Recension

South Park: The Stick of Truth (360)

Hej Matt och Trey!

Först och främst vill jag tacka er för tv-serien South Park. När den väl nådde svensk tv var jag i mitten av tonåren och på något sätt hade jag fått till mig att den här serien var speciell. Och efter några avsnitt följde jag den slaviskt, även fast jag ofta var jättetrött när den sändes på Tv4, alldeles efter Sen kväll med Luuk. Jag vet inte om jag tyckte det var så bra egentligen, snarare var det uppkäftigt, annorlunda och väldigt, väldigt rolig.

Under åren har sedan er serie och jag som person vuxit upp tillsammans. Och det som i början kändes tafatt och enkelt har utvecklats till något som med jämna mellanrum imponerar stort på mig som tittare. Sättet ni väver in aktuella ämnen i andra aktuella ämnen och kryddar allt med er speciella humor är inget annat än unikt, och jag hyser en stor beundran för hur ni jobbar och hur bra er produkt blir.

Tack för att ni äntligen gett oss ett spel som lever upp till den fantastiska tv-seriens potential och mått
Men anledningen till att jag skriver till er nu är för att tacka er för spelet South Park: The Stick of Truth. Tack för att ni tog er all den här tiden, tack för att ni la ner jobbet och tack för att ni äntligen gett oss ett spel som lever upp till den fantastiska tv-seriens potential och mått. Det märks genom hela upplevelsen att det är ni som står som kreatörer. Det märks verkligen att ni förstår tv-spel och att det var viktigt för er att det här spelet skulle bli bra. Och det blev det! Det blev faktiskt riktigt jävla suveränt! Visst har både jag och vänner och kollegor stött på buggar och irriterande moment, men inget som sänker upplevelsen, inget som förtar något. Allt kändes gediget och helhjärtat.

Och i all ärlighet. Att jag råkar bo i Europa bekom mig inte vidare mycket, jag har sett allt det som censurerades bort innan. Inte scen för scen, men tv-serien har ju som ni själva vet berört värre och mer tabubelagda ämnen tidigare. Och det var ganska roligt att läsa era kommentarer om varje scen som vi inte fick se.

phillipOch just det. Tack för att jag fick besöka Kanada! Det har jag haft som dröm länge nu och det var precis så fantastiskt som jag hade hoppats på. Det är svårt att inte fnissa till när jag tänker tillbaka på den delen av spelet.

Jag antar att jag också skulle behöva skriva till Obsidian och tacka dem också, för deras arbete ska inte förringas. Det rent spelmekaniska fungerade ju riktigt bra och jag blev flera gånger förvånad över hur djupt och genomtänkt spelsystemet var. Jag har aldrig spelat något av deras tidigare spel fullt ut, men faktum är att jag är mycket mer sugen nu, och de har vunnit väldigt mycket förtroende hos mig. Det trodde jag verkligen inte.

Jag antar att ni får sådana här brev dagligen. Brev från fans, som beskriver hur de är era största fans. Och det förtjänar ni verkligen, för hela världen borde förstå hur bra ni är. Eftersom jag vuxit upp med South Park så känns det vid det här laget som att jag kan staden och faktiskt känner alla härliga karaktärer. Så för att avsluta så vill jag också tacka för att jag fick besöka denna stad på egen hand, andas in dess atmosfär och utforska alla små vrår av godsaker. Så tack för att jag fick göra det.

Och återigen tack för en av världens absolut bästa tv-serier. Och för att den nu äntligen har ett spel som gör den rättvisa.

Kommentarer

 1. Henrik skriver:

  Jag har gått runt och läst recensioner av det här spelet då jag fått litet erfarenhet av det via att en massa människor har streamat det.

  Det som fascinerar mig väldeliga är att ingen recensent hittils skrivit spaltmeter efter spaltmeter om perverst spelet är, gud bevare oss alla de visar ju nakna karaktärer!

  Eller hur spelet visar upp hat mot kanadensare och gud vet vad.

  Sedan tänker jag tillbaka på JRPGn. Hade det visats någon som helst nakenhet i dem så är japanerna gubbsjuka och perversa. Nu med south park så är det bara något roligt och alla recensenter är helt överens om att det inte gör något?

