Det är november och nya konsoler känns så nära, men ändå så långt bort. Först ska vi överleva en andra pandemivåg, och ett kaosartat amerikanskt presidentval. Men spelnyheterna består oavsett. Denna vecka tar vi upp att Cyberpunk 2077 skjuts upp – igen, att det släpps fler streamade spel till Switch och att AMD till slut har visat upp sina grafikkort som ska ta upp kampen med Nvidia.

Cyberpunk-utvecklare mordhotas efter ny försening

Årets för många mest framemotsedda spel, Cyberpunk 2077, försenas igen. I ett uttalande berättade CD Projekt Red-cheferna Adam Badowski och Marcin Iwínski att spelet skjuts på till den 10 december trots att det ”gått guld”. Den officiella anledningen uppges vara att man behövde mer tid på sig att fixa grejer till den första patchen, men enligt uppgifter ska det handla specifikt om att Playstation 4- och Xbox One-versionerna behöver putsas på. I uttalandet nämns ingenting om övertidsarbetet som tvingats fram i utvecklingens slutskede. Dagen innan förseningen hade det officiella Cyberpunk-kontot på Twitter skrivit att spelet inte skulle försenas igen.

Det tog inte lång tid efter förseningen för dödshoten mot utvecklarna att börja trilla in. Andrzej Zawadzki, senior game designer på CD Projekt Red skrev dagen efter på Twitter att ”vi är människor, precis som ni”, efter det att utvecklarna mottagit flera hot av olika grad.

Niklas tankar: Okej, då kör vi igen: Har du inget fint att säga, håll flabben. Och är ett spel så viktigt för dig att du går i mordhotstankar bara för att du måste vänta tre veckor till på det – ja då är det nog dags att hitta en annan hobby, och söka hjälp. Det finns inga omständigheter där det är okej att ens tänka tanken på att hota någon för att ett spel försenas, oavsett hur stor besvikelsen är. Jag kan garantera att samtliga som nu troligtvis tvingas till ännu mer crunch gör sitt allra bästa för att spelet ska bli så bra som möjligt när det väl är släppt.

Det enda jag har att säga om själva förseningen är att det är skönt att Cyberpunk 2077 inte längre kommer ut mitt under brinnande konsollansering. Men jag blir också lite orolig över hur det egentligen står still med det, eftersom det är tredje gången det försenas bara i år.

Control och Hitman 3 till Switch – via molnet

Remedys kritikerrosade spel från 2019, Control, har släppts till Switch. Men inte som vanlig nedladdning eller kassett. Det grafiskt krävande spelet släpps i en ”cloud version” som streamas till konsolen via molnet. Det meddelades i en Nintendo Direct i veckan, och strax därefter släpptes spelet. Även IO Interactives avslutande del i den senaste Hitman-trilogin kommer att släppas som molnversion. Det spelet har dock inte fått ett släppdatum ännu.

Control är inte det första spelet som släppts till Switch i molnversion. Tekniken har redan gjort debut i Japan med spel som Assassin’s Creed Odyssey, Resident Evil 7 och Phantasy Star Online 2.

Niklas tankar: Jag säger det här och nu: Nästa år släpper Nintendo en uppgraderad version av Switch, som kommer att spela mer krävande spel lokalt. För att inte lämna dem som inte vill uppgradera i kölvattnet släpper man molnversioner av spelen och kommer således undan kravet på att allt ska funka lokalt på båda maskinerna. Det är därför man nu testar molnversionerna med ett gäng titlar, för att se så det är en rimlig strategi.

Jag har ingen aning om min spaning stämmer, men visst vore det kul?

AMD släpper nya grafikkort – utmanar Geforce

Det är dags för AMD att ta upp grafikkortskampen med Nvidia. I veckan visade man upp sin motsvarighet till Geforce RTX 30-serien, Radeon RX 6000-korten. Man släpper tre kort, RX 6800 XT, RX 6800 och RX 6900 XT. Det förstnämnda jämförs med Nvidias 3080-kort och har på papperet liknande, eller något högre, prestanda, men till ett lägre pris. Det kortet släpps den 18 november och kostar 649 dollar.

RX 6800 jämfördes under visningen med Geforce 2080 TI, men där verkar det prestandamässigt snarlika Geforce 3070 bli billigare än AMD:s variant, enligt Polygon. Även det släpps den 18 november.

Det sista kortet, RX 6900 XT, beskrivs som värstingen som ska ta sig an Geforce 3090. Det släpps den 8 december och kostar i USA 999 dollar, att jämföra med 1499 dollar för 3090. Benchmarks ger snarlika resultat för de olika korten, med med olika vinnare för olika spel. När alla korten har släppts lär bilden av vilket som är mest prisvärt klarna.

Niklas tankar: Jag har i modern tid aldrig haft något annat än Geforce-kort, men när jag siktar på att bygga en ny dator nästa år är jag väldigt nyfiken på både processorer och grafikkort från AMD. Om det visar sig att de ger mer kraft per krona har jag ingen som helst Geforce-lojalitet utan vänder kappan snabbare än kvickt. Men det återstår att se, och jag är glad att jag inte är en av alla som tänkt uppgradera lagom till Cyberpunk 2077.