Rocksteady är klara med Batman nu. Lite DLC är på väg visserligen, men därefter får det räcka. Inge mer Caped Crusader. Men i hjälteträsket verkar det som att man ska stanna kvar. Och det föder ju så klart spekulationer. Om inte Batman – vem?

I den här texten ska jag gissa lite hej vilt.

Först och främst: Jag tror inte att Rocksteady är färdiga med DC. Batman-spelen är inte bara väldigt bra superhjälte-spel, de är också fantastiska tolkningar av Batman och hans värld. Spelen är smockfulla av referenser och vinkningar, många som nog flyger över huvudet på de flesta (jag vet att jag säkert missar en uppsjö). Visst är det kanske så att de helt enkelt läst på en jävla massa Batman inför att göra spelen (eller, så är det tveklöst), men jag tror nog att det finns en hel del kärlek till serierna bland människorna på Rocksteady. Och jag tror därför att det ligger nära till hands att stanna i DCs värld även framöver.

Arkham-serien är antagligen är den bästa serietidningsadaption som gjorts i spelmediet
Jag tror inte heller att DC är färdiga med Rocksteady. Arkham-spelen måste vara en fjäder i happen för seriejätten, då Arkham-serien antagligen är den bästa serietidningsadaption som gjorts i spelmediet. Och jag tror inte de är pigga på att släppa ifrån sig studions om ligger bakom spelen. Istället tror jag att det redan finns kontrakt på plats för Rocksteadys och DCs framtid.

Men vilken hjälte blir det då? Ja, om jag ska gissa (och det är ju det hela den här texten handlar om) så skulle jag gissa att det finns två alternativ som är troligare än de andra.

Det första är något mer obskyrt. Vad det skulle vara vet jag inte, men en hjälte med betydligt mindre profil. Efter att Batman tagit Rocksteady in i rampljuset kanske studion nu vill använda sin stjärnglas för att lyfta upp en mer förbisedd karaktär. Det skulle ge dem chansen att ta ut svängarna lite mer och berätta en historia som inte så många hört.

Det andra, och kanske mest troliga alternativet, är så klart Suppahman. DCs andra flaggskeppskaraktär.

Det har gjorts otaliga nickningar till karaktären i Arkham-spelen, inte minst i Arkham Knight. Det har visserligen gjorts otaliga nickningar till hur många DC-karaktärer som helst, men det kändes som att de till Superman var både fler och tydligare, speciellt i senaste spelet. Och ska man länga Gotham är Metropolis inte ett superlångt kliv.

Men hur skulle ett sådant spel te sig? Det finns en anledning till att det finns så få (om några) bra spel med Superman i huvudrollen: han är för mäktig. Batman må vara badass, men han är fortfarande dödlig. Och hade man inte tungan rätt i mun i Arkham-spelen så hände det att han blev slaget, knivhuggen, elchockad och skjuten. Skulle samma sak hända mannen i blått så skulle han påverkas absolut inte alls.

Rocksteady skulle behöva överge i princip allt det gameplay de byggt för Batman. Predator-mode går ju bort, det finns ingen anledning för Superman att gömma sig i skuggorna. Brawl? Ja, nja. Det är inte precis som ett gäng street-thugs har något att sätta emot.

Det som Rocksteady kan, och i princip måste, jobba vidare på är den öppna världen. Att sätta spelet på en spelplats mindre än hela Metropolis kommer kännas vansinnigt klaustrofobiskt för en karaktär som springer snabbare än en pistolskula och kan flyga. Superman behöver stora öppna ytor.

Metropolis, enligt Smallville(!)

Men räcker det? Där Batmans skurkar nöjer sig med att psykopata i ganska liten skala slåss Superman av förklarliga skäl oftare mot folk som vill ödelägga hela planeten. Och med utomjordiska hot som vill ta över världen , kommer inte en hel stad också kännas klaustrofobisk? Ska Rocksteady då satsa på att låta spelet utspela sig på flera fristående platser istället? Kanske en mer linjär story? Kanske, hemska tanke, ett semiöppet spel?

Slutligen är det det här med storyn. Det sägs ofta att Marvel har de bästa hjältarna, medan DC har de bästa skurkarna. Vad det i realiteten betyder är att Marvel har de bästa hjältarna, och Batman har de bästa skurkarna. Visst finns det andra DC-skurkar värda namnet, men namnen som dyker upp i huvudet först har alla suttit på Arkham vid ett tillfälle eller ett annat. Att göra en best of med extra allt med skurkar, som Rocksteady gjort fram till nu, känns inte riktigt lika vettigt för Superman. Istället funkar det nog bättre med en mer fokuserad huvudstory, med en tydlig huvudskurk.

Och då är det kanske inte lika intressant att hoppa in midstream. Får vi träffa en ung Superman måhända? En som inte fått full koll på sina krafter än. Det skulle absolut göra det mer vettigt med karaktärsuppgraderingarna, som i Supermans fall inte kan komma i form av roliga prylar. Och det skulle också kunna vara ett bra sätt att gimpa honom till ett mer spelbart skick.

För de av er som inte förstått det hittills är det här som sagt bara rena spekulationer. Vilda gissningar utifrån ingenting annat än magkänsla. Så jag har mest troligt helt fel. Vad tror ni?