Övrigt

PC-bygget 2015, del 1: Vemvadhur?

Ni som följt mina strapatser här på Svampriket under det knappa år jag varit redaktionsmedlem har koll på att jag under långa perioder i mitt liv varit pc-spelare. Totalt sett mycket längre än jag varit konsolspelare, faktiskt. När det nu blivit nytt år och jag dessutom nyligen fyllt 30 är det dags för mig att komma i kontakt med mina rötter igen. Hur ska jag göra det? Genom att bygga mig en speldator, såklart.

Det är dags för mig att komma i kontakt med mina rötter igen. Hur ska jag göra det? Genom att bygga mig en speldator, såklart
Jag ser verkligen fram emot att sitta och spela vid ett skrivbord med mus och tangentbord och kunna grotta ner mig i alla indietitlar som bara finns på denna plattform. Det ska också bli kul att skryta för resten av redaktionen om hur mycket bättre storspelen ser ut på min dator jämfört med deras underlägsna konsoler.

Problemet är bara att det var så längesedan jag byggde en dator sist. Nästan tio år, och den gången köpte jag ett i princip färdigt paket. Mycket har hänt sedan jag och min far byggde 486:or från scratch på 90-talet och jag förstår i princip ingenting längre. Därför tänkte jag be världens bästa community (det är alltså ni) om hjälp. Jag tänker att om ni kommer med tips och idéer så blir det lite som att vi bygger min dator tillsammans. Eftersom jag har många pc-polare som direkt erbjudit sig att hjälpa till får jag känslan av att ni pc-spelare gärna kommer med tips och råd till oss noobs.

Det finns mycket jag behöver hjälp med, så nedan kommer några grundläggande grejer jag har funderat på och som jag hoppas ni kan hjälpa mig att svara på.

Återförsäljare?

Först och främst. Var ska jag beställa mina delar ifrån? Finns det någon återförsäljare som är allmänt känd som extra billig eller som har extra stort sortiment? Det hade varit skönt att slippa beställa från örti olika ställen.

Chassi?

Av någon anledning är hur datorn ser ut ganska viktig för mig. Men ännu viktigare är ju att det är tillräckligt stort, men fortfarande ganska litet och att kylningen funkar som den ska. Jag kommer att ha datorn ståendes under eller ovanpå ett skrivbord, men det betyder inte att jag vill ha någon jättekoloss till låda. Något litet och smidigt, men inte så att jag behöver kompromissa när det gäller storlek på grejerna som ska sitta i. När det gäller utseende så tänk gärna mattsvart, borstat stål eller någon diskret färg, absolut inga tittskåp med leet-belysning.

Hårddisk?

Visst ska man ha sådana där flashiga SSD-diskar nu för tiden? Tänkte ha en sådan som systemdisk och en ”vanlig” för lagring. Kommer jag att behöva ha alla spel och program installerade på SSD-disken för bästa effekt, eller räcker det med opreativsystemet?

Grafikkort?

Vad gäller nu för tiden egentligen? När jag köpte dator senast var det bara Nvidia-kort som gällde, men det kanske har förändrats? Jag lär knappast skaffa mig något Titan-kort för 10 000, men rätt bra med kräm vill man ju ändå ha.

Jag har såklart en hel massa fler frågor, men någon måtta får det vara. Som riktlinje kan ni ju ha i åtanke att jag har tänkt lägga upp till ungefär 10 000 kronor på datorn, eventuellt exklusive skärm och tangentbord.

Jag är er evigt tacksam för alla tips.

Kommentarer

 1. Christian Svedin skriver:

  http://www.inet.se/kundvagn/visa/7578744/2015-01-09
  Som svar på 2 av frågorna så har du vart man köper ifrån och vilken typ av grafikkort som typ gäller =)

  256gb+ ssd dick för system och spel som behöver vara riktigt snabba eller som du spelar mycket just nu.
  En wd black scorpio 1tb för lite fräsig lagring typ samt spel som du inte kör på ssd.

  Låder finns det snygga av i mängder.
  Fractal Desing, Coolmaster, Corsair nått sånt.

  Nätagg 550w + nå halvsilent ..

  Processor för att spela räcker det gått å väl med en fet i5a då grafikkortet ändå sköter det mesta. Ska du därimot greja med filmklippning och grejer så är det nog lika bra att gå på en i7a med en gång.