  Varför är det ok med nakenhet här men inte i JRPGn? vart är allt gnäll om sexualisering? Om hur det är perverst och gubbsjukt? Varför när det är en amerikansk tillverkare så är det ok men inte när det är japanskt?

  Bara nyfiken.

  • Anders Brunlöf skriver:

   För min egen del så är jag avtrubbad från serien som spelet baseras på. Jag höjer inte på ögonbrynen för att jag sett allt “naket” så många gånger tidigare.

   En annan aspekt kanske är att man aldrig försöker göra det “sexigt” i South Park, serie som spel. Jag har väldigt lite erfarenhet från genren du jämför med, men baserat enbart på mina fördomar så tror jag syftet med naket i ett JRPG (eller andra japanska spel, MGS5 exempelvis) inte är av satiriska skäl.

  • Linus Svensson skriver:

   Naket är inte samma sak som sexualiserat. JRPG skapar kraftigt överdrivna kvinnokaraktärer (ja, män också, men inte i lika hög grad eller på samma sätt) vars design endast syftar till att vara sexig. Vilket är sexualiserande och, helt ärligt, ganska gubbsjukt. South Park har nakenhet som är helt och hållet osexigt i en satirisk kontext.

   Du måste väl se skillnaden?

   • Henrik skriver:

    Gör de? Jag måste ha missat det.

    Och nej, jag ser ingen skillnad på att någon använder sig av pappfigurer som föreställer nakna människor eller om karaktärer i JRPGn skulle vara nakna. Det är fortfarande nakenhet och eftersom det skrivs så mycket dåligt så fort Neptune blir bandagerad i Svensk spelpress men här så är det full frontal nudity som är censurerad så ja. Jag undrar.

    Men som sagt, bara det är satir så är allt ok tydligen. Vilket ju också är en konstig inställning.

 2. Simbo skriver:

  Blir ju inte mindre pepp efter detta, mycket bra skrivet, har också växt upp med denna serie. Och sett hur serien aldrig blir sämre, jämfört med både family Guy och Simpsons, har beställt spelet från canada dock för slippa censuren och tittar ivrigt varje dag i brevlådan, hoppas det kommer innan helgen iaf,

 3. Niclass skriver:

  Jag känner exakt som dig Anders! Det var längesen jag spelade ett spel där jag inte har tråkigt en enda minut. Gameplayet är riktigt bra och roligt gjort och musiken är fantastiskt bra! 8-bits version av Blame Canada för att nämna ett exempel.

 4. Marcus Larm skriver:

  Tror ni man kan ha roligt med spelet även fast man inte har någon relation med TV-serien?

  • Christoffer skriver:

   Absolut, men du missar ur en massa referenshumor och varför saker ens finns med i universumet osv.

 5. Aaeon skriver:

  Vad jag undrar mer än något är följande:

  – finns det något konkret exempel där South Park driver med heterosexuellas sexualitet?
  – finns det något konkret exempel där South Park driver med påstådda fördomar gentemot vita män?
  – finns det någon konkret förklaring till varför South Park illustrerar barn som bokstavligen talat blir grovt misshandlade genom att gå mekaniska verktyg pressade in i anus? Vem väljer att försvara det?

  Jag står utan förstånd i sammanhanget.

  Förstå mig rätt, det finns många satiriska inslag som South Park berör bra och med fingertoppskänsla, men dessa ovannämnda snedsteg skapar endast ett varumärke som knappast tar hänsyn till vårt klimat idag. Det känns snarare som om serier som South Park’s populäritet är en av många anledningar till att det fortfarande lever en ofattbart stor negativ syn mot minoriteter och homosexuella, bisexuella och transsexuella i USA idag.

  Anders eller någon annan som uppenbart hyllar South Park, jag har spelat ca fyra timmar av South Park The Stick of Truth nu och jag undrar verkligen varför jag ska fortsätta stötta det här.

  Uppskattar innerligt ett eller flera argument för detta! 🙂

Skriv en kommentar