Ett argument man hör ofta när det pratas om sexism, rasism, homofobi och liknande i spel är att spel måste få spegla verkligheten. Soldater är homofober i verkligheten, så därför måste de såklart få skrika kuksugare i Battlefield 3. Såklart.

Och ja. Det är väl klart. Att spel ska kunna skildra verkligheten som den är. Precis som filmer och böcker kan.

bully-kissSåklart ska man kunna skildra sexism, rasism, homofobi och så vidare i spel. Bully, till exempel, gör detta briljant, genom att erbjuda spelaren chansen att ha homosexuella relationer, men samtidigt vara tvungen att ta konsekvenserna av att vara homosexuell i en skolmiljö. Om du ska hångla med en annan kille kan det hända att du måste spöa upp en och annan homofob.

Rockstar glorifierar inte homofobin, de bara visar en värld där den finns, på samma sätt som den finns i verkligheten. På det sättet belyser Rockstar homofobi som den faktiskt ser ut och ger personer som annars inte skulle uppleva det en chans att få lite inblick.

Och det är det som är det viktiga i sammanhanget. Rockstar porträtterar och belyser homofobi – de sprider den inte. När soldaterna i Battlefield 3 jämför en jobbig situation med analsex är det tvärtom en ogenomtänkt slentrianhomofobi som DICE spottar ur sig.

Det är skillnad. Ska man visa den delen av verkligheten i sitt spel måste man göra det med lite eftertanke. Att säga att det finns i verkligheten är i sig ingen ursäkt för att ha det i sitt spel.

Och man kommer inte undan bara genom att kalla det satir heller.

För att förtydliga: Man måste absolut få använda satir för att kritisera ett problem, men då måste man vara bättre på ironi än att bara visa problemet som det är och kalla det satir. Det krävs fingertoppskänsla. En fingertoppskänsla som allt för ofta saknas.

Med del fem är Rockstar inte längre underdogs
Rockstar må ha lyckats med att använda homofobi i Bully, men de hade större problem med sexismen i senaste Grand Theft Auto. GTA har alltid varit grabbiga spel. Spel av och för män. Men det har alltid funnits en uppkäftighet i serien, en underdog-attityd. Det har gått att ha överseende eftersom Rockstar i alla fall sparkat uppåt.

Det Rockstar inte har insett med del fem är att de inte längre är underdogs. GTA är en av världens största spelserier. Så helt plötsligt sparkar de neråt. Och det funkar inte. Rockstar är inte dåliga på satir. Det har de visat tidigare. Men i GTA V tar de den lata vägen och skiter ur sig samma sexism som alla andra. Ska man vara satirisk mot sexism så måste man vara bättre på det.

Så innan du kommer dragande med argumentet att spel visst får innehålla sexism, kom ihåg att bara för att man får göra det, betyder det inte att det blir bra. Såklart får man göra spel med sexism, rasism och homofobi i. Men ska man göra det måste man göra det bra.