  // yakumofuji

 2. Samson skriver:

  Jag föredrar fortf Nvidias kortserier, men märket är egentligen irrelevant. GeForce-korten har jag dock haft mindre problem med än vad jag haft med AMD:s serier. Det har säkert dock att göra med att jag inte kör AMD CPU:er – jag tänekr att om grafik och processor kommer från samma fabriker så är de säkert goda vänner.

  Hursom.

  Jag skulle satsa på en trevlig intel i7:a på nånstans runt 3-4 ghz. fyrkärnig tycker jag personligen är sweetspot.

  Till det vill du ju ha grafik, som nämnt, och då gillar jag geforce 900-serien. De funkar som geforce hundratalsserier i vanliga fall gör. (X är hundratalet) X50 = lower end, X90 = high end.
  Sweetspot där valuta för peng är lagom IMO är 70 eller 80.

  Geforce är (vad jag vet) på 900 nu så 970 eller 980 torde vara smaskens. Du måste dock inte ligga i framkanten för att kunna spela de senaste spelen. Har sett datorer med geforce 570 fungera utmärkt som speldator fortfarande. Ekar det i plånboken kan du kott steppa ner en aning från 900-serien utan att vara orolig. Det är ju inte jättekomplicerat att uppgradera så småningom om det skulle bli panik.

  RAM är inte så petnoga, men släng in 16gb och lämna utrymme för expansioner.

  Hårddisk. Din ide med en mindre SSD för c: är inte dum, men om du dessutom ska göra typ video-redigering och liknande (spel för guds skull) så vill du ju ha snabbhet även där och då kanske en mindre ssd är lite dumsnålt. Mittemellanversionen är ju att ha en smart hybrid som är två diskar partionerade som en enhet där en del är SSD och resten vanlig hårddisk. De filer som används mest av dig flyttas automatiskt till den snabbare disken. trevlig lösning. Akta dig dock för diskar med för små SSD-delar.

  Jag har en SAMSUNG EVO 840 på 1TB. Hela grejen är en enda superduper SSD. Det är min c: med gott om uttrymme för OS, spel, Adobes svit osv. utöver denna har jag en vanlig SATA som är lika stor. Där lägger man saker som inte beghöver vara snabba som sonic, typ musik, bilder, filmer, osv. sånt som inte ska behandlas eller flyttas på.

  Kylning är ju alltid ett kapitel i sig. Jagsnålade och skaffade mig en drös med fläktar – det gör ju en del oljud. vätskekylningssystem är ju mkt mer effektivt och tyst (och mindre dammbenäget) men också dyrare och mer komplicerat. Smak och plånboksfråga.

 3. Christian Svedin skriver:

  Personligen kör jag denna kylare i min dator.
  http://www.inet.se/produkt/5322283/corsair-hydro-h60-v2
  Är mycket nöjd med den inte allt för dyr och min dator håller inte på brinna upp eller låter allt för mycket.

 4. Adrian.M skriver:

  Ett snabbt ihopplock som kanske kan tjäna som inspiration/utgångspunkt fixade jag här:

  http://www.inet.se/kundvagn/bild/7578800/2015-01-09

  http://www.inet.se/kundvagn/visa/7578800/2015-01-09

  Den är ju lite över din 10 000 kronors budget, inehåller ingen skärm eller liknande samt är plockad utan varken montering eller OS (så bygga själv och använda gammal skiva är det som gäller om du inte vill betala mer eller spara in på hårdvaran).

  Datorn är väl vad man kan kräva av en high-end men inte dödsmega-överdrivet-high-end gamingdator just nu. Det viktigaste är ju att inte bygga systemet så att det flaskhalsar grafikkortet, men samtidigt inte betala dyra pengar för något man aldrig kommer använda.

  Om du tycker grafikkortet är dyrt (3490kr) så är det nog bra att vänta lite tills nvidia släpper GTX 960 som är en prisklass nedåt (kommer sannolikt vara ca 1000 kr billigare). Annars är ju alltid AMD ett alternativ, men jag skulle inte vilja plocka ihop en exempeldator med AMD kort i då jag har för dålig koll och liten erfarenhet av dem själva (jag vet bara att de generellt går varmare och drar mer ström än nvidias kort).

