Igår firade vi nationaldag här i Sverige, och därför fick nyhetssvepet minsann vänta en dag. Denna vecka kan jag glatt meddela att EA slopar könsrestriktioner för en hel massa grejer i The Sims 4, att Metal Gear Solid nu ”äntligen” blir pachinkomaskin och att riktlinjerna i Svensk e-sports code of conduct nu även finns på engelska.

The Sims slopar könsrestriktioner

Fuck könsnormen! Bild: EA

Fuck könsnormen! Bild: EA

Nästan två år efter att The Sims 4 släpptes har spelet fått en väsentlig uppdatering. På den officiella The Sims-sajten meddelade man i förra veckan att man slopat könsrestriktionerna för över 700 saker som tidigare varit exklusiva för antingen manliga eller kvinnliga simmar. En manlig karaktär kan nu exempelvis ha den feminina typen av gångstil och klä sig i högklackat, och en karaktär av kvinnligt kön kan ha en typiskt manlig röst.

Niklas tankar: Bra jobbat, EA! Den här typen av uppdatering är något som inte spelar särskilt stor roll för den stora massan av spelare, men som är en jättegrej för en liten del av dem. Även om jag är övertygad om att det finns nätpuckon som blivit sura för det här har tilltaget mottagits av jubel av såväl The Sims-communityt som spelvärlden i stort. Ett superenkelt sätt att göra ett spel relaterbart till ännu fler människor, särskilt människor som väldigt sällan känner sig inkluderade i spel.

Metal Gear Solid blir pachinkomaskin

När Konami meddelade att de skulle sluta göra storspel (som visade sig kanske inte vara sant?) skämtades det en hel del på nätet om att det bara var en tidsfråga när Metal Gear Solid skulle göra entré i de japanska pachinkohallarna. Nu har dagen kommit. Konami släppte i förra veckan en trailer för en kommande pachinkomaskin med Metal Gear Solid 3: Snake Eater som tema. Att Konami skulle göra pachinkomaskin av Metal Gear Solid är dock inte så överraskande. Man har tidigare släppt maskiner med både Castlevania– och Silent Hill-tema. Det förstnämna har dessutom en erotisk touch.

Niklas tankar: Det här var ju knappast förvånande. Eftersom man gjort pachinko av alla sina andra stora serier är det självklart att man gjorde det med Metal Gear Solid, även om det såklart känns deppigt. Jag förstår att Konami är ett vinstdrivande storföretag i första hand och något slags kulturskapande spelhus i typ örtitredje, men det är svårt att inte bli lite ledsen när man får se supersnygga detaljerade versioner av Big Boss och The Boss och det visar sig handla om jättemånga små metalldankar.

E-sportens code of conduct släpps på engelska

An esports code of conduct. Bild: Sverok

An esports code of conduct. Bild: Sverok

Tidigare i år släppte Sverok-initiativet Respect all compete e-sport-riktlinjerna Svensk e-sports code of conduct. Materialet innehåller etiska riktlinjer för e-sportarrangemang, både för arrangörer och spelare. I materialet finns även konkreta tips för vad gemene man kan göra för en bättre miljö inom e-sporten. Nu har materialet även släppts på engelska, så att resten av världen kan ta del av det. Precis som med den svenska varianten kan An esports code of conduct laddas ner gratis på nätet.

Niklas tankar: Det gläder mig att Svensk e-sports code of conduct nu kan nå ännu fler, och det är min förhoppning att såväl arrangörer av tävlingar som spelare tar den till sig. Jag har själv ett exemplar av den svenska versionen hemma, och gillar framför allt tipsen till gemene man för att göra miljön inom e-sporten bättre. Det hade varit intressant att höra från Respect all compete om hur materialet tagits emot av e-sportscenen.