Krönika

(Spel)världen är så stor, så stor

Minns ni den gamla goda tiden då det faktiskt var möjligt att kunna ”allt” om spel? Den tiden då tidningarna kunde täcka hela branschen och bara missa det absolut mest obskyra. Det var längesedan nu, och branschen har växt exponentiellt sedan dess. Idag är vår favorithobby i mångt och mycket en lika stor industri som såväl film som musik. Det säger sig självt att det inte längre går att hålla koll på allt som händer för en enskild tidning eller sajt. Detta är i synnerhet sant för entusiastsajterna som den du besöker just i detta nu.

Vi på Svampriket tycker att vi har rätt bra koll på spel. Vi anser oss ha spelat det mesta, vet vilka titlar som kommer, och har en hum om det mesta som sker i branschen. Men även solen har sina fläckar, och det finns områden vi inte vet lika mycket om som man kunde önska.

Två stora (läs: gigantiska) e-sportsevenemang har nyligen avslutats; The International 4 och Evo 2014.

Newbee vann The International 4.

The International blev, enligt insatta Dota-fans, något av ett antiklimax. Kinesiska Newbee tog hem en promenadseger och fullkomligen krossade tvåan Vici Gaming i finalen. Därmed blev kineserna fem(!) miljoner dollar rikare. Resultatet fick ett minst sagt ljumt mottagande i väst då amerikanska Evil Geniuses hamnade först på tredje plats och svenska Alliance åkte på däng redan i gruppspelet.

I Evolution Championship Series tävlas det i, som de flesta nog känner till, i en hel rad oliga fightingspel. Den tveklöst största grenen är dock Street Fighter, och i det här fallet Ultra Street Fighter IV. Fransmannen Oliver ”Luffy” Hay tog hem segern i prestigegrenen före ett helt gäng japaner och amerikaner. Anmärkningsvärt är att han till skillnad från de flesta andra inte spelar med arkadsticka utan med en gammal Playstation-kontroll.

 Jag hade gärna bänkat mig för att totalt hänge mig åt e-sport i en vecka eller två, men mina prioriteringar ser lite annorlunda ut.
Som ni kanske märker har jag svårt att förmedla såväl detaljer som intryck av två av årets största händelser i spelvärlden. Det beror helt enkelt på att jag inte har sett en sekund av något av dem. En anledning stavas tid. Jag hade gärna bänkat mig för att totalt hänge mig åt e-sport i en vecka eller två, men när det kommer till spel ser mina prioriteringar lite annorlunda ut. Nytt ska recenseras, nyheter ska följas och krönikor ska skrivas.

Men ska jag vara helt ärlig hade jag nog kunnat lösgöra tid för lite Evo och The International. Hade jag jobbat heltid med spelrapportering skulle jag definitivt kunna göra det. När tiden är en bristvara landar det i att jag helt enkelt mer intresserad av nya upplevelser än att harva i samma spel i timmar, dagar, veckor, månader och år. Jag tar hellre ett nytt äventyrsspel, rollspel eller minispelssamling än att fortsätta med samma spel en vecka till. Kanske har det med mitt rastlösa sinnelag att göra, kanske är det på grund av att mitt jobb som recensent kräver att jag ständigt blickar framåt.

Den största anledningen till varför Svampriket växer stadigt är communityt. Alla ni läsare och podlyssnare som med sina kommentarer och sin kritik kommit att bli våra vänner snarare än vår publik. Därför är det självklart för oss att lyssna på er input, vad ni gillar och vad ni inte gillar. Därför skulle jag, efter detta erkännande av våra tillkortakommanden, vilja fråga er vad ni saknar på Svampriket. Vad missar vi? Vad kan vi bli bättre på? Vad vill ni läsa, höra och se mer av? Nu har ni chansen att hjälpa oss göra riket ännu bättre och ännu roligare, så hör av er.

 

Kommentarer

 1. Tasseklumpen skriver:

  Min förhoppning är att ni, i takt med att ni växer, kommer införa nyhetsrapportering så jag kan fasa ut gamereactor och gameinformer och ha allt samlat på svampriket. Nyheter ger upphov till ganska mycket intressanta spekulationer och förväntningar bland kommentarerna och jag vill hellre diskutera sådant med svamparmén än med gamereactortrollen.

  I övrigt tycker jag mycket om de flesta av de krönikor och artiklar som publiceras på svampriket och hade gärna sett att det kom upp nya oftare. Jag gillar inriktningen på artiklarna där spelen ofta sätts i en samhällelig kontext och beskådas som ett kulturfenomen och analyser görs av hur vi påverkas av spel och hur de påverkar oss och samhället. Men jag är också en sucker för trivia och myter som presenteras fyndigt, något som Samson ju var bra på och som även Linus visat prov på i sin text “Den femte nyckeln”. Mer sånt!

  • Linus Svensson skriver:

   Spelnyheter är något vi är medvetna om att folk är intresserade av och något många av oss skrivit mycket av på sidor vi skrivit för tidigare. Problemet är att det är så otroligt tråkigt att skriva nyheter rakt av! Men som du säger, att skriva nyheter med ett mer analyserande inslag, där läsarna kunde komma in och diskutera med oss hade varit väldigt intressant. Det gäller bara att hitta rätt format för det.

   Tack för responsen!

 2. JohnFooo skriver:

  Vet att det är lättare sagt än gjort, men jag ser gärna mer av:

  Quicktitts!

