1439213989-439-capture-d-ecranVad hände med 3DS, egentligen? 2013 är enligt mig det bästa spelåret någonsin, och det var 3DS som bar det. Fire Emblem: Awakening, Animal Crossing: New Leaf, Zelda: A Link Between Worlds, Pokémon XY, och Luigi’s Mansion: Dark Moon är bara några av titlarna som gjorde 3DS till det årets bästa konsol. 2014 verkade Nintendo vilja satsa mer på den haltande WiiU, och släppte titlar som Super Mario 3D World, Pikmin 3, Wind Waker HD, och New Super Luigi U. Men 2015 har båda konsolerna än så länge varit mer eller mindre torra, och den som vill spela något får se till att söka länge och väl bland titlarna vi sällan hört något om. LBX: Little Battlers Experience är en sån titel, och om du inte tittar noga och nära finns risken att du missar den här klunken med vatten i konsolens ökentorka.

För visst, det första jag tänkte efter fem sekunders research var ungefär ”åh nej, ännu ett licensspel som i bästa fall är kompetent fanservice”. Och visst, det verkar vara fansen som är mest uppspelta, medan vi andra förmodligen inte ens har spelet på vår radar. Men lägg sedan till att det är Level5 som ger oss den här produkten, och kanske spetsar det till ditt intresse precis som det spetsade till mitt. För LBX: Little Battlers Experience är faktiskt ett bra spel helt på egna ben! Skit i animen och fanservice, det finns mycket att hämta även om du aldrig hört titeln förut och bara vill ha något att spela på din dammiga 3DS. Spelet visar sig snart vara ett redigt djupt action-RPG med ett överraskande högt produktionsvärde när det kommer både till världsuppbyggnad såväl som berättande filmsekvenser. Som sagt, Leve5.

1439213982-9280-capture-d-ecranVärlden i LBX: Little Battlers Experience kretsar kring små robotar på samma sätt som Pokémons värld kretsar kring fickmonster. Du kan byta ut din lilla robots olika delar och vapen för att uppgradera och anpassa dess egenskaper efter din spelstil och dina önskemål. Sedan placeras din och din motståndares robot i en artificiell Dragon Ball-liknande miljö där matchen äger rum. Jag trodde först att striderna skulle utspela sig i stil med något från Fire Emblem eller Final Fantasy Tactics, men det här är som sagt ett action-RPG och striderna är på många sätt väldigt lika dem i Dark Souls. Du är relativt långsam, har long, medium, och short range-vapen, en staminamätare att passa, föremål att hela med, stats att gå efter, och misstag som straffas. Ett par timmar in är spelet lagom djupt att dyka ner i, och hittills väldigt underhållande. Det blir väldigt metodiskt och strategiskt stridande, med specialattacker och fokus på att tackla varje motståndare annorlunda pga dens egenskaper.

Än så länge är LBX: Little Battlers Experience något jag verkligen kan rekommendera.
En trevlig överraskning i ett torrt spelklimat.