Ni vet hur det är innan man får barn. Man är full av föreställningar och föresatser om hur livet som förälder kommer att te sig. Man ska aldrig muta sina barn, inte sluta göra allt det där som man älskar att göra på fritiden bara för att man har blivit fler i familjen och VERLIGEN INTE använda tv eller andra apparater med bildskärm som barnvakt i stället för att leka med sina barn och sysselsätta dem själv. Sen står man där ensamstående och utbränd med diskbråck och tänker att så länge ungen inte kollar på Motorsågsmassakern är allt lugnt.

Jag upptäckte tidigt att film på telefonen var en livräddning när mitt barn var mindre och jag ville kunna äta i alla fall en tugga mat utan att bli avbruten. Allt eftersom hen blev äldre och klarade av att trycka på skärmen själv blev olika spel och interaktiva ljudböcker dessutom riktigt lärorika och utmanande. Jag tänkte att jag skulle ta och lista våra favoriter nedan och dela med mig av matfriden och reselugnet.

radioapanRadioapan – Banankalas!
Ålder: 3-6 år.
Plattformar: iPhone, iPad, Android
Pris: Gratis!
Barnradions blåa maskot och hans kompisar bjuder på kalas och låter oss hjälpa till med förberedelserna. Allt från att baka tårtan till att leta reda på gästerna och bygga ihop radion som ska stå för underhållningen behöver fixas. För den som vill finns det även en lyssnarhörna där man kan vila upp sig efter festligheterna och lyssna på fem klipp från barnradion med sagor och sånger.

coloringfarmfreeTouch to Color – Farm
Ålder: 1-3 år.
Plattformar: iPhone, iPad
Pris: Gratis demoversion, 22 kr för fullversion.
Det här är en utav de första interaktiva apparna vi laddade hem och det var succé på en gång. Idén är enkel men underhållande för de små barnen. Svartvita bilder dyker upp på skärmen och de olika fälten färgläggs när du klickar med fingret samtidigt som det hörs roliga ljudeffekter. Allt eftersom bilderna fylls i dyker nya motiv upp på skärmen tills de är helt färdiga. För den som känner sig osäker på vilka fält som ska fyllas i härnäst dyker hjälpsamma ledtrådar fram.

forest flyerSago Mini Forest Flyer
Ålder: 2-3 år.
Plattformar: iPhone, iPad
Pris: Gratis!
Forest Flyer är en söt, välgjord app där man styr en fågel genom en skog på upptäcktsfärd och stöter på roliga överraskningar. Själva manövrerandet är fin träning för finmotoriken och mitt barn skrattar ofta högt åt fågelns olika påhitt. Totalt bjuder spelet på ett tjugotal aktiviteter som verkar underhålla även om de inte erbjuder några svåra utmaningar. Ett stort extraplus för att spelet lagom till jul automatiskt uppdaterades till en ny version med vintertema. Utvecklaren Sago Sago har flera bra titlar värda att ladda ner om man gillar den här.

PepitreePepi Tree
Ålder: 2-6 år.
Plattformar: iPhone, iPad, Android
Pris: 15 kr.
Det här är nog den app som vi har spelat mest, både tillsammans och mitt barn ensamt. Man utforskar naturen genom att röra sig upp och ner längst stammen på ett träd, från mullvaden som gräver sig fram i en labyrint bland trädens rötter, till larverna som efter att ha mumsat i sig frukt förvandlas till vackra fjärilar. Bäst tycker vi om igelkotten som plockar blommor, svampar och bär och pruttar med röksvamparna så Herr Kanin kommer ut ur sitt bo och ser förnärmad ut. Fortfarande hysteriskt roligt! Grafiken är fin och färgglad och bakgrundsmusiken är medryckande. En klar favorit!

happilaserHappi Läser
Ålder: 4 år och uppåt.
Plattformar: iPhone, iPad, Android
Pris: 15 kr.
Det här är ett spel som är perfekt för den som redan har börjat lära sig hur bokstäverna låter och nu börjar försöka sig på att läsa. Man får se ett kort ord utskrivet samtidigt som tre bilder varav en föreställer rätt motiv. Man har en chans på sig att peka på rätt så det går inte att gissa sig fram med hjälp av uteslutningsmetoden. När man väljer rätt bild får man en frukt som man i slutet av varje runda får mumsa i sig. Det finns fyra olika svårighetsnivåer som gör att spelet räcker länge.

