Information

Nu slutar jag spela

Jag har länge lekt med en tanke. Den har kommit och gått medan det ena projektet efter det andra startats, självdött eller avslutats med episka proportioner. Den har funnits med mig i åratal vid det här laget och grundas egentligen i en simpel frågeställning;

Vad skulle hända om jag helt slutade spela tv-spel?

Tv-spel har under så lång tid varit en framträdande ingrediens i mitt liv. Jag har tagit det lite längre än gemene man, alltid försökt spela mer, alltid försökt hinna med fler. Dessutom har jag under de senaste åren skrivit och pratat om tv-spel på regelbunden basis. Jag har gått all in, och alltid fått åtminstone något tillbaka. Och av denna anledning har jag också känt mig manad att försvara mitt intresse, som gång efter annan beskylls för att vara ett osunt, barnsligt nöje.

Jag gillar sociala experiment. Mitt senaste, “Nördskolan”, får nog dödsförklaras här och nu. Mitt nya har mig i huvudrollen, och går i enkelhet ut på att jag inte spelar tv-spel under ett års tid. Detta gäller från och med den 1:a oktober 2012 till den 1:a oktober 2013, det gäller all typ av digitalt spel, konsol, pc eller smartphone. Med andra ord är det okej för mig att lägga patiens med en riktig kortlek, men inte på datorn.

Så varför gör jag detta? Jag vill främst veta hur mycket tv-spel egentligen betyder för mig. Jag vill se vad jag fyller min tid med, hur min relation med mediet påverkas och hur jag som person eventuellt förändras. Men en annan faktor är att jag, som deklarerat tidigare är less på dagens spelklimat. Timing är en viktig pusselbit i detta projekt och det finns en anledning till att jag väljer att göra detta just nu. När jag “kommer tillbaka” finns minst en ny konsol redan på marknaden, medan två andra förhoppningsvis är i startgroparna. Min förhoppning är därmed att tv-spelbranschen är betydligt mer intressant då, än vad den är nu när jag lämnar den.

Jag kommer stanna kvar som redaktör på Svampriket under projektet, skriva spelrelaterade texter men med ett annat perspektiv än tidigare. Jag kommer dessutom rodda en undersida till Svampriket som snart ser dagens ljus, mer om detta vid ett annat tillfälle.

Jag misstänker att folk kommer ha fler frågor än de jag besvarat här och jag svarar gladeligen på dem här nedan.

Kommentarer

 1. Trazh skriver:

  Först blev jag nästan lite ledsen över rubriken. Men förstår nu. Vilket bra projekt! Du borde ha en utanspel-logg också. “Nu har det gått 104 dagar och mina ögon har börjar bli runda igen..”

 2. ozzy88 skriver:

  Hmm, ah, jo. Detta är ytterligare en resa jag inte kommer “hänga med” dig på. Men jag kommer som vanligt att följa den. Låter intressant och vill önska dig lycka till!

 3. Drazjk skriver:

  Måste säga att det är skönt att du stannar kvar på svampriket. Blev lite ledsen när jag såg rubriken. Låter annars som ett intressant projekt. Keep us updated.

 4. Robert skriver:

  Men, det är inte första april idag ju… Vi kommer sakna ditt spelande och… Äh, vem försöker jag lura. Först till kvarn: pax för dina recensionsexemplar till ps3! Äntligen så kan jag bygga min egen karriär på Svamprikets hemsida. Tror jag ska döpa om mig till Anders 2.0 också. Den nya förbättrade versionen. ;p

 5. Niklas Sintorn skriver:

  Min enda fråga är om du ändå kommer att åka till Gamex i år?

 6. Anders Brunlöf skriver:

  Robert: Du är inte först till kvarn 😉

  Niklas: Självfallet följer jag fortfarande med till Gamex!

 7. Tobias Andersson skriver:

  Det jag är mest ledsen över är att vi inte kan spela Tekken eller göra uppföljaren till Manathon 🙂

 8. Quid skriver:

  Du kommer aldrig klara det, ett helt år utan spel går inte! 🙂

 9. SpeLinnea skriver:

  Intressant projekt. Jag är säker på att du kommer hitta andra, trevliga sysselsättningar utöver dina nuvarande. Det hade också varit intressant om du tog dig an endast ett (1) spel under ett år, för att se hur utvecklingen ter sig.

