Ni känner kanske till Mediebarometern, den stora undersökningen av svenskarnas medievanor som Göteborgs universitet presenterar varje år? En tydlig trend de senaste året var att poddradiolyssnandet gick upp kraftigt och utan att skryta skulle jag vilja påstå att jag är en av dem som står bakom denna ökning. För många som, i likhet med mig, har ett manuellt arbete har podcastfenomenet gjort arbetsdagarna kortare, något som konstaterades i Svamprikets klassiska podcast Retroresan, där var och varannan lyssnare skrev in och berättade att deras grovarbete på fabriker och lager förgylldes av Anders Brunlöfs och Samson Wiklunds röster. Därav smeknamnet på lyssnarskaran, Armén, efter den armé av grovarbetare som sätts ihop i filmen Fight Club.

Hur som helst är det lätt att börja betrakta sig som en poddkonnässör när man lyssnar i mer än trettio timmar i veckan och därmed få för sig att man är lämpad som gästkrönikör i ämnet på en stor svensk spelsida på nätet. Det är även lätt att få slut på nya avsnitt av sina favoritpoddar, något som hände mig och fick mig att börja botanisera bland poddar om ett långvarigt, men ändå perifert, intresse – elektroniska spel. (Om jag minns rätt var det första spel jag såg Donkey Kong, Jr (ett Game & Watch-spel) och det första spel jag spelade själv Commando till Commodore 64).

rsmliveSå vad stod att finna? En hel del, men eftersom mina spelmaskiner består av en halvbra dator med integrerat grafikkort och ett dammigt Mega Drive kände jag att snack om de senaste AAA-titlarna inte var särskilt relevanta för mig. Men vad var detta? En spelpodd med ”retro” i titeln… Det borde kunna vara något för en nostalgiker som undertecknad. Ser man på, de har ett avsnitt om Quackshot till Mega Drive! Och Wonderboy in Monster World! Jag har bott under samma tak som en Heroes of Might & Magic 3-fantast, så det kan ju vara roligt… ROCKET KNIGHT ADVENTURES! Okej, saken är avgjord – jag laddar ner ett par avsnitt och lyssnar. Bara ett par avsnitt.

Oj, vilken bra radioröst den där stockholmskillen har (ja, jag definierar Stockholm som allt mellan Gävle och Kalmar)… Vilken rolig figur den där norrlänningen verkar vara. Men jösses, de tar verkligen sina lyssnare på allvar med sitt postsäckssegment. Hm, många intressanta kommentarer till det förra avsnittet. Jag kanske ska ladda ner det också? Jaaa, de älskar Rocket Knight Adventures! Detta är en riktigt, riktigt bra podd! Kanske ska jag lyssna på några avsnitt från början, om inte annat så för att få veta hur de kom på idén att sätta betyg i form av pizzor.

Ja, som ni förstår blev det till slut att jag lyssnade på hela köret, från början till slut. Jag hoppade dock över det som många anser vara det bästa med podden, Anders sagostunder, men bara på grund av spoilerkänslighet. Att spela alla Final Fantasy-spel samt Chrono Trigger är ju mitt pensionärsprojekt.

När resan var slut kände jag viss tomhet
När resan var slut kände jag viss tomhet, men den behövde jag inte känna länge. Bara någon vecka efter att jag blivit klar kom beskedet att ett extra avsnitt skulle spelas in för ett välgörenhetsprojekt. Under det avsnittet kom det fantastiska beskedet: Det kommer ännu fler avsnitt av Retroresan! Armén klev fram och donerade till sig tre nya säsonger! Jag är världens mest bortskämda person, som slipper de år av väntan som alla andra fått stå ut med! Yay!

Men jag har alltså nyligen lyssnat på alla avsnitt och medan jag har dem i färskt minne vill jag göra en lista över de 10 bästa Retroresan-avsnitten, som en hyllning till Samson och Anders och även för att peppa alla inför poddens kommande återuppståndelse! Framför allt är jag intresserad av att veta vilka avsnitt ni andra håller högst, så förhoppningsvis kan detta inspirera någon till att göra en egen lista.

