Kära läsare, lyssnare och tittare, så var det äntligen dags för Svampriket att utannonsera vilka de bästa spelen 2016 var. Har ni lyssnat på podden så har ni fått njuta av diverse gnabb, tjurande och tjyvnyp, och nu återstår bara för oss att även släppa vår lista i textform, ranka våra personliga topp-5-spel och avsluta med er, läsarnas lista, framröstad här på Riket.

Här har ni den, Svamprikets officiella topp-10:

Att Mafia III tar sig in på vår gemensamma topp 10 beror mycket på vad det spelet har att säga. Även fastän det utspelar sig i slutet av 60-talet känns det så otroligt aktuellt. Problemen som berättelsen tar upp är precis lika aktuella idag som det var då. Mafia III pekar ett rejält långfinger åt alla rasister och (ursäkta uttrycket) idioter som sympatiserar med sådana eller med sådana som heter Trump i efternamn och Donald i förnamn. Modigt av utvecklarna att verkligen gå all in och inte bara antyda saker.
Sen är det faktiskt också ganska så kul att spela det här spelet.

av Ludde

Visst har vi väl alla en dröm om att ärva en bondgård ute på landet? Kanske lite nedgången, men med tillräckligt mycket bördig jord för att kunna odla lite smått och gott till försäljning. Kanske skaffa en ko i framtiden? Odla korn och brygga öl? Möjligheterna kanske inte är oändliga, men de är underbara.

Stardew Valley är Lungt, avslappnande, långsamt och vackert,  När någon säger: ”Take a chill pill” (du vet som de gör där borta i Amerikat) så menar de oftast ”Spela Stardew Valley”.

av Glenn

Det har alltid funnits så mycket dolt under ytan i Pokémon-spelen, till den mån att jag till slut inte ens orkade engagera mig och det kändes som att spelen nästan inte längre var för mig. Jag drar mig inte för att kalla serien för en av spelvärldens djupaste, där du kan begrava dig bland diagram och statistik. Men Pokémon Sun/Moon har inte bara strömlinjeformat funktionaliteten och skapat något som känns nytt genom att kombinera gymkonceptet med utforskande av världen — utan även gjort djupet lättillgängligt. För första gången fördjupar jag mig i allt från grundstatistik och lynne till träning och alla uppfödningens aspekter. Tack för inbjudan, säger jag bara!

av Tommy

När Hitman först försenades och sedan delades upp i episoder var det nog många med mig som drog öronen åt sig. Jag var skeptisk så länge att alla sex episoderna han släppas innan jag faktiskt gav mig på spelet. Banorna i denna reboot av den älskade serien är så stora och så fullspäckade att i princip vad som helst kan hända – och det gör det. Precis som flera andra spel på den här listan är nya Hitman ett gammalt koncept som nu slipats till nära nog perfektion. Jag kan inte kommer på något annat spel där det känns lika göttigt att sänka någon med en burk spaghetti.

av Niklas

På tal om koncept som finslipats. Dark Souls 3 är kanske denna listas bästa exempel på det. Dark Souls 3 håller sig serien trogen samtidigt som det introducerar nya förmågor och sätt att spela. Det är utmanande i samma andra som tidigare, men troligen det spel i serien som är mest nybörjarvänligt.

Att seriens tredje del dessutom flirtar mer än lovligt med den kultförklarade ettan gör inte saken sämre. Just ja, nämnde jag att det är apsnyggt?

av Niklas

Om det här var en lista över årets bästa upplevelser skulle förmodligen Inside vinna helt utan vidare granskning. De flesta av oss är rörande överens om att spelets atmosfär, animationer, utseende och filosofiska spörsmål alla är lika kusligt eggande som de är smarta och genomtänkta. Vad är vi människor och vad är det för värld vi skapat åt oss själva? Vad är vår plats bredvid maskinerna? Hur ska vi bli hela igen?

Frågorna uppstår mer i spelaren själv än att de faktiskt uttalas i spelet, men vi vet ju alla att stora resultat med små medel är ett sant mästarprov. Playdead kittlade oss redan med Limbo, men det är med Inside de verkligen ställer oss framför spegeln.

av Peter

Ser vi till vilka titlar som lurat sig in på vår topp 10 detta år får nog Ratchet & Clank ses som den stora överraskningen, inte minst sett till placering. Men oj vad välförtjänt den höga placeringen är! Insomniac har jobbat med den här serien i 14 år vid det här laget och enligt mig är det här seriens bästa spel hittills (med konkurrens främst från uuunderbara ”A Crack in Time”). Det känns som en perfekt summering av vad spelserien har varit upp till nu, men samtidigt som ett nytt kapitel inför kommande år.

