Fredagslistan

5 saker jag önskar jag visste innan The Witcher 3

Även om jag ännu inte tagit mig igenom hela The Witcher 3: Wild Hunt har jag upptäckt saker jag hade velat ha koll på från första början. En del av det är bara min brist på koncentrationsförmåga – jag orkar helt enkelt inte läsa alla instruktioner. Men en del grejer är sådant som hade sparat mig en hel del tid om jag hade haft koll på från första början. Ni Witcher 3-spelare är varmt välkomna att fylla på den här listan också, jag har garanterat missat massor med pro tips!

Köp alla gwent-kort du ramlar över468px-Gwent_1280
Jag var inte helt såld på kortspelet som används in-game till en början. Men förutom att storyn på vissa ställen kräver ett par rundor som mer än gärna drar nytta av att vinnas visade det sig också att jag senare skulle bli helt såld. Att då slippa springa omkring över hela kartan för att köpa kort (som nästan bara finns på tavernor) till mina kortlekar hade kunnat ge mer tid åt själva spelandet. De där riktigt bra korten finns bara att vinna av storspelare, och tycker man att spelet är schysst är det värt att lägga tid på de matcherna.

Ekonomin är obalanserad
Jag som lootar allt som inte sitter fast lider generellt inte av brist på komponenter för alkemi eller crafting. Men att köpa och sälja med förhoppning att kanske kunna tjäna lite pengar eller kunna brygga oljor och drycker är rent ut sagt hopplöst. En komponent du får 20-30 guld när du säljer den kan hos en försäljare kosta tusen guld. När du bryter ner ett objekt som är värt bara några mynt kan du få ut dyra råvaror – och tvärtom. Att tillverka ett objekt av de råvaror du har kan kosta mångdubbelt mer, både i form av guld och råvaror, än vad det skulle kosta att köpa den. Köp och säljsystemet skulle behöva lite kärlek i någon kommande uppdatering för att få en bättre balans. Fram till dess är det bara att plocka på sig allt man hittar längs vägen.

Se till att växla in dina mynt
Det tog ett bra tag tills jag upptäckte att det finns fler än en valör av mynten. Då all handel sker i guld (oren) gick jag alltså omkring med en hel del tillgångar som jag inte kunde använda. Som tur är finns det handlare som växlar valörerna och frigör tillgångarna.

Följ inte quest-ordningen som föreslås
Precis som i de allra flesta rollspel går många av questen att utföras i valfri ordning så länge man håller sig inom de rekommendationer av svårighetsgrader som föreslås. Witcher 3 är däremot ganska snabbt på att lägga upp questordningen för dig, för det mesta alldeles logiskt för storyn, men ibland känns det som att det är slumpmässigt. Många av questen har flera lösa trådar som kan och inte kan följas, så läs noga i quest loggen för att bestämma vilken ordning som passar din spelstil allra bäst.

Försök lära dig kartorna utantill2851139-witchermap1
Okej, utantill är att ta i, men det finns en poäng med att åtminstone ha koll på de större städerna och deras uppbyggnad. Kartan visar bara de närmaste intressepunkterna, så även fast du vet att det finns en smed i staden syns den inte på kartan förrän du är i närheten. När du befinner dig i större städer blir det frustrerande att behöva springa omkring i cirklar för att hitta tillbaka till försäljaren eller vad du nu är ute efter. Den stora kartan visar generellt sett heller inte detaljerade kartor över grottor, så se till att också ha koll på vilken väg du tar för att undvika att gå vilse.

Även om inget av detta egentligen skulle revolutionerat mitt spelande hade det nog fått mig att spela annorlunda från första början. En del av charmen med ett nytt spel är att lära sig alla de där små egenheterna de har, och med den här kunskapen kommer jag vara en ännu bättre Geralt nästa gång det är dags för en genomspelning.

