskningar om militärprojekt från förr. Googla ODIN så kan du hitta information om projektet. Det är ett vapen vi baserat på verkligheten. Vi skapade scenariot i spelet för vi villa leda in till den omvärld Call of Duty: Ghosts befinner sig i. Vi ville att våra karaktärer skulle växa upp i en värld där de inte har alla resurser de kan tänkas behöva och att de inte alltid är trygga. Det kommer finnas situationer där resurserna är strama. Samtidigt finns det en supermakt som har allt de kan tänkas behöva. De har allt. All teknologi i världen. Hur slåss man mot det? Den här världen ger oss möjligheter som inte hade varit trovärdiga annars. Vi kommer ha uppdrag som måste lösas på andra sätt än vanligt. På E3 visade vi banan ”Into the deep” där spelaren får ta ut en fiendebas i vattnet. I tidigare spel hade man bara skickat ett gäng flygplan och bombat basen, men här har du kanske 4-5 soldater som får närma sig basen osynligt under vatten. Det är en cool dynamik vi jobbar med.

Så ni ville skifta perspektivet från supermakt till en underdog – har det någon gång slagit er att det hade kunnat uppnås genom att helt enkelt inte spela som amerikaner?
Tanken har slagit oss. Vi fick alla komma med idéer – inget var heligt. När vi beslöt oss för att göra berättelsen så här var vi överens om de flesta inte har sett Amerika i den situationen. VI är liksom alltid ”It’s allright. We got it.” Så det var nytt och intressant för oss. Vi hade ju också hjälp från Stephen Gaghan (Oscarsbelönad författare, har bland annat skrivit Traffic och Syriana, min anm.).

Men vad var anledningen att inte flytta perspektivet från amerikanerna till någon annan styrkas?
Roligt att du säger det. De senaste tre Modern Warfare-spelen har ju fokuserat på brittiska soldater. Captain Price, Ghost och Soap har ju band till S.A.S. De är alla från Storbritannien.

säg icke-västerländsk då?
Ja, det är väl ett alternativ, men nu fokuserar vi på att skapa det här spelet.

I försnacket har vi fått höra om möjligheten att äntligen få spela som kvinna, är det bara i flerspelarläget det kommer vara möjligt?
Vi har än så länge bara pratat om tre karaktärer från berättelsen: Logan, Hesh och hunden Riley.

Hunden Riley är en av huvudrollerna. Han är livsviktig för gruppen.
Ni klassar schäfern som en karaktär och inte bara en trofast följeslagare?
Definitivt! Han har en av huvudrollerna. En livsviktig del av gruppen. Han kommer inte bara beskydda dig och dina lagkamrater utan ni kommer vilja skydda honom också. När vi träffade Navy Seals i vår studio och de hade med sig hundarna blev vi överraskade över hur fästa de var vid varandra och respekten de hade för sina hundar och hundarna hade för dem. De här hundarna gör så mycket för truppen – ingen tar dem för givet.

För att backa till förra frågan, en kontrollerbar kvinnlig karaktär i berättelsen är alltså inte helt uteslutet?
Det kan jag inte prata om.

Kan vi säga att ni lämnar den dörren inte helt stängd?
Jag vill inte hamna i trubbel – (Tina skrattar och pekar på PR-personen som bevakar intervjun).

Ett stort problem för mig med tidigare spel i serien, eller egentligen alla populära shooters, är klimatet och tonen i communityn. Har ni i Ghosts några verktyg för att stävja otrevligheterna eller lämnar ni såna frågor åt plattformsägarna?
Oh, nej, nej, nej. Vi arbetar tätt med plattformsägarna för att ha en lösning på de här problemen. Vi uppmuntrar förstås först spelare att använda mute och block-funktionen som ett första steg, men vi har ett heltidsteam på Infinity Ward som kommer kolla efter fuskare, hackare och även folk som bara beter sig osportsligt. Vi kommer ha lösningar på plats när Ghosts släpps. Aktiva moderatorer som bevakar online och tar hand om de anmälningar vi får.

Gäller det också vad som sägs i chatten?
Självklart.

 

För att höra mina spelintryck av flerspelarläget ska ni spetsa öronen i Avsnitt 46 av Svamppod Fyrkant (kommer tisdag 1 oktober).