bild paulo santos

På senaste tiden skulle man kunna säga att Nintendo krupit till korset när det kommer till Wii U. Men det är inte heller första gången som Satoru Iwata bett om ursäkt för dåliga siffror, spelbrist, prissänkningar och försenade titlar. Nu har Nintendo droppat massivt i aktievärde och skurit ner de förväntade försäljningssiffrorna rejält. Men det som står ut allra mest är att Iwata erkänner väsentliga brister i Nintendos marknadsanalyser och affärsmodeller, och att de undersöker nya vinklar – som exempelvis mobiltelefoner. En del har tolkat det som att Mario-spel kommer börja poppa upp i appstore, men om man lyssnar på vad Iwata säger verkar det mer som att man lutar åt att följa plattformens prissättning.

 “We cannot continue a business without winning. We must take a skeptical approach whether we can still simply make game players, offer them in the same way as in the past for 20,000 yen or 30,000 yen, and sell titles for a couple of thousand yen each.”

Och det är ju lite intressant, med tanke på att det var Satoru Iwata själv som för ett par år sedan levererade några väldigt hårda ord mot hur mobilspelens prissättningar suger ut värdet ur spel. Samtidigt känns det lite skum att prata prissättning i förhållande till smartphones, när det är Wii U och inte 3DS som behöver räddas. Kanske har det inget med Wii U att göra, annat än att försöka hitta pengar att täta hålen med.

Satoru Iwata erkänner som sagt även att man felbedömt marknaden, och syftar då speciellt på den västerländska marknaden, där man missat målet som mest. Faktiskt så nämner Iwata flera gånger US och EU som största bidragande orsaker:

”In particular, sales in the US and European markets in which we entered the year-end sales season with a hardware markdown were significantly lower than our original forecasts, with both hardware and software sales experiencing a huge gap from their targets.”

När man hör ett företag prata om felbedömda marknader, omvärderande av affärsplaner och rejält nedskurna prognoser känns det som att omstruktureringar inifrån måste ske. Och då blir det intressant att se hur extrema omsruktureringarna kommer bli, och hur gärna man vill skicka ut signaler till investerare. Iwata har sagt att han själv kommer sitta kvar på presidentposten. Så när Iwata hela tiden kritiserar marknaden i Amerika måste jag undra hur säker Reggie känner sig på sin plats som VD för Nintendo of America. Samtidigt som han känns som en orubblig ikon, skulle det sända ut ett starkt meddelande om förändring till investerare. Hur ovärderlig är Reggie för Nintendo of America?

Min otroligt okvalificerade gissning är att Wii U inte längre kommer kunna ”räddas”. Det tåget lämnade stationen när både Mario Kart 8 och Super Smash Bros missade julhandeln. Finns det utrymme för ännu en hemkonsol från Nintendo efter Wii U? Hur ska de kunna ta en risk med ännu en säregen konsol i stil med Wii och Wii U igen? Och hur ska de kunna satsa på att släppa en konventionell konsol som Gamecube igen? Kanske är det bäst att Nintendo går SEGAs väg på hemkonsol, och håller sig till den bärbara hårvarumarknaden.