  Nu vet jag inte hur ni har det på svampriket, men om ni f-skattar eller liknande så BORDE ni kunna köpa datorn momsfritt (en PC bör ju ses som ett arbetsredskap för en spelsite) och då hamnar du ju under 10 000 kr med marginal (men du äger iofs inte heller du datorn).

  Med detta bygga bör du kunna spela samtliga moderna spel i upplösningarna 1080p och 1440p på 60+ fps med maxade inställningar, spel med något år på nacken kommer nog prestera närmare 100fps sträcket, särskilt om du håller dig till 1080p. Det spel hittills som jag sett specs på i år som kommer pressa systemet hårdast blir nog The Witcher 3, men jag skulle bli förvånad om det skulle pressa denna dator till under 45fps med höga inställningar, speciellt inte i 1080p.

  Hursomhelst, datorn är bara ett förslag, det finns lite utrymme man kan spara in på om man vill ha en mindre eller billigare SSD eller hårddisk, om du väntar på att GTX 960 släpps eller köper AMD grafikkort istället, om du själv eller en bekant bygger ihop datorn och om du redan har tillgång till windows på skiva.

  I 10-12000 kronosk klassen är det detta jag personligen skulle köpa i vart fall.

 5. Adrian.M skriver:

  Noterade i min kommentar att “gammal skiva” blir svårt då jag inte tog med någon optisk enhet. En sån kostar kanske 200 kr om du nu ska ha en.

 6. Quid skriver:

  Jag var i samma situation i höstas, jag började med kolla in Sweklockers årliga guide, sommardatorn: http://www.sweclockers.com/artikel/18983-sweclockers-sommardator-2014, där får man massor av information och tips.

  Sen satte jag ihop ett eget paket hos http:/www.inet.se, tycker dom är grymt bra. Stort utbud, bra priser, snabba leveranser och framför allt bra kundservice om något skulle bli fel.

  Chassit är väl svårast att rekommendera, det är ju väldigt personligt vad man tycker är snyggt. Jag valde ett Fractal Design ARC Midi R2, jag gillar hur det ser ut och det har bra luftgenomströmning, det finns dock inte utan fönster. Det finns även Fractal Design Define R4/R5, det är ganska cleant och djupdämpat om man är ljudkänslig. Annars tror jag dom är i princip likadana inuti.

  Sen skulle jag rekommendera en Intel Core i5 4690K 3,5 GHz, den är väldigt prisvärd. Att gå upp till i7 tycker inte jag är värt den extra tusenlappen. Kylaren som följer med är allt annat än tyst så där rekommenderar jag en Cooler Master Hyper 212 EVO. Billig, bra och tyst.

  Moderkort är jättesvårt att rekommendera något, själv valde jag ett Gigabyte mest för att jag har jobbat mycket med dom under min tid som PC-byggare. Man får titta på chipset, det ska vara ett Intel Z97, sen kan man välja vad man vill. Tar du något chassi jag skriver om ovan så passar både ATX och mATX-kort.

  En SSD anser jag vara självklart, jag köpte en Samsung SSD EVO Basic 840-Series 250GB som nu har utgått, men den har ersatts av 850-serien istället. Allt du använder mycket vill du ha installerat på din SSD, annars drar du inte nytta av snabbheten. Sen för lagring köp en långsam disk, typ ur Western Digitals Green-serie, dom är tysta och fina.

  När det gäller grafikkortet så tycker jag helt klart du ska köra på ett Nvidia Geforce GTX 970. Det är väldigt mycket pangpang för pengarna. Det är dessutom väldigt strömsnålt och därmed väldigt tyst, mitt har inte ens fläktarna igång om jag inte spelar. Själv har jag ett MSI, men jag vet att även Gigabyte och Asus har bra kyllösningar på sina GTX 970-kort.

  Till detta köpte jag en nätdel på 650 watt, Fractal Design Integra M 650W 80+ Bronze, Modulär, det räcker gott och väl. Att den är modulär innebär att man bara kopplar in dom kablarna man behöver, då blir kabeldragningen enklare och man slipper ett råttbo av överblivna kablar som är i vägen för luftflödet 🙂

  Då har vi bara lite småsaker kvar, internminnet t.ex. Där är det inte så mycket att tänka på, det är DDR3 som gäller, sen om dom är 1600Mhz eller 2400Mhz kommer knappt märkas. Köp minst 8GB bara, gärna Corsair. En optisk enhet kan ju vara najs att ha, även om det mesta kommer digitalt och Windows går att installera via USB så hade iaf jag blivit vansinnig den dagen jag behövde en men inte hade någon. Extern funkar ju också man inte vill stoppa något extra i chassit.

