Den 3/3 klockan 3 på eftermiddagen skulle Valve hålla en presskonferens på GDC. Det krävs inget geni för att lista ut vad internet trodde skulle hända då. Äntligen, äntligen, äntligen skulle det efterlängtade Half-Life 3 avtäckas. Spelet som Valve har hållit som en godisbit precis utom räckhåll för spelarna under så många år. Det räcker att Gabe Newell släpper en fis i sömnen för att folk ska börja veva igång ”Half-Life 3 confirmed”-maskineriet.

Presskonferensen var såklart ett stort missförstånd. En olyckligt formulerad BBC-artikel fick halva internet att börja spekulera. Faktum är att Valve höll en presentation på GDC den 3/3 klockan 3 på eftermiddagen. Men den handlade om strategier för fysikoptimering för spelutvecklare. Sexigt, eller hur?

Hund eller drake? Don't know, don't care.

Hund eller drake? Don’t know, don’t care.

Varje gång hetsen kring ett eventuellt Half-Life 3 eller The Last Guardian drar igång känner jag samma sak – ointresse. Jag orkar helt enkelt inte bry mig om mytomspunna spel som kan eller inte kan ha varit under utveckling i århundraden. Spel som, så fort deras namn nämns, får den kollektiva spelvärlden att slå bakåtvolt av upphetsning. Visst, jag gillade Half-Life-spelen, episoderna och Ico och Shadow of the Colossus och alla de där andra fantastiska titlarna som byggt hypen kring de mytomspunna eventuella framtida spelen. De är alla, utom möjligtvis Ico, superba spel, men inte mer än så. Jag har till och med svårt att bry mig om det beryktade Beyond Good & Evil 2, även om det första spelet är en av mina allra bästa spelupplevelser någonsin.

Skulle jag bli ledsen om Half-Life 3 eller The Last Guardian faktiskt släpptes? Självklart inte. Jag hade gladeligen spelat dem båda två, och tvekar inte en sekund på att de, om de väl kommer, blir jättebra. Men jag har svårt att se varför vissa lägger så mycket tid på att spekulera kring spel som kanske aldrig kommer. Att bygga så mycket hype kring ett enda spel kan inte vara hälsosamt. Inte för den som hypear, och särskilt inte för utvecklarna och själva spelet i sig. Jag har svårt att tro att det någonsin kommer att göras ett spel som är så bra som Half-Life 3 måste vara för att nå upp till de orimligt högt ställda kraven. Vad jag dock är intresserad av är vilken sorts revolution Valve kommer att starta med Half-Life 3. Både första och andra spelet var något av tekniska och spelmekaniska underverk, och vi kan nog vara säkra på att det tredje kommer att skaka om spelvärlden som vi känner den. Valve skulle inte släppa historiens mest efterlängtade spel utan att göra det ordentligt. Men hypen, den klarar jag mig utan.

Nej, en försiktig optimism är så långt jag brukar sträcka mig när det gäller spel vi knappt vet någonting om. Hur många gånger har vi spelnördar inte blivit rejält brända av våra egna orimliga förväntningar? Gör dig själv en tjänst, fall inte offer för hypemaskinen!