Jag har länge lekt med en tanke. Den har kommit och gått medan det ena projektet efter det andra startats, självdött eller avslutats med episka proportioner. Den har funnits med mig i åratal vid det här laget och grundas egentligen i en simpel frågeställning;

Vad skulle hända om jag helt slutade spela tv-spel?

Tv-spel har under så lång tid varit en framträdande ingrediens i mitt liv. Jag har tagit det lite längre än gemene man, alltid försökt spela mer, alltid försökt hinna med fler. Dessutom har jag under de senaste åren skrivit och pratat om tv-spel på regelbunden basis. Jag har gått all in, och alltid fått åtminstone något tillbaka. Och av denna anledning har jag också känt mig manad att försvara mitt intresse, som gång efter annan beskylls för att vara ett osunt, barnsligt nöje.

Jag gillar sociala experiment. Mitt senaste, ”Nördskolan”, får nog dödsförklaras här och nu. Mitt nya har mig i huvudrollen, och går i enkelhet ut på att jag inte spelar tv-spel under ett års tid. Detta gäller från och med den 1:a oktober 2012 till den 1:a oktober 2013, det gäller all typ av digitalt spel, konsol, pc eller smartphone. Med andra ord är det okej för mig att lägga patiens med en riktig kortlek, men inte på datorn.

Så varför gör jag detta? Jag vill främst veta hur mycket tv-spel egentligen betyder för mig. Jag vill se vad jag fyller min tid med, hur min relation med mediet påverkas och hur jag som person eventuellt förändras. Men en annan faktor är att jag, som deklarerat tidigare är less på dagens spelklimat. Timing är en viktig pusselbit i detta projekt och det finns en anledning till att jag väljer att göra detta just nu. När jag ”kommer tillbaka” finns minst en ny konsol redan på marknaden, medan två andra förhoppningsvis är i startgroparna. Min förhoppning är därmed att tv-spelbranschen är betydligt mer intressant då, än vad den är nu när jag lämnar den.

Jag kommer stanna kvar som redaktör på Svampriket under projektet, skriva spelrelaterade texter men med ett annat perspektiv än tidigare. Jag kommer dessutom rodda en undersida till Svampriket som snart ser dagens ljus, mer om detta vid ett annat tillfälle.

Jag misstänker att folk kommer ha fler frågor än de jag besvarat här och jag svarar gladeligen på dem här nedan.