  Mycket text blev det, men jag hoppas detta kan hjälpa dig en bit på vägen iaf, har du fler frågor så vet du var jag finns… 🙂

 7. Spelinnea skriver:

  Fake nerd guy!!!1!!1!

 8. Daniel Persson skriver:

  https://www.inet.se/kundvagn/visa/7581757/svampdatorn

  Det blev 1000kr extra men då får du en fet dator som kommer att klara allt de närmsta åren iaf!

  Datorlådan är grymt prisvärt och bra möjligheter för att kunna gömma sina kablar. Det är även väldigt härligt att montera i 🙂 Har själv varianten tidigare och är väldigt nöjd med det.

  Sen så har jag valt ett modulärt nätagg så du slipper ha en massa extra kablar som du inte behöver använda.

  • Adrian.M skriver:

   För en speldator skulle jag ändå rekommendera ett moderkort med Z97 chipset snarare än H97. Jag vet att det inte är en stor sak, men möjligheten tiöl överklockning och SLI i z97 öppnar ändå för en mer “framtidssäkrad” maskin än en där detta saknas.

   Möjligheten ATT trycka in ett till grafikkort (speciellt med tanke på hur lite ström 900-korten drar), och klocka cpun kan ändå vara värt om man vill hålla datorn aktuell lite längre.

 9. Niklas Sintorn skriver:

  Jösses, vilket gensvar! Visste att jag skulle få en del tips, men att ni engagerar er såhär mycket känns helt fantastiskt. Era tips ligger nu i ett, än så länge, fyra sidor långt textdokument och väntar på att jag ska gå in och plocka russinen ur dem.

  Uppdatering om hur det går kommer inom de närmsta veckorna.

  Stort tack för alla tips!

 10. BooliBoo skriver:

  Kolla in chassiet Silverstone RV02 som är riktigt bra. De har vinklat moderkortet 90grader vilket ger väldigt bra kylning pga att all ingående luft sugs in under chassiet (dvs där luften är svalast) och skickar ut den uppåt genom alla grafikkort, CPU fläkt, hårddiskar och dyl.

 11. Spelare H skriver:

  Hejsan! 2 små tips från mej.

  1. Det första du bör bestämma dig för är vilken upplösning du ska spela på. Då vet du bättre vilket grafikkort som är värt priset. Om du, som jag, ska spela på en full HD, så gör inte ett superdyrt grafikkort sån stor skillnad.

  2. Fixa ett överklockningsbar processor på minst 4 kärnor, om inget ändrats de senaste 6 månaderna så är intel helt enkelt bättre än amd, mycket bättre.

  Jag kollade runt lite före jag köpte in senaste dator och det är många spelare med annars helt nya datorer som fortfarande sitter med sin processor från 5-6 år sedan och är supernöjda med dem. Spel verkar inte vara så processorkrävande idag så även en gammal (lite dyrare) processor räcker gott. Sedan så kan den överklockas när den väl börjar bli för slö och hänga med några år till. Så en dyr processor är en bra investering för den kan användas länge.

 12. Tobias Svensson skriver:

  Kul att få in lite PC på svampriket
  Prislapp med frakt: Ca 9500kr
  http://www.inet.se/kundvagn/visa/7593469/konsol-pc

  Varför jag valt följande:
  Detta paketets prylar har väldigt bra prestanda per krona.
  Jag misstänker du kommer köpa hederlig 60hz skärm och köra på upplösningen 1920×1080 max.
  Då tycker jag du inte behöver värre prylar än det här då detta räcker länge som gaming pc.
  Fördelen med detta chassi är att det är bland det minsta chassit man kan bygga själv i på marknaden idag och är nästan samma storlek som en spelkonsol med oehört smart ventilationslösning.
  Med denna behöver du knappt koppla in den till dator skärm utan kan ha den under tvn och köra trådlös mus tangentbord eller koppla hederliga 360 kontrollen till och avnjuta dina spel till max.

Skriv en kommentar