Frågan om tv-spel verkligen räknas som riktig kultur är idag uttjatad men fortfarande relevant. Frågar du mig eller personer i min omgivning är frågan nästan lite inaktuell, men det har också så länge jag kan minnas funnits folk (nästan jämt i Manchester-kostymer) som tycker annorlunda. Dessa skulle jag vilja samla i ett större antal bussar (med dålig aircondition) och köra ut till Tekniska Museet i Stockholm. Där pågår nämligen Game On 2.0, en utställning som på ett lekfullt och pricksäkert sätt visar  vilken fantastisk kulturyttring tv-spel kan vara.

Det blir lätt trångt, vilket i sammanhanget känns helt rätt
Du hittar garanterat några spel du hade i ditt hem under din uppväxt, men också analoga skapelser som ställdes upp i amerikanska barer i tv-spelens begynnelse. Att ha allt under ett och samma tak går uppenbarligen inte (även om det finns vissa samlare som försöker) men jag tycker utställarna gjort ett riktigt bra jobb i att försöka samla så många teman och genrer som det bara går i utställningen. Och hur dessa ”rum” har strukturerats uppskattade jag verkligen. Det hade varit enkelt och rentav ganska tråkigt att ställa upp allt i en kronologisk ordning, här hittar du istället ett tema för varje rum. Rummen är sin tur också en trevlig touch då ordet ”utställning” åtminstone för mig förknippas med stora luftiga salar där minsta lilla ljud ekar flera gånger. Inte här. Faktum är att Game on 2.0 innehållsmässigt är den största utställningen man någonsin haft på Tekniska museet, och det blir lätt trångt och högljutt, vilket i sammanhanget känns helt rätt.

Arkadkabinetter, Game&Watch-spel, dansmattor och helt vanliga Nintendospel. Det finns mycket att titta och klämma på, spela och beundra. Jag blev personligen inte mycket klokare av den japanska tågsimulatorn jag testade, men det kanske också var meningen. Utöver spelen hade utställarna dessutom lagt ner mycket möda och besvär på att informera besökaren om de små detaljerna. Lika ofta som en monter, ett spel eller känd karaktär visas upp så finns det minst ett faktablad, ofta fler, som förtäljer mer om spelet, karaktären, skaparen eller dåtidens spelklimat. Den mesta av informationen fanns dock endast på engelska, men samtidigt kanske man kan anta att de som är intresserad av just dessa detaljer också känner till det engelska språket.

Under mitt spelfria år rörde jag aldrig ett digitalt spel, men jag kunde aldrig lämna kulturen och gemenskapen. För det är exakt vad det är – en gemenskap som knyts samman av ett gemensamt intresse. Den känslan av värme och kärlek är mer än något annat närvarande på Game On 2.0. Visst kan mitt goda sällskap eller den enormt trevliga presstouren vi fick ha påverkat mitt omdöme. Men jag väljer istället att tro att tv-spel helt enkelt är något vackert, som förenar oss.

Game On 2.0 pågår mellan 25:e oktober – 27:e april på Tekniska museet i Stockholm. 

Tack till Niklas Sintorn för alla fina foton.