Det har pratats, skrivits och spelats en hel del Mario under den gångna veckan. Galaxy 2 snurrar när tillfälle ges, sakta men säkert plockar jag bana efter bana i Super Mario Bros. X och Mario 64 har gjort mig alltmer tunnhårig. Därför tänkte jag nu tillägna en hel lista till den käre rörmokaren. Eller rättare sagt hans fiender.

Topp 5: Marios värsta fiender

Genom alla spel som Mario medverkat i så har han haft fiender. En del har en oerhörd charm, som Goombas, medan andra har den unika förmågan att reta gallfeber på mig. Här listas därmed det jag anser vara Marios värsta fiender. Jag väljer att fokusera på plattformsspelen, då fienderna i t.ex. Paper Mario-serien tenderar att gå lite utanför ramarna.

5. Boss Bass

Här handlar det inte så mycket om frustration, snarare rädsla. I dagens läge undviker man honom rätt enkelt, men under de första gångerna man spelade bana 3-4 i Mario 3 var det med en konstant klump i halsen. Boss Bass var en stor hungrig fisk som tack vare sin imponerande hoppförmåga utgjorde ett konstant hot. Rädslan av att hoppa fel och landa i vattnet var enorm, bra många svängar mer skrämmande än valfri Hajen-film.

4.Bussy Beetle

Som jag skrivit ovan så är Goombas bland de mest charmiga karaktärer som Nintendo och Miyamoto skapat. Men ju längre in i Super Mario Bros. du kommer desto färre Goombas möter du. Istället byts de succesivt ut mot Bussy Beetles, som inte alls är lika roliga. Snarare är de bepansrade till max och snabba i sina rörelser. De må vara enkla att undvika men kompromisslösa i närstrid. Och odödliga. När man räddat sin prinsessa för första gången får man chansen att testa en svårare version av samma spel. Gissa vilka som helt tagit samtliga Goombas platser?

3. Hammarbröderna

En av de mest skräckinjadande fienderna i Super Mario Bros. var inte lika skrämmande I Super Mario Bros. 3. Fram till fjärde världen, då de var större och med en tyngd som skulle få Brock Lessnar att kissa ner sig. Ändå är den mest frustrerande konfrontationen på bana 8-3. På sista banan innan slutfighten har Bowser placerat ut sin elitstryka, som inte längre står på plattformar utan där slåss på samma nivå som Mario. Helt plötsligt blir det en helt annan fight, där timing och precision står i fokus. Och en hel del hammare därtill.

2. Lakitu

Nu snackar vi hat. Ett brinnande hat. Lakitu sitter bokstavligen på sitt moln och gör livet surt för vår hjälte. Jag minns tydligt hur sur jag blev, hur frustrerad situationen gjorde mig och hur många gånger jag dog i mina försök att förgöra honom. Även om känslan efter ha spöat på honom är underbar så blir den rätt kortvarig då han ganska snart återvänder till skärmen. Han är helt enkelt en riktigt feg jävel. I senare delar blir han snällare, men bistår med samma dos frustration då kameraarbetet han utför är under all kritik. Den finns alltså fler än en anledning till att aktivt hata Lakitu.

1.Blooper

Ingen gillar vattenbanor, jag tror vi kan enas om det. Mario är bra på att springa, på att hoppa och käka rätt svampar, men i vattnet blir han plötsligt ett offer. Ett offer som vattenvärldarnas konung enkelt tar död på. En Blooper ger sig inte, följer dig var du än simmar och ger sig inte förrän du skuttar ner från skärmen, uppgiven och med ett extraliv mindre. Att de inte kan komma åt dig på havets botten är inte mycket till tröst. Jag vet inte om det sitter i rörelsemönstret eller det faktum att de inte går att ta kål på utan eldblomman, men något med en Blooper kan få mig att helt tappa fattningen. De är helt enkelt Marios absolut värsta fiende. Min med, för den delen.

Det var det. Även om Mariospelandet inte är över på långa vägar så ska jag nu ägna mig åt något annat för en stund. Ska också försöka liva upp bloggen lite under den kommande veckan. Det här tempot håller inte.