Krönika

Vem på Nintendo får sparken?

bild paulo santos

På senaste tiden skulle man kunna säga att Nintendo krupit till korset när det kommer till Wii U. Men det är inte heller första gången som Satoru Iwata bett om ursäkt för dåliga siffror, spelbrist, prissänkningar och försenade titlar. Nu har Nintendo droppat massivt i aktievärde och skurit ner de förväntade försäljningssiffrorna rejält. Men det som står ut allra mest är att Iwata erkänner väsentliga brister i Nintendos marknadsanalyser och affärsmodeller, och att de undersöker nya vinklar – som exempelvis mobiltelefoner. En del har tolkat det som att Mario-spel kommer börja poppa upp i appstore, men om man lyssnar på vad Iwata säger verkar det mer som att man lutar åt att följa plattformens prissättning.

 “We cannot continue a business without winning. We must take a skeptical approach whether we can still simply make game players, offer them in the same way as in the past for 20,000 yen or 30,000 yen, and sell titles for a couple of thousand yen each.”

Och det är ju lite intressant, med tanke på att det var Satoru Iwata själv som för ett par år sedan levererade några väldigt hårda ord mot hur mobilspelens prissättningar suger ut värdet ur spel. Samtidigt känns det lite skum att prata prissättning i förhållande till smartphones, när det är Wii U och inte 3DS som behöver räddas. Kanske har det inget med Wii U att göra, annat än att försöka hitta pengar att täta hålen med.

Satoru Iwata erkänner som sagt även att man felbedömt marknaden, och syftar då speciellt på den västerländska marknaden, där man missat målet som mest. Faktiskt så nämner Iwata flera gånger US och EU som största bidragande orsaker:

“In particular, sales in the US and European markets in which we entered the year-end sales season with a hardware markdown were significantly lower than our original forecasts, with both hardware and software sales experiencing a huge gap from their targets.”

När man hör ett företag prata om felbedömda marknader, omvärderande av affärsplaner och rejält nedskurna prognoser känns det som att omstruktureringar inifrån måste ske. Och då blir det intressant att se hur extrema omsruktureringarna kommer bli, och hur gärna man vill skicka ut signaler till investerare. Iwata har sagt att han själv kommer sitta kvar på presidentposten. Så när Iwata hela tiden kritiserar marknaden i Amerika måste jag undra hur säker Reggie känner sig på sin plats som VD för Nintendo of America. Samtidigt som han känns som en orubblig ikon, skulle det sända ut ett starkt meddelande om förändring till investerare. Hur ovärderlig är Reggie för Nintendo of America?

Min otroligt okvalificerade gissning är att Wii U inte längre kommer kunna ”räddas”. Det tåget lämnade stationen när både Mario Kart 8 och Super Smash Bros missade julhandeln. Finns det utrymme för ännu en hemkonsol från Nintendo efter Wii U? Hur ska de kunna ta en risk med ännu en säregen konsol i stil med Wii och Wii U igen? Och hur ska de kunna satsa på att släppa en konventionell konsol som Gamecube igen? Kanske är det bäst att Nintendo går SEGAs väg på hemkonsol, och håller sig till den bärbara hårvarumarknaden.

Kommentarer

 1. ReDead skriver:

  Eller så kombinerar de deras nästkommande plattform till både stationär och portabel, såsom det ryktats lite om. Jag hoppas att de väljer den vägen efter denna generation.

 2. SpeLinnea skriver:

  Min också okvalificerade gissning är att det kommer vända, men inte bli riktigt lika stor succé som för 3DS. Där sa ju “alla” också att det var döden för Nintendo. Vid Gamecube sa “alla” att det var döden för Nintendo.

  Wii var ett genidrag på många sätt, och det är Wii U i mitt tycke också, men det behövs fler spel. Onlinefokusen finns inte där sen innan hos Nintendo, medan Sony och Microsoft haft möjlighet att utveckla dessa tjänster i flera generationer. Nintendo “borde” (min okvalificerade gissning igen) satsa mer på onlinepubliken och onlineupplevelserna på Wii U.

 3. DjCharlie skriver:

  Jag blir så trött på alla som tycker att Nintendo ska göra en “Sega” och lägga ner hårdvaruutvecklingen (lyssnade nyss på senaste avsnittet av Svamppod och har Linus åsikter fortfarande klingande i öronen). Visst det låter jättebra att kunna köra Super Mario Bros på Playstation eller Xbox. Men tänk efter lite, vill ni verkligen bara ha kvar två kolossala jättar (Microsoft och Sony) som dikterar villkoren. Konkurrens är bra, Ms och Sony börjar ju redan bli lite för bekväma av sig. Visst ibland har jag undrat vad Nintendo håller på med (som deras onlinesatsningar och hur de hanterar sin e-shop) men jag tycker det är bra att de finns och kan komma med nya smarta idéer och innovationer. De faller kanske inte bra ut alla gånger men de vågar i alla fall testa och komma med nya saker som kan utveckla spelmediet och som andra sedan kan utveckla vidare, utan Wii så skulle vi säkerligen inte ha sett PS Move eller Kinect exempelvis.