lekolarmednisseLek och lär med Nisse
Ålder: 2-4 år.
Plattformar: iPhone, iPad
Pris: 7 kr.
Den blåa katten Nisse är en utmärkt vän att umgås med när man vill lära sig mer om färger, former och siffror. Spelet är otroligt tydligt och pedagogiskt, till exempel får man hjälp om man gissar fel med ledtrådar som ”Det där är lite för få” eller ”Det där är lite för många”. Övningarna är väldigt varierade vilket är det som har gjort att vi gillar den trots att grafiken är lite enformig och platt. Helt klart värd att köpa.

sokmedlolaSök med Lola
Ålder: 3- 6 år.
Plattformar: iPhone, iPad, Android
Pris: 15 kr i iTunes, 17 kr i Google Play.
I det här spelet får vi följa pandan Lola när hon utforskar världen och löser olika uppgifter. Spelet har tre olika svårighetsnivåer där de två svåraste är låsta vid start. Uppgifterna går ut på att leta efter olika föremål med hjälp av ledtrådar som läses upp av berättarrösten. Spelet är utmärkt för att öva upp barns uppmärksamhet och ordförråd. Grafiken är fin och pedagogisk och berättarrösten tydlig. Fler resmål är utlovade av utvecklaren i framtiden och kommer då vara kostnadsfria. Utvecklaren Beiz har flera bra titlar värda att ladda ner om man gillar den här.

Pepi Bath
Ålder: 2-4 år.
Plattformar: iPhone, iPad, Android
Pris: 15 kr i iTunes, 14 kr i Google Play.
En till app från utvecklaren Pepi Play som även gjort Pepi Tree. Här får vi hjälpa två barn att utföra några av de vanligaste dagliga rutinerna som även lär ut hygien. Antalet uppgifter är lite snålt och ibland känns instruktionerna en aning otydliga, men det räddas av den fina grafiken som ändå verkar räcka för mitt barn kan sitta ganska så länge med det här spelet.

lolasabcLolas ABC-Party
Ålder: 3-6 år.
Plattformar: iPhone, iPad, Android
Pris: 15 kr i iTunes, Gratis i Google Play.
Nu träffar vi pandan Lola igen och hjälper henne nu att förbereda ett kalas. För att kunna utföra de olika uppgifterna måste vi först lösa ett antal bokstavsgåtor som är väldigt pedagogiskt utformade. Berättarrösten är tydlig och uppmuntrande vilket gör att det känns roligt att spela även om man kanske inte kan så många bokstäver ännu. En utmärkt app för att fortsätta lära sig mer med andra ord! Själva kalasförberedelserna varierar i utformning från gång till gång vilket gör att det känns kul att fortsätta spela flera gånger. När alla uppgifter är lösta får vi vara med Lola och hennes vänner på kalaset där de får ta del av allt vi har förberett åt dem. Lärorikt och kul!

kvastresanKvastresan
Ålder: 3-6 år.
Plattformar: iPhone, iPad, Android
Pris: 38 kr i iTunes, 15 kr Google Play.
Det här spelet baseras på en bok med samma namn som vi faktiskt inte har läst, men vi uppskattar den här appen väldigt mycket ändå. Vi får följa en häxa och hennes katt på deras kvastfärd där de stöter på olika magiska utmaningar. Grafiken är fin och pedagogisk och de olika aktiviteterna har flera nivåer vilket gör att man kan ägna sig åt det här spelet länge. Dessutom tycker jag att bakgrundsmusiken är riktigt vilsam att lyssna på, vilket man inte kan anklaga många spel för.

Vill man fortsätta utforska utbudet på appar för barn på de olika plattformarna är Pappas Appar en jättebra sida att börja på. Systersidan Appfredag på Facebook postar förslag på betalappar som är tillfälligt gratis varje fredag med tillhörande recensioner. Det är så vi har hittat det flesta av våra favoriter.

Har du några egna favoriter som dina barn uppskattar? Dela gärna med dig.

Text av Jessica Wahl

rknwoTC_ Jessica är en kreativ mångsysslare som för närvarande lägger mest energi på bloggen Pyssligheter med inspiration för lekfulla små och vuxna barn. Hon brinner för färg, form och tydlig kommunikation. En tuff och mysgosig tant i 35-årsåldern med förkärlek för böcker, garn och fina halsband. Bosatt i Aspudden utanför Stockholm med sin underbara Onge, en hel hög udda möbler och en gammal symaskin.