Krönika

Den nya generationens sportspel

Vi är nio personer som jobbar med Svampriket. Av dem är jag ganska ensam om att intressera mig för sport, och ännu mer ensam när det kommer till att uppskatta sportspel. För mig kommer det ganska naturligt, om sporten i sig är underhållande så är det i regel ganska underhållande som spel också. Jag gillar farten, artisteriet, taktiken och fysiken. I de allra flesta sportspel finns ändå någon av dessa faktorer som jag kan uppskatta. Faktum är att sporter som får mig att somna i soffan kan vara förvånansvärt underhållande i tv-spelsform. Golf, jag tittar på dig.

Det kostar att ligga på topp, att varje år släppa ett spel med samma grundpremiss som fortfarande ska vara bättre. Lite bättre.
Framförallt så är det dock FIFA och NHL-serien som tilltalar mig. De har de senaste åren legat i framkant jämfört med de främsta konkurrenterna och de säljer år efter år riktigt bra. Men det kostar att ligga på topp, det kostar att varje år släppa ett spel med samma grundpremiss som förra året och som fortfarande ska vara bättre. Lite bättre. I nämnda serier brukar det nämligen resultera i väldigt snarlika upplevelser, med endast ett par få nyheter per årsupplaga. När folk frågar mig om man verkligen behöver köpa ett nytt NHL/FIFA varje år så svarar jag ofta nej, och rekommenderar dem att köpa ett nytt spel vartannat år, ett per år om man gillar båda serierna som jag. Efter två år har EA Sports oftast hittat tillräckligt många nya grepp och finslipningar för att spelet ska kännas nytt på riktigt. Men försäljningssiffrorna visar att få lever enligt denna devis, ex. FIFA-serien säljer varje år mer spel än vad många av oss verkar tro. Folk borde lyssna mer på mig.

skillstick

‘Skillstick’-systemet kändes nytt. Det var länge sedan nu.

De senaste åren har nyheterna varit löjligt små. Vi som gillar NHL-serien minns säkert Skillstick-revolutionen och vad den gjorde för serien och spelet i sig. Men det var nu många år sedan, och det nya sättet att spela hockey börjar kännas gammalt igen. Jag ser fram emot förändring, och jag välkomnar verkligen en ny generation hårdvara med mer resurser att leka med. Faktum är att det jag längtar efter allra mest under den nya generationen är ett riktigt bra NHL-spel, inte minst då serien utelämnades från generation 8 nu i höstas. Jag som även spelar FIFA blev väldigt positivt överraskad när jag fick känna på nya spelmotorn Ignite, och alla bilder släppta från kommande EA Sports UFC ser vrålläckra ut. Så potentialen finns. Jag hoppas man vågar ta i från tårna ordentligt, och utveckla snarare än uppdatera.

Idag sitter jag och tränar NHL 94 till Sega Megadrive, inför en kommande turnering på Retrospelsmässan i Göteborg. Jag är verkligen inte bra på det spelet längre, men det är fortfarande, 21 år senare, bland de roligaste hockeyspel som någonsin skapats. Det är simpelt, fartfyllt, rättvist och på många sätt genialt. Min förhoppning är att jag får samma känslor av nästkommande del i NHL-serien. Det är dags för det nu.

Kommentarer

 1. Davi skriver:

  Känns som Ea satsar väldigt lite pengar och tid på nhl!jag köper vartannat år för som du skrev,så är förändringen per spel väldigt lite.Ska bli kul och se vad de spottar ut till de nya konsolerna

 2. Tobbish skriver:

  Jag köper NHL-spelen varje år. Nu gör jag det till stor del för att få senaste laguppställningarna och sådant som är viktigt för mig som har ett stort NHL-intresse även när jag inte bor framför tv-spelet. Det kanske går att ladda hem sådana även till de tidigare spelen, det har jag missat isåfall.

  Men jag är nog för nyfiken på de små förändringar som görs för att kunna hålla borta ett år. Sedan NHL 99 är det bara ett spel jag inte köpt, och det är NHL 06 till PC, för att jag då var en fattig student och vid det laget hade PC-versionen märkbart hamnat efter i utvecklingen. 08 var det sista NHL-spelet jag köpte till PC, efter den besvikelsen gick det fort att köpa PS3.

  Nu ska det bli väldigt spännande att se vad resultatet blir till PS4/Xbox One. Jag köpte FIFA 14, mest för att testa och, självklart, för att göra Gefle IF till världens rikaste klubb!

 3. Simbo skriver:

  Sitter med och tränar NHL 94, det mest kompletta hockeyspel jag spelat, hoppas vi möter varandra under rsm då 🙂

  • Anders Brunlöf skriver:

   Skulle vara väldigt roligt! Jag skulle få tokstryk, det kan jag lova. De gamla takterna sitter verkligen inte i.

 4. Simbo skriver:

  Jag är mer van vid NHL 94 till snes, går lite snabbare till mega drive + att man måste hålla inne b-knappen för att styra målvakten, på snes finns det en knapp så man direkt kan styra den, vilket gör det svårare till mega drive, men jag har tjatat på dom sedan dom starta rsm att dom skulle ta NHL 94 med i tävlingen, så äntligen är det dags 🙂

 5. Ludde Lundblad skriver:

  Super Soccer HD!? Varför finns inte det 😉

 6. IamJohnFooo skriver:

  Gör det enda rätta och börja gräva ner dig i Football Manager eller Eastside Hockey Manager istället 😉

  Behöver du hejarklack på rsm? 🙂

 7. Wounders skriver:

  Minns ni Track and Field till NES.
  Snacka om kramp i händerna av all knapphammrande.

 8. Kim "Kimus" Söderström skriver:

  Själv hoppas jag på nästa seriösa satsning på något som påminner om Andre Panza Kick Boxing / Best of the best: Karate Championship.
  Kort sagt ett kampsportsspel som låter dig klättra i ranking och delta i turneringar. En form av kamsporternas eget Fifa/NHL-spel med andra ord – när ska det komma?
  Jag väntar otåligt. =)

Skriv en kommentar