  Jag har varken en Wii U eller en 3DS men jag hoppas verkligen att Nintendo stannar kvar i matchen ett bra tag. Vilket de med största sannolikhet kommer att göra, för även om de inte riktigt har lika mycket pengar som MS och Sony så har de otroligt mycket pengar på banken de med. Om nästa projekt också skulle floppa för dem så kanske jag skulle börja bli lite orolig.

  • Tommy Håkansson skriver:

   Skulle säga att du har rätt i att Nintendo behövs och att spelindustrin skulle vara sämre och må sämre utan dem. Sonys Shuhei Yoshida gick till och med ut och sa precis det för ett par månader sedan. Jag tror inte jag tycker att Nintendo ska göra en Sega, och jag anser det vara en förlust för industrin om det blir så. Tyvärr kanske de måste, om deras nästa generation går lika illa som Wii U.

 4. Spelare H skriver:

  Linnea:

  Problemet är att jag inte tycker att wii u är ett genidrag. Speciellt inte om man tänker på när det kom ut. Jag förstår inte varför jag skulle vilja ha en till tv att spela på. Om jag har en stor tv framför mig så vill jag ju kolla på den. Och det är nog där besväret ligger, folk är inte beredda att betala för nånting de inte ser värdet i. Samma problem som med kinect.

  Djcharlie: Jag ser verkligen inte att det finns något hot mot den fria spelmarknaden idag när det gäller maskiner att spela på. På hemmamarknaden har vi playstation, sony, nintendo, windows, linux och mac. Om vi räknar bort linux mac och nintendo så är det fortfarande 3 olika system.

  Sedan så är SteamOS på väg. Även om man inte vill använda steam, så betyder det att mängden spel som utvecklas med linux i åtanke kommer att öka markant.

  Slutord: Själv är jag i en situation där jag ser att deras stationära konsoler är värdelösa och jag har ingen lust att köpa dem. Däremot så är jag intresserade av spelen som verkar roliga.

  • Tommy Håkansson skriver:

   Att du ser Wii U gamepaden som ett substitut för teven visar på två saker: Att du inte har så mycket erfarenhet av speciellt många Wii U-titlar, men allra mest att Nintendo fullkomligt misslyckats med att nå ut med konceptet. Så jo, det stämmer nog det du säger att folk inte är beredda att betala för det eftersom de inte ser värdet.

   • Spelare H skriver:

    Tjo, formulerade mig lite dåligt där, självklart vet jag att det inte är en “extra tv” utan en extra skärm som de använder till olika saker i olika spel. Dock så är poängen fortfarande den samma, ser inte värdet i det.

 5. Aaron VR skriver:

  Vid det här laget tycker jag att Nintendos problem är fullständigt uppenbart; online.
  Bara det faktum att jag hörde att västerländska utvecklare underströk bristerna i sin kommunikation med Nintendo gör mycket för ett fallerande förtroende.

  Enligt utsago så har man frågat Nintendos arkitekter om de själva provat och kunnat se fördelar med Xbox Live och PSN. Svaret var, chockerande nog, att de inte ens visste vad “det” var. Ursäkta..? 🙂

  Det kan precis som mycket annat vara rena rama skrönan, men Nintendo är, på gott och ont, duktiga på att vilja jobba på sitt eget sätt utan att ta lärdom av vad som händer omkring dem. Positivt exempel är ju deras intressanta ideer som streetpass och rörelsekänsliga kontrollmetoder, medan de negativa (tyvärr övervägande) exemplena är deras onlinekompabilitet ända sedan urminnes tider.

  Nintendo kommer aldrig nå ut till den stora marknaden utan en top-notch online service likt sina konkurrenter. Punkt slut. Och tyvärr kära fanboys, Nintendo spelar inte i en “egen” liga, de är lika insyltade i konsolkriget som Sony och Microsoft. Men framtiden är tyvärr inte Marios och Zeldas. Den tillhör Minecraft, Candy Crush Saga och “Call of Dutys”. Det är inte den framtid jag hoppades på för spelmediet, men jag ser ingen annan logisk utveckling.

  Jag röstar för en uppdaterad version av Wii U, utan padden, inkl. pro-controllern, ökat lagringsminne och sänkt pris. Jag vill spela Mario på en Nintendo-konsol. Samma sak med Zelda. Men det finns inte en chans att jag hoppar på det nuvarande priset. Nintendo får akta sig från att bli en “gaminghipster-maskin” istället för en “familje-maskin”. Som jag ser det så är det redan försent, men man kan ju alltid hoppas att de lärt dig något sedan de “vände” på 3DS:en.

  • Spelare H skriver:

   Jag ska säga att jag blir löjligt lyckligt vid tanken på en Wii HD eller Wii U HD. Jag spelade nästan aldrig wii och står inte ut med SD grafik. Jag vill bara ha en Wii med extra allt. (Bättre (precisare) kontroller, bättre grafik, bättre online support och bättre 3rd party. Då skulle jag bli en lycklig gamer.

 6. Tobias Nilsson skriver:

  Jag älskar verkligen att spela på mitt Wii U och jag hoppas att jag kommer få göra det ett bra tag framöver!
  Ser fram emot alla nya titlar som lanseras 2014 och väntar spänt på vad som kommer hända med Zelda.

  Önskar även att de slänger upp alla spel från virtual console som fanns på Wii och utannonserar någon ny fräsig spelserie 2014.

Skriv en kommentar