  Om du skulle “råka” spela ett spel, avbryts projektet då? Typ om en vän ber dig klara ett idiotsvårt parti i ett spel, eller om du på fyllan börjar med en omgång Tekken igen.

 10. Anders Brunlöf skriver:

  Tobias: Vi har fortfarande Tag 2, kommande helg 😉

  Quid: Det återstår att se! 🙂

  Linnea: Jag kommer inte “råka” spela något. Om en vän frågar mig om hjälp får jag helt enkelt förklara situationen, och jag kan fortfarande behärska mig när jag är full (ish).

 11. Tobbe skriver:

  Men tänk om Super Final Mega Man Fantasy – A Proto Man to the Past släpps under året då?

 12. Anders Brunlöf skriver:

  Tobbe: Sånt jag får leva med. Jag har toktaggat väldigt länge nu efter “South Park: The Stick of Truth” och det kommer jag ju missa under mitt uppehåll. Tanken med projektet är ju att det ska vara svårt också, att jag helt enkelt får stå emot lockelser.

 13. Skuldvärjan skriver:

  @Tobbe: Eller inFAMOUS 3?

 14. Anders Brunlöf skriver:

  Skuldvärjan: Min förhoppning är att det precis ska släppas när jag kommer tillbaka 😉

 15. Azzar Astronaut skriver:

  Jag får önska dig lycka till men jag kommer då att fortsätta iaf.

 16. Broyyen skriver:

  I ungefär 5 minuter funderade jag på att haka på ditt projekt. Men sen insåg jag att både X-Com och SimCity 5 kommer under den här perioden. Så det är kört för mig.

  Lycka till!

 17. Ludde Lundblad skriver:

  Hej! Det är jag som kommer recensera GTA V för Svampriket. Hej då!

 18. Anders Brunlöf skriver:

  Ludde: That ain’t right! 😉

 19. Peter Ahonen skriver:

  A bold move, sir. A true test of character.

 20. Alex skriver:

  Låter oerhört smärtsamt (men intressant), gl hf 😉

 21. Alex skriver:

  Nästa bloggtitel: Patiens – More fun than you think it is!

 22. Ruben skriver:

  Låter som om Svampriket 3.0 redan har börjat smyga sig på (jag menar, ny Junior-avdelning, serier, kommande ny podcast, kommande ny underavdelning och fr.o.m. 1:a oktober en ny Anders B).

  Spännande är bara förnamnet.

 23. Hjorten skriver:

  Låter som ett väldigt givande (och smärtsamt) projekt. För dig. Har dock svårt att se hur andra skulle kunna finna nöje i det och därmed känner jag att du sätter käppar i hjulet både för dig själv och dina kollegor här på Svampriket.
  Förstår att du fortfarande kommer kunna diskutera spel och spelvärlden. Men kommer du ha så mycket till intresse för det när du inte får spela spelen som diskuteras?

  I tider när ni precis ska lansera en ny podcast och Svampriket fortfarande är under ständig utveckling känns din timing som du talar om ovan, något underlig.

 24. Rötskägg skriver:

  Jag är riktigt sugen på att prova detta också. Chansen (risken?) är väl att man hittar något annat som förgyller vardagen istället och inte känner suget efter tv-spel igen.

 25. Daniel Jonsson skriver:

  Känns spontant som väldigt hårt att inte spela något digitalt spel alls, och att 1 år är lite väl lång tid. Men lycka till. 🙂

 26. ReDead skriver:

  För mig känns det här lika otänkbart som att typ sluta lyssna på musik eller sluta kolla på film i ett år. :S Kan själv inte riktigt se meningen med det, men visst, det är ju ditt liv och dina beslut, hoppas du får ut något av det. 🙂

 27. Anders Brunlöf skriver:

  Peter: Thats what Im all about! 😉

  Ruben: Vi har lovat mycket nyheter under hösten och detta är en av dem, så du är inne på rätt spår. Fler kommer, det lovar jag.

  Hjorten: Jag hoppas verkligen att du har fel i att jag ska förhindra något för mina kollegor, men endast tiden kan utvisa. Podcasten kommer jag inte medverka i ändå, eftersom jag inte bor i Stockholm (förutom de tillfällen jag faktiskt befinner mig i Stockholm, givetvis).

  Jag kommer fortsätta jobba och utveckla Svampriket. En del av det ser du i slutet av denna vecka.

