Den 14 juli 2012 gick Retroresan i graven, en podcast som hade flyttat in här på Svampriket ett år tidigare. Det som också hände samma dag var att det ur askan reste sig något nytt. En insamling via Funded By Me startades och syftet var att starta Sveriges bästa och mysigaste podcast. 72 personer donerade 26 015 kronor och resultatet lanserades tre månader senare i form av Svamppod Fyrkant. Alla de 72 personer utlovades att få något tillbaka; det har tagit fyra år, men nu har vi bockat av alla våra löften. Pins, konst, t-shirts, pärlplattor och 100 avsnitt bonuspodd har det blivit.

För att fira att vi klämt ur oss just 100 bonusavsnitt öppnar vi nu arkivet för bonuspodden, något som tidigare varit exklusivt för de som backat oss. Ni hittar mer information HÄR.

Från hela Svampriket-redaktionen, inklusive dem som lämnat på vägen, vill vi skicka ett stort tack till 72 otroligt fina människor. Utan er hade inte den här resan blivit av. Men var inte rädda, det här är bara början.

patreonsplashSedan den där insamlingskampanjen har många av er hört av sig och frågat om det går att bidra ekonomiskt till Svampriket på något sätt. Det är ju som bekant inte gratis att driva en annonsfri sajt utan sponsrade inlägg och annat tjafs. Nu kan vi äntligen svara ja på den frågan. Idag öppnar vi vår profil på Patreon som är en tjänst som låter communityt donera pengar till personer, sajter och initiativ de gillar.

All information om hur man går till väga hittar du på vår Patreonsida. Där finns till och med en liten video om du vill se när Ludde superpedagogiskt förklarar vad vi vill göra med dina pengar. Vill du bara se Ludde i en snajdig keps så levererar den videon även där.

Så vad väntar du på? Hjälp Svampriket att åtminstone gå plus minus noll genom att stödja oss på Patreon.

 

Skiljelinje

 

Slutligen vill vi lämna över ordet till vår chefredaktör:

Det var inte för pengarna jag åtog mig att bli chefredaktör för Svampriket.

Nej, det var sannerligen inte för pengarna.

Jag minns det… inte som igår. Det var jättemånga år sedan nu och jag börjar bli gammal. Men jag har tydliga minnen över alla de mål jag hade med Svampriket när jag åtog mig uppdraget. Förvånansvärt många är uppfyllda, andra är fortfarande inte uppnådda. Men under våren har jag sakteliga insett att jag ändå känner mig färdig med uppdraget. Så nu gör jag det officiellt: från och med idag är jag inte längre chefredaktör för Svampriket.se.

Beslutet går att spåra till en period där jag, uppmixat med flera yttre faktorer, insåg att jag inte tyckte uppdraget var roligt längre. Min bestämda åsikt i frågan, att någon i min position inte bör göra något halvhjärtat, fick mig över tröskeln och till ett beslut ganska snabbt. I början kände jag att jag ville lämna helt. Jag inbillade mig att jag behövde ett mer dramatiskt uppbrott, men övriga redaktionen övertalade mig med argumentet att jag fick stanna oavsett hur mycket eller lite jag tillförde. Och det är därför jag varit så osynlig och frånvarande i både pod och sajt under årets första tio månader.

Jag har behövt den här pausen. Och ju mer tiden gått desto tryggare har jag blivit med mitt beslut. Jag är färdig som chefredaktör, i alla fall för nu. Men tack vare mina outbytbara kollegor kan jag nu ändå stanna som glad lekman och göra lite vad jag vill.

Bara för skoj skull.

Vi har drivit den här sajten i flera år nu. Alltid med passion, dedikation och trams som ledord. Men nu stänger vi en bok och öppnar en annan. Om ni gillar det vi har gjort så länge, eller om ni är peppade på vad vi kommer göra framöver så har vi nu till slut öppnat upp ett sätt för er att stötta oss.

Vem vet hur det här kommer sluta?

/Anders