Topp 10 Retroresan-avsnitt

Ha i åtanke att detta är en högst subjektiv lista, om än skriven av en konnässör. Vi börjar från fel håll, då det är det enda rätta:

10. Välkommen till Bollnäs

Var det här alla till slut förstod att Retroresan var något magiskt? Jag tror det. Mysmätarnas nålar försvinner alltid när Anders och Samson är i samma rum, men det är något lite extra speciellt med första gången. Eh, ja…

9. En dålig ursäkt för ett bra spel (Rocket Knight Adventures)

Jag får erkänna att den höga placeringen kan bero på att avsnittet handlar om ett av mina absoluta favoritspel genom tiderna. Men dels är det ju så det ska vara i en riktigt bra podcast, som kan ta upp ämnen som är för smala för stormedia, dels är Anders och Samson alltid i högform när de får prata 16-bitars plattformsspel.

8. Special – Metroid

Ett av de bättre specialavsnitten, både på grund av det stora engagemanget i spelserien, men även för att värdarna lyckades kombinera en utförlig genomgång av spelen med ett visst mått av fokus.

7. I’m too old for this shit (Policenauts)

rr16Det kanske tydligaste exemplet på att de tidiga avsnitten inte alls var så dåliga som Anders och Samson ibland vill få oss att tro. En av Retroresans mest utmärkande egenskaper som podcast är ju att den höll så hög kvalitet redan från första avsnittet (även om formen hittades först iom Symphony of the Night-avsnittet). Hur som helst minns jag detta avsnitt som ett där det bjöds på ovanligt många associationer och insikter kring själva spelet, inte minst dess handling, budskap och berättande. Jag hoppas på fler berättelsefokuserade spel och dito avsnitt i nästa säsong!

6. Special – Anders 100 favoritspel

Jag älskar listor! Även om det förstås är vettigare att sprida ut det goda på flera avsnitt som i fallet med Samsons lista (och även den gemensamma) så finns det något särskilt med att sätta i sig hela godispåsen direkt! Jag hoppas på fler listor i framtiden, kanske som ett fast inslag som ersätter sagostunden? Annars får jag trösta mig med Anders nya podd, Topp 5 podcast.

5. Krajm Siin Invästigäjchön (Broken Sword)

Kanske det avsnitt där duon lyckades allra bäst med att förmedla charmen hos det avhandlade spelet. Jag hade iaf aldrig hört talas om det innan jag lyssnade, men avsnittet fick mig att både köpa och spela Broken Sword. Vågar vi hoppas på ett avsnitt om 2:an?

4. Ge honom på tafsen och upphäva förbannelsen (Wonder Boy in Monster World)

Även detta avsnitt handlar om ett av mina favoritspel, men det är inte den främsta anledningen till den höga placeringen. Snarare är det lätt att reta sig på att gänget, enligt min mening, underskattar denna pärla till spelklassiker! Däremot är det en fröjd att lyssna på dynamiken som uppstår när speltorskarna gästar Retroresan!

3. Se upp för krukhönor! (Aladdinspecialen)

Anders och Samson var verkligen i högform i detta avsnitt, med både intressanta synpunkter på spelen, relevanta jämförelser mellan dem och en massa nostalgi och kärlek till filmen som de bygger på. En ren fröjd!

2. Professorn på väggen (Två spel med X-Men)

rr98_splashOh my God, vilket bra avsnitt! Hur många priser vann Retroresan för detta avsnitt? Hur många är förvånade över att Samson gått vidare med att jobba professionellt med radio eller över att Anders blivit en svensk poddlegend? Svaret på den första frågan: Alla (annars är det skandal)! Svaret på den andra frågan: Ingen! Och Malin, sen… Vilken fullträff till gäst! Jag är mållös!

1. Special – Ninja!

Det specialavsnitt där precis allt föll på rätt plats. Välgjorda analyser av fyra väldigt olika spel, intressanta resonemang kring temat, en gadämn ninjaskala och mängder av nördkärlek även i sidospåren! Finns det till exempel någon som inte blev sugen på att titta på Silver Fang under avsnittet? Den perfekta avvägningen mellan extramaterial och fokus gör detta till en mall för hur specialavsnitt ska se ut!

