Det händer inte ofta, men ibland gör hatarna och trollen något rätt. När Anna i våras i all hast publicerade sitt första Makeover-inlägg fick det några kommentarer, några positiva, några negativa, och det hela verkade verkade landa lugnt och tryggt bland Svamprikets andra inlägg. Det var först ett par dagar senare, när en missnöjd läsare tyckte att ”Näe, nu får det vara nog!” och länkade till texten på 4chan som saker och ting tog fart. Rejält med fart. För där snappade en redaktör från amerikanska Kotaku upp artikeln, och resten är, som man säger, svamphistoria.

Internationellt hat öste in över Riket, men lika snabbt rustade de goda krafterna med Nöjesguidens Michael Gill i spetsen. Gill var blixtsnabbt framme och gjorde en intervju med Anna där han ställde frågan: ”Varför får något så oskyldigt såna extrema reaktioner?”

Resten av mediasverige hakade raskt på, och i det var fyra-fem turbulenta dagar för hela Svamprikets redaktion.

Anna följde upp med del två och tre i Makeover-debatten och nu, i slutet av året när vi blickar tillbaka på händelsen, så inser vi; allt detta är sprunget ur det faktum att en hatare valde att sprida inlägget via sina hatkanaler.

Med andra ord är det alltså trollens förtjänst att följande har hänt Anna och Riket:

  • Alla tre Makeoverinläggen gjorde tre nya oöverträffade toppar i vår besöksstatistik.
  • Vi fick ett rejält uppsving i följare på Facebook och Youtube.
  • Anna och Riket fick täckning i bland annat Metro, P3, Aftonbladet, Nyheter 24, Veckorevyn och Amelia.
  • Enorma mängder hejarrop, uppskattning och kärlek i form av kommentarer och mail från läsare.
  • En ännu inte sinande uppsjö av jobberbjudande för Annas del sen i våras, som höjt hennes årsinkomst avsevärt.
  • Ett uppmärksammande från P3 Spels redaktion, som i förlängningen gjorde att Anna blev tillfrågad att designa deras bidrag till årets Musikhjälpen (en tavla som auktionerades ut för 12000 kronor).
  • Att Anna kom i kontakt med två (jättehemliga) tv-spelsjournalister, och att dessa tre jobbar på en spelbok med utvalda texter och serier.

Allt detta härliga kom alltså från trollen, och för det vill vi på Riket tacka så mycket. Extra mycket kärlek i er riktning, hatande grabbar och tjejer, för det är uppenbarligen något som är en akut bristvara i ert liv.

God Jul och Gott Nytt År!