Allt för länge har vi vetat allt för lite om hur ungdomen spenderar sin fritid. Det går en våg av våldsamt, antisocialt beteende genom ungdomskulturen och jag tror att vi alla vet vad det beror på. Det är dags att ställa de viktiga frågorna. Vi här på Svampriket har pratat med en grupp oroliga föräldrar och de håller alla med: det krävs vidare studier.

Upprörd pappa: ”Min dotter är skateboard-beroende”

”Min dotter är duktig i skolan. Det har hon alltid varit. Men på senaste tiden har hon börjat strunta i läxor och skolka i skolan för att spendera mer tid i skateparken. När vi försökte ta ifrån henne skateboarden blev hon väldigt upprörd. Det är uppenbart att hon har en ohälsosam relation till skateboarden och behöver hjälp.”

Orolig mamma: ”Fotboll gör min son aggressiv”

”Min son är snäll och rar på alla sätt och vis, men på senaste tiden har han blivit arg och våldsam. Han skriker mot tvn och smäller i bordet. Han blir som förbytt. Man har ju hört om andra ungdomar som ser för mycket fotboll och sen börjar hamna i slagsmål. Jag är orolig och tycker att det borde göras fler studier om fotbollens effekter.”

Uppgiven mamma: ”Min dotter sitter bara på sitt rum och spelar gitarr”

”Jag minns när jag var ung, då brukade vi vara ute och leka varje dag. Vi använde fantasin och lekte med våra vänner. Men min dotter lämnar inte rummet. Hon bara sitter där och plinkar på sin gitarr. Hon träffar inga vänner, hon är aldrig ute i solen. Det kan aldrig vara nyttigt.”

Vi på Svampriket förstår föräldrarnas oro och vill uppmana staten att ta i med krafttag. Det krävs ordentliga studier om ungdomars fritidsintressen och därefter möjligtvis någon form av lagändring.

Till dess hoppas vi att alla föräldrar till drabbade barn kan hålla ut. Ifall ditt barn är drabbat är det viktigaste att tänka på att inte på något sätt engagera er i eller ta del av era barns intressen. Bästa sättet att agera är att vara så dömande som möjligt i väntan på att staten stiger in och tar ansvar för ert barn.

sarcasm