  Videogrejer överlag (Sandra + kompis genomgång av Heavy Rain var jättekul, även Tommy och Luddes let’s play av det. Mer sånt gärna!)

  Om det går: Gärna mer PC-coverage! Vet att alla inte är så down med PC, men du(Niklas) och Peter känns väldigt PC:iga. Men det måste ju finnas intresse från er sidan också.

  Helst av allt vill jag bara att ni fortsätter göra som ni gör. Om ni fortsätter utvecklas så som ni gör nu så kommer mycket ske automatiskt, tror jag 🙂

  • Niklas Sintorn skriver:

   Det hade absolut varit kul att göra fler quicktitts. Hur ställer du dig till sådana när det bara är en person som spelar? Jag har möjlighet att spela in, men ingen att spela in tillsammans med. Min känsla är att det nästan krävs två för att det ska kännas roligt och naturligt.

   När det gäller pc så lovar jag bättring där så fort jag lyckas skaka fram tillräckligt med pengar för att köpa mig en ny dator. Min stackars Macbook Pro är snart fem år gammal, och inte mycket att spela på, tyvärr. Har ju dock länge velat komma tillbaka in i pc-spelandet.

   Tack för din feedback!

   • JohnFooo skriver:

    Spelar egentligen ingen roll om det är en eller två, i min bok. Visst är det roligare om ni är fler, men det är ju faktiskt spelet jag vill se, i första hand. Så för mig spelar det mindre roll hur många ni är i själva quicktitten, faktiskt.

    Giantbomb hade väl några “quicklook solo” för en tid sedan, vet inte om det finns kvar. Oftast vart det Patrick Klepek som satt själv och det funkade lika bra som vanligt, tycker jag.

    Har samma problem. Min Macbook pro brukar väsa åt mig när jag drar igång något spel. Som tur är dyker det upp en del old-school rpgs nu som inte kräver så mycket. Jag måste också skaffa vassare PC alltså…

 3. Tasseklumpen skriver:

  Hade dessutom gärna lyssnat på fler spoilercasts då det tex var väldigt intressant att höra om The Last of Us efter att jag spelat igenom det.

 4. Quid skriver:

  Håller med JohnFooo om mer PC-coverage, kanske dags att hitta en ny person som lever för PC och passar bra in i Svampfamiljen?

  Nyhetsrapportering är dock något jag inte vill se, det känns inte som ni och tanken med Svampriket är väl att göra sin egna grej?

  • Tasseklumpen skriver:

   Kan hålla med dig till viss del om nyheterna. Att rakt upp och ner spy ut microinlägg om nyheter finns ju på annat håll och känns för opersonligt för svampriket. Men å andra sidan gillar jag nyhetssegmentet i svamppod och uppskattar att höra redaktionens åsikter och spekulationer i relation till aktuella spelhändelser. Kanske riket hade kunnat lyfta upp utvalda nyheter till diskussion på siten för att få igång bra dialoger på nåt sätt.

   • Niklas Sintorn skriver:

    Trevligt att höra att det finns folk som är intresserade av spelnyheter. Som yrkesutövande nyhetsreporter har jag ju det lite i blodet. 🙂

    Ni behöver inte oroa er för att Svampriket ska börja rapa ur sig de snabba nyheterna som allt som oftast är rewrites (om ens det) av utgivarnas pressmeddelanden. Däremot skulle jag personligen gärna ta upp mer av det som händer i spelvärlden. Men då är det de nyheter som intresserar oss, och inte att det har kommit en nyhet om att spel X kommer att få en teaser för en trailer för en chans att bli utvald för att få ansöka om att få vara med i en beta.

    • Tasseklumpen skriver:

     Jo men precis. I svamppod tar ni ju också bara upp saker som intresserar er och då har ni ju oftast intressanta saker att säga. Dock är ju det segmentet ganska kort och det hade därför varit kul om ni i större utsträckning delade med er om era tankar kring nyheter på siten. Det behöver ju inte vara litterära masterverk utan ganska summariska inlägg i stil med: i anledning av nyhet X (länk), gör jag följande reflektion blablabla, vad tycker/tror armén?

 5. Lance McCloud skriver:

  Jag tror att det är rätt spår att ni i alla fall vara borde vara med och kommentera när det händer stora saker i spelvärlden, så som ovan nämnda e-sports evenemang. Eller som när det för en månad sedan gick ett stort live event med speedruns under en vecka i form av Summer Games Done Quick. Många svenska nyhetssidor rapporterade under den tiden att ett nytt världsrekord hade satts i Super Mario bros. men ingen skrev en rad om att det gick ett stort spelevent på speedrun temat som desutom tog emot donationer för Läkare Utan Gränsers räkning. Samma sak ser vi nu med ESA som går i skrivandets stund och desutom är mer på hemmaplan. Så det är nog snarare en fråga om vad vi lokalt är vana vid att räkna till spelkultur och vad olika mindre eller större subkulturer hittar på i sin egna sfär. Jag skulle därför inte klandra Svampriket för sådant ni missar eller sådant som ingen på redaktionen inte har ett intresse i.

  Mer spontana saker hade uppskattats. Välskrivna texter och videosegment med lite mer produktionsvärde uppskattas såklart. Men lite mer av exempelvis det JohnFooo nämnde med Heavy Rain videon från Sandra får gärna dyka upp oftare.

 6. Jerry Olsson skriver:

  Mer tävlingar!
  Annars är Svampriket briljant.

Skriv en kommentar