En sak är säker: alla älskar Naughty Dogs Uncharted 4: A Thief’s End (okej, nästan alla). Men vad är det egentligen som gör spelet så rackarns bra? Här listar jag några av anledningarna till varför Uncharted 4 är en väldigt stark GOTY-kandidat.

Röstskådespeleri samt manus

Med insatser i världsklass gör röstskådespelarna Nolan North (Nathan Drake), Emily Rose (Elena Fischer), Richard McGonagle (Victor Sullivan) och övriga gänget en alldeles utmärkt insats. Det är ett kvickt, välskrivet manus som inbjuder till alldeles rätt sorts kvickheter som skådespelarna tajmar in med bravur. Det, ihop med välgjorda ansiktsanimationer, gör Uncharted 4 till ett roligt, inbjudande och engagerande spel.

Miljöerna

Nog att det kan finnas spel som lägger större krut på att skapa innovativa och kreativa miljöer i sina spel. Men där andra utvecklare kanske skapar grafik som är mer egensinnig och konstnärlig, vinner Uncharted 4 helt enkelt på att försätta spelaren i väldigt realistiska och underbart vackra miljöer. Oavsett om jag sitter i en safaribil som dundrar fram genom öppna landskap någonstans på Madagaskar, på en kyrkogård i Skottland eller helt enkelt bara i Nathan och Elenas tvåplansvilla, är det väldigt kul att bara gå runt och titta på allt som finns.

uncharted4

Bra flyt i gameplay

Kanske inte en lika rolig punkt som de övriga, men ändock viktig. För att ett spel ska vara kul och engagerande är det ju ack så viktigt att det flyter på. Som spelare vill man inte ha det där störiga, naggande i bakgrunden och det som det allt för ofta faller på är gameplay. I Uncharted 4 finns det ingenting att klaga på från min sida på den här punkten. Det flyter sömlöst mellan actionsekvenserna och utforskande och oavsett om jag gömmer mig i det höga gräset i väntan på att attackera eller hamnar i handgemäng med någon Shoreline-skurk, så görs det absolut sömlöst. Pluspoäng till att ens sidekicks snabbt följer med på det man gör.

Historien

En något mer mogen historia än i tidigare delar av Uncharted-serien. Historien är fängslande, med såväl nya spännande karaktärer som gamla godingar. Trots att humorn finns med som en ständig följeslagare, tillåts en mer allvarlig underton denna gång. Det gör att allt känns mer på riktigt, med alla gråskalor som är att vara människa. Berättelsen har alltid varit Uncharted-seriens styrka och i Uncharted 4 tillåts det ta alldeles perfekt mycket med utrymme.