Krönika

Nej, spelen behöver inte växa upp

Först och främst vill jag försäkra er om att detta inte kommer bli ännu en #GamerGate-text. Vi har alla fått nog av dem, jag vet. Men vi måste ändå utgå därifrån. För medan GG-folket desperat försöker blåsa nytt liv i rörelsen genom att starta hastaggen #MetalGate (något som är så urbota korkat att jag inte ens orkar gå in på det), så har jag börjat vända mig emot en återkommande fras från den resonabla sidan av debatten. “Min” sida av debatten.

“Spelen måste växa upp.”

Saints Row 3

Barnsligt som tusan, men inte nödvändigtvis exkluderande

Jag är lika skyldig som någon annan. Jag har inte direkt varit sparsam med mitt användande av frasen. Och därför vet jag också vad de som använder den menar. Och jag håller ju med om att spelen måste sluta vara inskränkt, sexistisk, rasistisk, homo- och transfob skit. Men är spelens “vuxenhet” verkligen problemet? Är inskränkt beteende enbart ett mognadsproblem?

Går det inte att vara omogen och dum och larvig utan att för den sakens skull vara uteslutande och inskränkt?

Nej, nej och jo. Så klart.

Ett pruttskämt är barnsligt och fånigt och omoget och alldeles, alldeles PK
Spel kan vara hur artsy-fartsy och vuxna och mogna och mörka som helst och samtidigt till exempel ha en kvinnosyn som är helt åt fan. Spel kan vara en vansinnig kavalkad av kiss- och bajsskämt och samtidigt vara hur inkluderande som helst (förutom för folk som inte gillar kiss- och bajsskämt, uppenbarligen). Ett pruttskämt är barnsligt och fånigt och omoget och alldeles, alldeles PK.

Det här kanske bara är lingvistiskt navelskåderi, men jag det är samtidigt viktigt att vara tydlig med vad vi menar. Det handlar inte om någon slags elitistisk attack på “fulkulturen”. Det handlar inte om att alla spel måste vara stela och tråkigt seriösa. “Vuxna”. Ge oss istället inkluderande barnslighet.

Så nej, spelen behöver inte växa upp. De behöver bara skärpa sig.

Kommentarer

 1. Miss Nekiya skriver:

  Jaa! Precis så är det ju! Spel ska ju inte vara exkluderande genom att utesluta redan utsatta folkgrupper, spel borde snarare EVENTUELLT utesluta folk med annan smak (som du säger, exempelvis de som inte gillar prutthumor).

  Mognad har verkligen ingenting med att vara vuxen att göra.

  Tack för ett bra inlägg i den här evinnerliga debatten 🙂

 2. gabbay skriver:

  Jag tycker det är kul när man skämtar om stereotyper:
  https://www.youtube.com/watch?v=iks-klevrbY Lätt ett av dom bästa spelen på ps2. Skall du bara skriva sådana här typer av texter?

  • SpeLinnea skriver:

   Ska du bara skriva samma typ av antikommentarer?

  • Linus Svensson skriver:

   Att skämta om stereotyper kan vara kul, om det är just stereotyperna i sig man skämtar om, och inte gruppen som stereotyperna är riktade mot. Humor kan användas för att bryta ner eller förstärka stereotyper, där det senare enligt mig är exkluderande skit. Klippen du skickade faller tyvärr i den kategorin.

 3. Aaron skriver:

  Viktigast av allt i den här debatten är väl ändå att många spel med den skeva kvinnosynen fortfarande kan vara fantastiska.

  Det handlade aldrig om att förkasta hela Mass Effect -serien bara för att det uppenbarligen bara mocappades en “manlig” Shepard.
  Det handlar heller inte om att GTA V saknar underhållningsvärde pga sin stundtals påtagligt taffliga satir på dagens samhälle, utan det handlar om att vi erkänner att problemen finns där, mitt bland allt det där underbara.

  Så länge vi accepterar bristerna med mediet/verken vi konsumerar blir det bra mycket enklare att argumentera för dess mer positiva inslag – vilket jag ser som ett absolut fundament innan mediet kan ta avstamp och utvecklas till det bättre.

  Ge det några år, så tror jag många har “skärpt till sig”.

Skriv en kommentar