Nästa vecka släpps den femte delen i den anrika Tony Hawk’s Pro Skater-serien. Tony Hawk har själv varit djupt engagerad i spelens utveckling sedan starten och ser till att femman är originalen troget. ”Många 20-åringar säger att de började skejta tack vare spelet”, säger han till Svampriket om att serien varit viktigt för såväl skejtare som tv-spelare. 

Foto: Dale May.

Foto: Dale May.

För 16 år sedan släpptes Tony Hawk’s Pro Skater till Playstation och tog tv-spelande skejtare med storm. 2002 släpptes det senaste spelet i Pro Skater-serien och sedan dess har intresset för serien dalat för varje Tony Hawk-spel. Nu är det dags för Tony Hawk’s Pro Skater 5 och The Birdman berättar att det är en uppföljning på den nu 13 år gamla fyran.

– Jag försöker hålla äktheten i serien såväl som i skejtandet. Jag vill göra det kul för både skejtare och fans av originalserien. Jag kommer med förslag på banor, utmaningar och skejtare, säger Tony Hawk i en telefonintervju med Svampriket.

För ett tag sedan fick det ännu inte släppta THPS 5 sig en grafisk omarbetning. De cel-shadeade karaktärerna får spelet att se ut ännu mer som de klassiska tidiga delarna i serien.

Den stora nyheten i THPS 5 är onlineläget där upp till 20 spelare kan skejta tillsammans, även på hemmagjorda banor.

– Vi är väldigt peppade på att utforska onlinemöjligheterna på ett sätt vi inte kunde göra tidigare när tekniken inte var lika långt gången. Tanken att kunna bygga sin egen skejtpark och bjuda in 20 andra från hela världen för att skejta i den är något vi velat göra men inte kunnat för att teknologin och communityt inte fanns ännu. Men nu kan vi göra det, säger Tony Hawk.

20 spelare kan skejta tillsammans.

20 spelare kan skejta tillsammans.

Tony Hawk-spelen har alltid varit ett ”speligt” tv-spel, till skillnad från exempelvis Skate som satsar mer på realism i trick och utförande. Men Tony Hawk vill inte låta framgångarna som Skate hade påverka känslan i Pro Skater-serien.

– Vi var de första som gjorde ett skejtspel på det här sättet och vi har ett särskilt kontrollsätt som folk älskar. Jag har alltid gillat tanken att man kan hoppa rakt in i spelet och göra trick direkt även om man inte kan skejta. Och att kunna göra trick som kanske är omöjliga i verkligheten, som att grinda på elledningar och liknande. Det har alltid varit en del av spelet, och vi skulle inte vilja ändra på det bara för att andra serier har gått en annan väg. Skulle man ändra på kontrollerna i spelet skulle det inte längre vara THPS.

En annan viktig aspekt av serien är musiken, något som i princip alla som spelat Tony Hawk’s Pro Skater 2 kan skriva under på. Spelet anses av många fortfarande ha en av de bästa samlingarna licensierade låtar någonsin.

– Vi har lagt mycket arbete på att lista ut hur man kan balansera gammalt och nytt och jag känner att det här soundtracket är på den nivån folk förväntar sig av oss, säger Tony Hawk om redaktionens oro över att 30-plussare inte kommer att känna igen sig i musiken.

Den grafiska stilen påminner om de äldre spelen i serien.

Den grafiska stilen påminner om de äldre spelen i serien.

Under de 16 år som Tony Hawk lånat ut sitt namn till spelserien har mycket hänt inom skejtkulturen. Från att ha varit något som sågs ner på är skejtande idag en sport som är nästan lika accepterad som fotboll eller ishockey.

– Det finns en igenkänning och en acceptans idag som vi aldrig trodde skulle vara möjlig. När jag började skejta i high school var man så långt från cool man kunde vara, men nu är det de coola kidsen som skejtar. Många 20-åringar säger att de började skejta tack vare Tony Hawk’s Pro Skater.

När det gäller spel där karaktären inte står på en skateboard hinner Tony Hawk inte spela särskilt mycket, men berättar att alla hans barn är tv-spelare.

– Mina barn spelar mycket Destiny, och min dotter fick just ett Nintendo Wii. Så vi har spelat en del Mario. Det har varit kul att introducera henne för spel på det sättet eftersom Mario är vad som fick mig att börja spela tv-spel hemma.

Tonys äldste son, Riley Hawk, är med på fansens begäran.

Tonys äldste son, Riley Hawk, är med på fansens begäran.

Äldste sonen, Riley Hawk, är en spelbar karaktär i THPS 5 och enligt Tony Hawk var det inte han som frågade om sonen ville vara med, utan fansen.

Vill ni göra fler Tony Hawk’s Pro Skater-spel i framtiden?

– Jättegärna! Åtminstone lite DLC till det här.