Kommentarer

 1. Henrik.K skriver:

  Kan ge ett eget tips som jag först upptäckte igår. Om man tycker sig ha valt fel när man levlar upp så finns det möjlighet att börja om (respecca. Det finns en potion som heter Potion of Clerence (eller liknande) som säljs på ett ställe i Velen och i Novigrad.

 2. BooliBoo skriver:

  Gjort samma sak med korten själv men nu köper jag allt som jag ser.

  Att det fanns andra valutor visste jag men vart växlar man in dem? Har dock inte gått in i Novigrad än och gissar att det kan vara där man gör det.

  Blir irriterad över alla frågetecken på kartan som man “måste” utforska, gillar inte att det är såna outforskade. Men vilken skillnad det är på fienderna. Ena är fienderna på lv 8 och 20m därifrån möter man lv 28. Det fungerar ibland att smiska fiender som är i mer än dubbel den leveln man är men bara om de är ensamma. Är de fler missar man en dodge och då är man död. Jag skulle vilja när jag går på kartan och möter mina nemisis att när jag lämnar dem för en senare strid kunna lokalisera dessa när jag flyttar runt markören. Dvs kunna se när jag drar pilen över dem så borde det stå lv 28 typ så jag kommer ihåg vad som fanns där.

  Grymt spel iallafall.

  • Sandra Wärn skriver:

   Precis som du säger är det i Novigrad det finns en shopkeeper som bland annat växlar! Om du gillar gwent är det också ett tips att spela med honom när du träffar på honom, då du kan vinna ett schysst kort.

   Jag har också lite svårt för systemet med massor av frågetecken. Dels är de inte konsekventa – en hidden treasure kan vara ett frågetecken på ett ställe men inte finnas med alls på ett annat – men sen också för att alla frågetecken inte är lika mycket “värda”. Jag skulle gärna sett att det fanns en skillnad på t.ex. en level 35-grave hag och en abandonded site, men som det är nu är allt samma frågetecken. Sen stör det mig också att när man förstört t.ex. ett ghoul nest syns det fortfarande på kartan i form av en monsterskalle. Störigt.

   Men ja, grymt bra spel!

 3. BooliBoo skriver:

  Novigrad alltså, det är dags att gå dit med andra ord. Bara några frågetecken kvar först bara.

  Frågetecken kan de väl ha men just att när du varit dit och det är en Lv 35 griffin där så vill man gärna inte slåss mot den än (när man är lv 12) riktigt än och går därifrån. Då har frågetecknet byts ut mot ett monsterskalle eller dyl men då eftersom man ändå varit dit och sett vad som var där borde de också kunnat lägga till Lv 35 efter monsterskallen.

  Någon som vet om man får mer XP när man slåss mot fiender som är betydligt högre Lv än man själv är? Det känns överlag att man sällan får mycket XP när man fightas. Slogs med en högre Lv fiende och det tog säkert 20min att få ner den. Det är enda gången jag faktiskt kollat på XP mätaren och har för mig jag fick 7XP för den striden.

  Någon som vet om alla böcker och papper man springer omkring med är till någon nytta när man läst dem eller om man bara kan slänga skiten?

 4. Kowalski skriver:

  Värt att tänka på är att vissa sidequests påverkar vissa mainquests framförallt slutdelen (utan att spoila), cd projekt red är i min mening mycket mognare än bioware och hintar absolut inte till vad som skulle vara rätt svar i en konversation med ‘Rätt’ och ‘Fel’, här finns det svärta och ett tredje alternativ…

  • Kowalski skriver:

   ..,Och det är definitivt inte tydligt vad som är det ‘rätta’ alla gånger. Helt jävla fantastiskt! Gillar DA:I, men det här får dem att framstå som jävla amatörer!

   • BooliBoo skriver:

    Witcher 3 är grymt och det finns så mycket att göra. Sen att man kan dräpa fiender som har en så mycket högre Lv än man själv gör en högmodig att man dör vid nästa.

Skriv en kommentar