  Rötskägg och Daniel: Det är ju en förhoppning, men jag har hemskt svårt att tro att jag inte kommer gå tillbaka till tv-spel efter denna period. Ett år går ganska fort, när allt kommer omkring.

  Redead: Jag tror det mest handlar om nyfikenhet. Och jag vill inte vara någon typ av fanbärare som ska få med mig fler i mina upptåg – det här handlar om mig och min resa enbart.

 28. Leia skriver:

  Lycka till! Jag tror att det kommer att bli jätteintressant både för dig och för oss att höra om hur det går. Jag gjorde en liknande grej för några år sen så jag tvivlar inte ett dugg på att du kan göra det också 🙂

 29. ReDead skriver:

  Anders: Ja det ska i alla fall bli intressant att höra hur mycket/lite du längtar efter att få spela spel igen. 😉

  Det är som då någon kompis till mig inte åt godis på ett helt år (Givetvis skulle han få någon slant från sina föräldrar om han lyckades hålla sig, dock) när vi gick i femman. Han lyckades ju faktiskt med det, och jag tror nog han tappade suget efter godis lite efter det också.

  Aja, så länge du fortfarande skriver här, och fram för allt pratar i Skitsnack så kommer jag inte klaga. 🙂 Det kommer nog kunna bli en del intressanta texter från dig om några månader sådär kanske! (Undrar vilket det första spelet du kommer spela igen blir? :O)

 30. Caymot skriver:

  Lysande idé! Kul att någon mer än jag känner att spelbranschen ruttnat ihop. Spelen som släpps är alltför ofta andefattiga versioner av sina föregångare, det känns som att nio av tio trippel-a titlar upplevs i första person med ett holografiskt sikte som fast punkt i skärmen. Branschens distributionsformer är ofta skamlöst exploaterande. Det enda ljuset i mörkret är den växande indie-rörelsen.

  Känns som att det finns en risk för att jag någonstans hakar på ditt experiment, mest för att spelöknen känns så torr och som den kosingskördetröska spelproduktionen blivit ser prognosen för framtiden mer ut som Call of Infantile Mass Murder of Honor Stupid Retarded Bullshitfield 23 än som The Path. Tyvärr.

 31. Returglas skriver:

  Ett tips, sätt dig inte med littlebigplanet 2 nu innan du börjar, du kommer att ångra dig något enormt isåfall 😉

 32. Jonny Birberg skriver:

  Någon nämnde något om en “Ett-år-utan-spel-blogg”.
  Det vore ett intressant projekt att följa, faktiskt:)
  Tankar kring det? (Nej jag har inte läst alla kommentarer, så du kanske redan besvarat detta).

 33. Bob at PxK skriver:

  What Jonny Birberg Said.
  Jag skulle sannerligen följa den. Läsa om abstinensen, vad han gör med sin fritid, hur han spenderar tid på dasset UTAN att spela på Iphonen, hur lockad han blir med Jägergrogg i kroppen och helt enkelt om det kommer göra “ont” att låta bli alla lockande spel (för lockad, det kommer han bli).

  Do it, Anders! Vi håller på dig!
  😀

 34. Timmy Avgrundsvrål Sjöberg skriver:

  Intressant tanke, du ska alltså bli reborn believer om ett år? Ptja, nu lär ju vara en bra tid i så fall. Jag tror faktiskt inte det kommer bli så svårt, jag tror nyfikenheten kommer gå att stilla ändå bara man följer med i nyhetsflödet. Tänk dig att du inte fått kolla på några trailers också, då hade det nog kunnat vara jobbigt på riktigt. Men som sagt, bra tajming för projektet!

  Men ett par frågor har jag.

  Hur många timmar tror du att du lagt ner på spel under det senaste året totalt? (Kan du ställa en procentsats av hur stor den delen varit jämfört med din vakna och lediga tid så hade det varit kul att se också!) Lär ju kunna bli en del frigjord tid av det.

  Och vilket spel tror du att du kommer lira först när fastan är över? 😀

 35. Anders Brunlöf skriver:

  Leia: Jag hoppas det blir intressant för läsare och lyssnare också! Jag är också optimistisk!

  Redead: Jag tror det är en stor del av grejen. Att verkligen få längta efter att spela igen. Känns som jag överdoserat på tv-spel de senaste åren.

