Även om jag ännu inte tagit mig igenom hela The Witcher 3: Wild Hunt har jag upptäckt saker jag hade velat ha koll på från första början. En del av det är bara min brist på koncentrationsförmåga – jag orkar helt enkelt inte läsa alla instruktioner. Men en del grejer är sådant som hade sparat mig en hel del tid om jag hade haft koll på från första början. Ni Witcher 3-spelare är varmt välkomna att fylla på den här listan också, jag har garanterat missat massor med pro tips!

Köp alla gwent-kort du ramlar över468px-Gwent_1280
Jag var inte helt såld på kortspelet som används in-game till en början. Men förutom att storyn på vissa ställen kräver ett par rundor som mer än gärna drar nytta av att vinnas visade det sig också att jag senare skulle bli helt såld. Att då slippa springa omkring över hela kartan för att köpa kort (som nästan bara finns på tavernor) till mina kortlekar hade kunnat ge mer tid åt själva spelandet. De där riktigt bra korten finns bara att vinna av storspelare, och tycker man att spelet är schysst är det värt att lägga tid på de matcherna.

Ekonomin är obalanserad
Jag som lootar allt som inte sitter fast lider generellt inte av brist på komponenter för alkemi eller crafting. Men att köpa och sälja med förhoppning att kanske kunna tjäna lite pengar eller kunna brygga oljor och drycker är rent ut sagt hopplöst. En komponent du får 20-30 guld när du säljer den kan hos en försäljare kosta tusen guld. När du bryter ner ett objekt som är värt bara några mynt kan du få ut dyra råvaror – och tvärtom. Att tillverka ett objekt av de råvaror du har kan kosta mångdubbelt mer, både i form av guld och råvaror, än vad det skulle kosta att köpa den. Köp och säljsystemet skulle behöva lite kärlek i någon kommande uppdatering för att få en bättre balans. Fram till dess är det bara att plocka på sig allt man hittar längs vägen.

Se till att växla in dina mynt
Det tog ett bra tag tills jag upptäckte att det finns fler än en valör av mynten. Då all handel sker i guld (oren) gick jag alltså omkring med en hel del tillgångar som jag inte kunde använda. Som tur är finns det handlare som växlar valörerna och frigör tillgångarna.

Följ inte quest-ordningen som föreslås
Precis som i de allra flesta rollspel går många av questen att utföras i valfri ordning så länge man håller sig inom de rekommendationer av svårighetsgrader som föreslås. Witcher 3 är däremot ganska snabbt på att lägga upp questordningen för dig, för det mesta alldeles logiskt för storyn, men ibland känns det som att det är slumpmässigt. Många av questen har flera lösa trådar som kan och inte kan följas, så läs noga i quest loggen för att bestämma vilken ordning som passar din spelstil allra bäst.

Försök lära dig kartorna utantill2851139-witchermap1
Okej, utantill är att ta i, men det finns en poäng med att åtminstone ha koll på de större städerna och deras uppbyggnad. Kartan visar bara de närmaste intressepunkterna, så även fast du vet att det finns en smed i staden syns den inte på kartan förrän du är i närheten. När du befinner dig i större städer blir det frustrerande att behöva springa omkring i cirklar för att hitta tillbaka till försäljaren eller vad du nu är ute efter. Den stora kartan visar generellt sett heller inte detaljerade kartor över grottor, så se till att också ha koll på vilken väg du tar för att undvika att gå vilse.

Även om inget av detta egentligen skulle revolutionerat mitt spelande hade det nog fått mig att spela annorlunda från första början. En del av charmen med ett nytt spel är att lära sig alla de där små egenheterna de har, och med den här kunskapen kommer jag vara en ännu bättre Geralt nästa gång det är dags för en genomspelning.