Bubblare

Eftersom det nog är många som skulle sätta andra avsnitt i topp (jag vill veta vilka!) har jag skrivit ner vilka avsnitt som fanns i mitt första urval, med en kort förklaring till varför de inte kom med.

mj-splashKungen av Pop (Michael Jackson’s Moonwalker) – Ett mycket ambitiöst och välgjort avsnitt, men det faller lite på att det finns så lite intressant att säga om själva spelet. Personligen är jag inte särskilt intresserad av gamle Wacko heller, trots att han nog var min favoritartist i förskole- och lågstadieåldern. Jag anar dock att många skulle sätta detta avsnitt bland de tio bästa.

Nere sedan dag ett (Parappa the Rapper) – Det genomarbetade valet av pausmusik fick detta avsnitt att sticka ut lite, men det räckte inte till en plats på listan.

Sex stjärnor till Glenn Hysén (Nintendo World Cup) – Nästan ett fotbollsspecialavsnitt. Men vi lyssnare är nördar och gillar inte sport. 🙂 Dessutom var nog sidospåren roligare än pratet om själva spelet.

Dammsuga med kajal (Fightingspecial) – Ett bra avsnitt, men den riktiga passionen infann sig inte, tyckte jag. Mer intressant än kul.

Pardon? (Tintin i Tibet) – Förvisso är det kul när Anders är arg, men inte lika kul som när Anders är glad. Vi gillar Anders och vill att han ska vara glad! Leve Anders!

Den episka finalen – Finalen var sannerligen episk, men jag saknade trots detta ett spel att samla avsnittet kring. Dock episkt, som sagt.

Mowgli din gamla räv (Djungelboken) – Ännu ett exempel på att de tidiga avsnitten höll hög kvalitet. Dessutom var det väl här som den östgötska spelutvecklaren med catchphrasen ”han pratar med djur” dök upp för första gången? Dock räckte det inte till topp 10.

Special – I will always love you, in Malmoe – Skulle detta ha bytt plats med Välkommen till Bollnäs? Kanske. Var Samsons sång en för- eller nackdel? Ingen vet. Men nog vill vi alla ha fler avsnitt där värdarna träffas och Samson tar ton? Javisst!

Special – Blå bombaren – Gissningsvis är detta det avsnitt som de flesta är förvånade över att det inte var med på topp 10. Jag tyckte dock att det ambitiösa anslaget gjorde att det blev lite väl långt och att Anders och Samson tappade fart mot slutet. Det är förstås ändå ett fantastiskt avsnitt, men inte lika bra som minst tio andra.

En osund romans (Heroes of Might and Magic III) – Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men några av sidospåren blev för långa och tråkiga. Det är ändå ett superbra avsnitt och hur skulle det kunna vara annat med Tove Bengtsson på plats?

Special – Fullt av fusk – Återigen ett avsnitt som är mer intressant än kul. Och utan Anders på plats blir det inte samma magi, trots att jag verkligen uppskattar Ludde Lundblad som poddare.

Slutligen finns det några bubblare där själva spelen diskuterades på ett intressant sätt, men där andra avsnitt helt enkelt var bättre ändå.

Väldigt vackert nästan (Streets of Rage 2)
Gammal är äldst (Syndicate)
Vafan, har du haft feber? (Conker’s Bad Fur Day)
Tårar i regn (Blade Runner)
En anka ska vanka (Quackshot)
Fantasin är ditt värsta spöke (Silent Hill)
Vattnet är rättvist (Wave Race 64)

Jag hoppas att någon fler lyssnare vill haka på listandet. Det kan ju vara topp 5 eller 3 om någon tycker att 10 är för mycket.

Kramkalas till alla och känn peppen inför säsong 4!

Text av Olov Livendahl

olov Olov är en jämtländsk bloggare som skriver om science fiction, fantasy och skräck på Drömmarnas berg. Även om litteraturen är det främsta nördintresset doppar han ibland tårna i spelhavet. Favoritspelen är Sid Meier’s Alpha Centauri till PC och Shining Force till Mega Drive. Nyare favoriter är Rebuild 3: Gangs of Deadsville och Kitty Powers Matchmaker, två eminenta PC-spel.