  Och som du är inne på; Jag blir kvar på Svampriket, jag blir kvar på Skitsnack och jag kommer givetvis också blogga vidare med mitt nya perpektiv på spelvärlden. Första spelet jag kommer spela lutar åt South Park-spelet som släpps i början av nästa år. Runt denna tid kommer den första ångesten göra sig påmind 😉

  Caymot: Kul att du gillar idén! Jag tror dessutom att jag är lite skadad av alla de spel som jag “måste” spela, av en rad olika anledningar.

  Du är välkommen att “haka på” mitt projekt, men som jag sagt nånstans här tidigare så är jag inte ute efter att bli någon fanbärare som ska få folk att sluta spela – jag gör detta 100% för min egen skull.

  Returglas: Har redan spelat det. Rätt nyligen faktiskt. Och det var underbart. Förtjänar betydligt större försäljningssiffror och mer allmän praise.

  Jonny & Bob: Ni tittar på den 😉 Som jag nämnt så blir jag kvar på Svampriket, och jag kommer givetvis dokummentera/blogga hur detta beslut påverkar mig, här på Svampriket. Kommer utöver detta också dokummentera min abstinens, mina funderingar och dylikt i en annan form också – mer om detta senare.

  Timmy: Jag tror fan inte heller att det blir så svårt. Som sagt så är tajmingen ganska bra just nu och jag har många intressen som jag gärna utvecklar mer (serietidningar, böcker, tv-serier och film bl.a.).

  Svår första fråga. Spel i Retroresan var ju omänskligt mycket. No joke. Tror vi höftade på 10h i veckan bara där förut. Lägg därtill tid för projekt som Manathon eller recensions-ex för Svampriket så börjar det snabbt ticka på. Kan tyvärr inte ge dig någon mer konkret siffra. Det är mycket.

  Din andra fråga blir mycket enklare. Om inte InFamous 3 släppts (vilket det troligtvis inte har om ett år) så är det utan tvekan “South Park: The Stick of Truth”. Jag vill ha det spelet. I mig. GTA V finns någonstans i ekvationen det med, men hypen har inte riktigt knackat på där än.

 36. Gazimaluke skriver:

  Även om det är ett intressant projekt så har jag bara en sak att säga. Man kan tycka att tvspel är ett slöseri med tid och allt det där. Jag tycker själv så ibland. Men det är i grund och botten så att vad som är vettigt att göra i livet bestämmer man själv. Och underhålla man mer av att spela spel än att gå på konstutställning så är det spel man ska spela.
  Och även om dagens spelklimat är tråkig så vet du som retroresenär att det finns mycket gammalt du kan spela.

  Men är du mest trött på att spela och vill vidga dina vyer så gör det. Du kanske bara skulle lära dig att trappa ner lite. Man behöver inte spela varje dag, inte ens varje vecka.

  Det är ju tur att du är bra på att snacka skit under tiden i alla fall 😉

 37. Frances skriver:

  Du kommer alltså fortfarande kunna spela kort, brädspel och rollspel? Jag hoppas det är en sån underavdelning som kommer. 🙂

  Lycka till! Kram

 38. Moosen skriver:

  Att inte lira på ett år är som att inte ha sex på ett år; trots att jag ägnar mig åt aktiviteten alldeles för lite nuförtiden så vore det rätt trist att hoppa över ett helt år.

 39. rimbouy skriver:

  Passa på att skaffa en liten bebis. Då lovar jag att avhållsamheten från spel (eller hobbys i allmänhet) blir en barnlek.

 40. T4 was Here skriver:

  Men… we skulle ju spela War for Cybertron ihop… 🙁
  Hoppas we hinner innan Oktober.

 41. Yoshi yohto skriver:

  Det här låter väldigt intressant. Ett kul projekt som förhoppningsvis kommer bära fin frukt.
  Jag hoppas att avhållsamheten kanske lockar till att rita på ett eget spel. Ett spel där Brunlöfning är ett måste. Ett spel som hyllar retrospel. Ett spel som är fött av Anders “Brunlöfningens konung” Brunlöf under starka smärtor på pilgrimsfärden genom öknen. Jag hoppas och tror.

 42. Mats Nylund skriver:

  Alldeles bortsett från att jag faktiskt få en del av min inkomst från att skriva om spel, så tror jag inte att jag skulle klara mer än ett par dagar, än mindre 365! Hoppas bara att detta betyder en underavdelning och brädspel, i stil med Cardboard Children på RPS.

Skriv en kommentar