Spelhösten har blivit spelvintern och såväl spelsläppen som nyheterna blir färre och mindre omfångsrika. Men lite har vi ändå att bjuda på. Vad sägs till exempel om nyheten att Sverok startar ett systerförbund med totalt e-sportfokus eller att Hello Games äntligen bryter tystnaden kring No Man’s Sky och släpper en jätteuppdatering? Dessutom tipsar vi om en kortfilm som är något av det snyggaste som gjorts med en spelförlaga. 

E-sporten får eget förbund

Dreamhack Winter 2016. Foto: Abraham Engelmark/Dreamhack

Dreamhack Winter 2016. Foto: Abraham Engelmark/Dreamhack

Spelhobbyförbundet Sverok har på sitt senaste riksmöte beslutat om att starta ett systerförbund som helt och hållet sysslar med e-sport. Målet med förbundet är att försöka se till att bli en del av Riksidrottsförbundet, skriver Sverok i ett pressmeddelande.

– Det blir också viktigt att få Riksidrottsförbundet att förstå vilken otrolig möjlighet det här för dem att engagera nya människor och nå nya målgrupper, säger Rickard Nordin, riksdagsledamot (C) som var gäst på Sveroks riksmöte.

Även före detta CS-stjärnan Emil ”HeatoN” Christensen, skriver i en krönika i Metro att det är dags för Riksidrottsförbundet att erkänna e-sporten.

Niklas tankar: E-sporten har verkligen tagit jättekliv mot erkännandet som idrott, och kanske kan detta förbund bli det som får även Riksidrottsförbundet att få upp ögonen för den. Om det är den fysiska ansträngningen som åsyftas när folk snackar om ”vad som är sport” bör det noteras att bland annat biljard och dart redan har plats hos Riksidrottsförbundet. E-sporten är så utbredd och populär idag att ett erkännande som ”riktig” idrott egentligen bara borde vara en formalitet.

Hello Games bryter tystnaden – släpper stor No Man’s Sky-uppdatering

Hello games har varit i ständigt blåsväder sedan det hajpade No Man’s Sky släpptes och saknade funktioner som tidigare hade utlovats. Nu har indiestudion brutit tystnaden och släpper en stor uppdatering till spelet. Uppdateringen 1.1, eller Foundation update, tillför stora ändringar i No Man’s Sky. Bland annat lägger man till två nya spellägen, creative mode och survival mode. Det förstnämnda låter spelaren uppleva spelet utan faror och begränsningar, medan survival mode gör det mycket svårare att överleva. Foundation update ger spelaren möjligheten att bygga sin egen bas på en planet, att odla utomjordiska växter, köpa gigantiska fraktrymdskepp och en massa annat.

Alla förändringarna i Foundation update går att hitta på No Man’s Skys sajt.

Niklas tankar: Varför skriver jag om en patch i nyhetssvepet, kanske du undrar? Men Foundation update är inte vilken patch som helst. Förutom att den förändrar hela No Man’s Sky i grunden är det minst lika intressant att Hello Games nu bryter en flera månader lång tystnad och visar att de faktiskt ansträngt sig och svängt ihop denna massiva uppdatering. Jag har ännu inte hunnit testa på det nya, men jag hoppas att det är så bra som Hello Game själva hävdar. Man skriver också att Foundation update heter just så eftersom den lägger grunden för flera större uppdateringar framöver. Det ska bli spännande att se hur spelet utvecklas med tiden, och framför allt ska det bli intressant att se om Hello Games kan reparera sitt skamfilade rykte, eller om det är förstört för alltid.

Videotips: Majora’s Mask – Terrible Fate

Vi avrundar denna veckas nyhetssvep med ett litet filmtips. Du som har fem minuter över bör inte missa den fantastiskt välgjorda kortfilmen Terrible Fate av kompositören Theophany och filmstudion Ember Lab. Terrible Fate är baserad på The Legend of Zelda: Majora’s Mask, och handlar om Skull Kid och hur han får tag på den mytomspunna masken. Jag är övertygad om att jag inte är ensam om att önska att vi en dag får ett Zelda-spel med den här estetiken.