Ratchet & Clank 2016 är ett styrkebesked från Insomniac. Det är fartfyllt, färgglatt och lättillgängligt på precis rätt sätt och när folk frågar mig vad som hänt med den en gång så anrika plattformsgenren är det hitåt jag pekar allra först.

av Anders

Med ett av årets absolut snyggaste spel har Naughty Dog inte gjort många fel. Den episka, Indiana Jones-influerade spelserien är till ända (åtminstone med Nathan Drake…?) och det görs med en hejdundrande brakfest. Ett fantastiskt levande röstskådespeleri ihop med ett knivskarpt manus gör att jag ibland glömmer att karaktärerna inte är verkliga. En grafik med otroligt vackra miljöer som får mig att vilja säga upp mig från jobbet för att åka jorden runt och leta efter gömda skatter. Ett gameplay som aldrig slutar vara roligt, med en bra balans mellan “hoppa och klättra”, pang-pang och pusselelement. Naughty Dog har putsat och putsat med de tidigare delarna i Uncharted-serien och resultatet är en skinande diamant. Förvisso kanske inte det mest innovativa spelet i år, men frågan är om det behövs när något redan är så bra som det här.

av Siri

1994 satt jag aldrig och väntade ut en livsmätare som skulle laddas upp eller gömde mig bakom lägligt utplacerade midjehöga hinder, jag sprang fram och satte hagelbössan i munnen på demonen och tryckte av. ID Software har lyckats gå tillbaka till rötterna men ändå stannat i 2016 med en spelmekanik som tvingar fram ett adrenalinpåslag jag inte känt på väldigt länge. När den första chocken lagt sig börjar man också se hur fantastiskt genomtänkt bandesignen är; återigen går man bakåt med smarta labyrinter istället för smala korridorer med våg efter våg av fiender.

FPS-genrens farfar visar att gammal är äldst  1994 är det nya 2016.

av Tobbe

Mängden argument som finns för att göra Overwatch till årets spel är helt enkelt många fler än för något annat spel i år. Utöver att vara komplett i frågor om kontroll, ljud, bild och ren skär spelglädje så är Overwatch också ett friskhetstecken för spel i stort. Att det kan vara så nyskapande men ändå bekant. Att det är Blizzard som släpper ett nytt spel första gången sedan 90-talet och gör det med ett FPS dessutom. Att communityt runt spelet har exploderat, e-sporten är olidligt spännande och att all denna exponering kommer bära vidare ideal om en representativ och mångfasetterad spelkultur.

Om vi erkänt allt ovan, att inget annat och helt nytt spel har haft sådant intryck, sådan effekt, sådan framgång och så ljus framtid, men ändå hade valt ett annat spel som GOTY, så hade jag ärligt talat helt tappat tron på den här listan som koncept.

Overwatch är en pelare av ljus i spelvärlden som inte går att ignorera. Och det är också årets bästa spel enligt Svampriket.se.

av Peter

Hur tyckte ni det där blev? Fantastiskt, mediokert, rentav dåligt eller ska vi slåss om det? Som ni säkert redan vet så har denna lista gnabbats fram, och alla (i synnerhet FIFA-kramaren Anders) ska här få visa hur den RIKTIGA topp5-listan ska se ut. Enligt dem då. Linus och Anna medverkar inte, och Niklas lista kommer släppas i videoformat under de kommande dagarna.

Anders 3 Anders
1. FIFA 17
2. Ratchet & Clank
3. Uncharted 4: A Thief’s End
4. Trackmania Turbo
5. Civilization VI
Ludde Ludde 3
Overwatch 1.
Firewatch 2.
Inside 3.
Uncharted 4: A Thiefs End 4.
The Division 5.
Siri
1. Uncharted 4: A Thief’s End
2. Deus Ex: Mankind Divided
3. Ratchet & Clank
4. Bound
5. Total War: Warhammer
TobbeTobbe 3
Pokémon Go 1.
Doom 2.
AM2R 3.
Inside 4.
Superhot 5.
Tommy
1. Overwatch
2. Pokémon Sun/Moon
3. World of Final Fantasy
4. Inside
5. Tokyo Mirage Sessions #FE
Peter
Overwatch 1.
Doom 2.
Inside 3.
Battlefield 1 4.
Uncharted 4: A Thief’s End 5.
Glenn
1. Overwatch
2. AM2R
3. Ratchet & Clank
4. Hitman
5. Xcom 2

Men vad vore vi utan er, och vad har våra listor att sätta emot jämfört med er? Absolut ingenting. I år tyckte ni (med en liiiten hårsmån) att stilige Nate och hans änterhake var strået vassare än Overwatch och därmed har ni vunnit Siris eviga kärlek och resten av Rikets respekt. Väl röstat, och grattis Naughty Dog, era rackare.

[poll id=”13″]

Vilket herrejösses-år 2016 var för spelvärlden, och även om det på många andra sätt var ett rövens år så kan vi även tänka tillbaka på det som året då vi helt plötsligt var tjenis med främlingar på gatan i jakten på Bulbasaurs och året då läsarnas näst bästa spel och redaktionens bästa spel fick oss att iklä oss rollen som bl.a. en rosahårig, rysk She-Hulk och skjuta svarta hål på fördomar om gamingkulturen.
Puss på er!