Vi är nio personer som jobbar med Svampriket. Av dem är jag ganska ensam om att intressera mig för sport, och ännu mer ensam när det kommer till att uppskatta sportspel. För mig kommer det ganska naturligt, om sporten i sig är underhållande så är det i regel ganska underhållande som spel också. Jag gillar farten, artisteriet, taktiken och fysiken. I de allra flesta sportspel finns ändå någon av dessa faktorer som jag kan uppskatta. Faktum är att sporter som får mig att somna i soffan kan vara förvånansvärt underhållande i tv-spelsform. Golf, jag tittar på dig.

Det kostar att ligga på topp, att varje år släppa ett spel med samma grundpremiss som fortfarande ska vara bättre. Lite bättre.
Framförallt så är det dock FIFA och NHL-serien som tilltalar mig. De har de senaste åren legat i framkant jämfört med de främsta konkurrenterna och de säljer år efter år riktigt bra. Men det kostar att ligga på topp, det kostar att varje år släppa ett spel med samma grundpremiss som förra året och som fortfarande ska vara bättre. Lite bättre. I nämnda serier brukar det nämligen resultera i väldigt snarlika upplevelser, med endast ett par få nyheter per årsupplaga. När folk frågar mig om man verkligen behöver köpa ett nytt NHL/FIFA varje år så svarar jag ofta nej, och rekommenderar dem att köpa ett nytt spel vartannat år, ett per år om man gillar båda serierna som jag. Efter två år har EA Sports oftast hittat tillräckligt många nya grepp och finslipningar för att spelet ska kännas nytt på riktigt. Men försäljningssiffrorna visar att få lever enligt denna devis, ex. FIFA-serien säljer varje år mer spel än vad många av oss verkar tro. Folk borde lyssna mer på mig.

skillstick

’Skillstick’-systemet kändes nytt. Det var länge sedan nu.

De senaste åren har nyheterna varit löjligt små. Vi som gillar NHL-serien minns säkert Skillstick-revolutionen och vad den gjorde för serien och spelet i sig. Men det var nu många år sedan, och det nya sättet att spela hockey börjar kännas gammalt igen. Jag ser fram emot förändring, och jag välkomnar verkligen en ny generation hårdvara med mer resurser att leka med. Faktum är att det jag längtar efter allra mest under den nya generationen är ett riktigt bra NHL-spel, inte minst då serien utelämnades från generation 8 nu i höstas. Jag som även spelar FIFA blev väldigt positivt överraskad när jag fick känna på nya spelmotorn Ignite, och alla bilder släppta från kommande EA Sports UFC ser vrålläckra ut. Så potentialen finns. Jag hoppas man vågar ta i från tårna ordentligt, och utveckla snarare än uppdatera.

Idag sitter jag och tränar NHL 94 till Sega Megadrive, inför en kommande turnering på Retrospelsmässan i Göteborg. Jag är verkligen inte bra på det spelet längre, men det är fortfarande, 21 år senare, bland de roligaste hockeyspel som någonsin skapats. Det är simpelt, fartfyllt, rättvist och på många sätt genialt. Min förhoppning är att jag får samma känslor av nästkommande del i NHL-serien. Det är dags för det nu.