Det har varit en lång och snårig väg, men nu har Xbox One äntligen letat sig till de nordligare breddgraderna. Efter att ha suttit med Playstation 4 i nästan ett år är det lite svårt att känna sig entusiastisk för Microsofts mediamaskin, särskilt inte efter alla kontroverser och förseningar. Denna vecka låter jag barn illustrera mina känslor för Xbox One från utannonseringen fram till den svenska releasen.

Xbox One utannonseras

Sony har redan visat upp Playstation 4 för flera månader sedan, och det är dags för Microsoft att komma ikapp. Att man väljer att lägga ett stort fokus på tv-tjänster som troligen aldrig kommer att leta sig till Sverige är en besvikelse, men hey, det är en ny konsol!

Niklas vid utannonseringen:

Excited

 

Always online dumpas

Microsoft fick ta emot stark kritik mot beslutet att Xbox One skulle behöva vara uppkopplad mot nätet för att kunna användas. Många menade på att inte alla delar av världen, eller ens USA, har en stabil uppkoppling, och att dessa personer då inte skulle kunna spela på sin nya konsol. Dessa personer jublade när Microsoft gjorde en helomvändning och plockade bort kravet. Det betyder dock i förlängningen att man inte kan utnyttja sig av kraften i ”molnet” som man snackat sig varma om, utan att allt måste kunnas göra även på konsoler som inte är uppkopplade. ”The future of gaming” tog ett steg tillbaka.

Niklas vid slopandet av always online:

pumpkin11

 

De begagnade spelens återkomst

Ytterligare en sak som folk lackade på när Xbox One utannonserades var att det inte skulle vara möjligt att spela begagnade spel på konsolen. Något som Sony drev med på ett roligt sätt. Dock var man tvungen att släppa käpphästar som family sharing och möjligheten att spela utan skiva i konsolen. Men ändå, rätt bra.

Niklas vid DRM-ändringarna:

Thumbs up

 

Microsoft dödar Kinect

Okej, det var inte särskilt många som gillade den första Kinect. Inte jag heller. Den funkade helt enkelt för dåligt. Men något jag faktiskt såg fram emot på riktigt var den nya versionen till Xbox One. Eftersom Microsoft till en början krävde att varje konsol skulle ha en Kinect öppnade det för intressanta möjligheter för spelutvecklare. De hade helt enkelt en anledning att utveckla intressanta grejer med den i åtanke. Men sedan kom dödsstöten. Microsoft frånsade sig Kinect-kravet så hårt att det nu nästan är omöjligt att ens få tag på en konsol med kameran. I nuläget går det inte ens att köpa till en separat, även om det kommer senare. En stor förlust för mig som intresserad spelare, och en ännu större förlust för utvecklare som Harmonix som lagt alla sina ägg i Kinect-korgen.

Niklas vid Kinect-mordet:

Crying

 

Men, så är vi då ändå här till slut. Efter mycket om och men har jag bestämt mig för att hämta ut den där konsolen jag förbokade för över ett år sedan. Entusiasmen har sjunkit ett par hack sedan Xbox One först utannonserades, men likt förbannat stod jag vid spelbutikens fönster så här i morse:

Gimme!