Eftersom det här är min första vecka på Svampriket håller jag fortfarande på att vänja mig vid allt nytt. En sådan sak är den traditionella fredagslistan. Jag har skrivit många listor i mitt liv, så många att jag faktiskt börjat tröttna på dem. Så min första fredagslista här på Listriket… förlåt, Svampriket, är en lista över de mest uttjatade spellistorna.

ffSjuan, sexan och sedan nian. Eller kanske nian först, sedan sexan och sist sjuan? Eller sexan, nian, sjuan för nostalgikerna? Några tokar kommer alltid att hävda att del åtta eller tio är bäst. Men en sak är klar, Final Fantasy-serien var inte så bra i början och är inte så bra nu. Den var helt enkelt bäst någonstans där på mitten. Onödig lista.
dods[SPOILERVARNING] Folk dör som flugor i de allra flesta spel. Men när det är någon vi byggt upp band till under tiotals timmars speltid trillar av pinn hugger det till lite extra i hjärtat. Men listorna över de sorgligaste scenerna i spelhistorien blir ofta löjeväckande lika varandra. Inte är det Cid som toppar listorna inte, även om jag gärna hade velat det. Oftast heter favoritdödsoffren Maria, James och Aeris, i den ordningen. Sedan får ni själva lista ut vilka spel det handlar om. Släpp den där listan nu.
konsolÄnda sedan tidernas begynnelse har vi tjajat oss blå om vilken konsol som faktiskt är bäst. Idag finns det fler konsoler än vad världens kraftfullaste dator kan räkna till, och debatten fortsätter. Någon kanske listar Wii, SNES och NES som sina tre favoriter, medan någon annan har Mega Drive, Master System och Dreamcast i topp. Debatten kan vara underhålla… Va? PC? Vad gör du här? *suck* Sluta komma och förstöra våra samtal med ”En bra PC klår allt”-argumentet! Schas!
indieVad som kan se ut som ett nobelt försök att upplysa folk om de fem eller tio bästa titlarna de kanske har missat eftersom de klassas som ”indie” är bara en bluff. I själva verket är det listmakarens vilja att verka edgy och cool som ligger bakom. Att det sedan nästan alltid blir samma spel gör inte saken bättre heller. Limbo, Braid, Journey, Super Meat Boy och på senare tid The Stanley Parable och Gone Home. Varsågoda, den listan tog mig 15 sekunder att komma på.
kvinnaOh no he didn’t! Även om en lista över de bästa kvinnliga karaktärerna lyfter fram kvinnorna i rampljuset blir det ändå en tävling dem inbördes. Allt medan männen står med sina farfarströjebeklädda armar i kors och nöjt kliar sig i sina mörka, 30 någonting-skäggstubbar. Vi vet alla att Samus, Lara, Chell och Faith är svincoola, men jag ser hellre att de männen på på lika villkor i stället för att låta dem tävla mot varandra.