Det nyaste fenomenet i nya multiplayer shooters heter PlayerUnknown’s Battlegrounds, förkortat PUBG. För många så kanske det här är ett spel som dök upp från ingenstans. Dock är det inte ett nytt koncept utan mer av en iteration som har växt fram genom många olika former av moddar som senare har blivit egna spel.

Trots de olika versionerna som finns, så är konceptet nästan alltid detsamma och väldigt simpelt. Man kan säga att det är “djungelns lag”, bara den starkaste överlever. Som i många av föregångarna så handlar även det här spelet om att ta sig ner till marken och börja rusta upp dig inför kommande strider. Du börjar i ett flygplan som sveper in över den ö som kartan består utav. Du har fritt fram att hoppa ut när du vill och ta dig ner för att börja utforska och leta utrustning.

Formulan har nu efter ett par mer eller mindre lyckade spel hittat en standard som gör det relativt lätt att plocka upp och lära sig, men det som får mig att fastna just för det här spelet är känslan jag senast hittade i Dark Souls serien. När jag dör så kommer jag ut med känslan av att det var mitt egna fel och inte spelets.

När jag säger att det är relativt lätt att lära sig, så kanske någon skulle säga emot. Det finns nämligen flertalet olika vapen, vapentillbehör, skydd samt helande föremål att försöka hålla koll på. Det finns t.ex. flertal AR (Automatic Rifles), Sniper Rifles, Shotguns, pistoler och SMG (Submachine Gun), samt med olika typer av tillbehör som man kan hitta. Det är dock ganska lätt att lära sig då alla olika tillbehör har en beskrivning som förklarar till vilket vapen det tillhör och vad det har för funktion.Inlärningskurvan är inget större problem då du kan vinna en match utan att döda en enda spelare.

Sättet spelet tvingar spelare till att möta varandra eller acceptera sin död, är genom att efter några minuter då alla har landat så dyker det upp en vit cirkel på kartan och en timer börjar räkna ner. När tiden är slut börjar allt utanför cirkeln bli “uppätet” av en blå cirkel som gör skada på alla spelare som befinner sig utanför den säkra zonen (den vita cirkeln). Detta upprepas tills endast en överlevare återstår. På så sätt är spelet ganska fritt. Gillar du att spela aggressivt kan du välja att landa i de större städerna där chansen är större att hitta vapen och andra föremål, men där riskerar du att stöta på ett större antal andra spelare. Du kan också välja att t.ex landa ute på landsbygden där det kan vara svårare att hitta allt du behöver, men du får tid att planera din strategi och löper mindre risk att stöta på andra spelare.

Det finns i dagsläget tre olika sätt att spela, den första är Solo där du spelar en match där det är 100 spelare i ett “free for all”. Sen har du Duos och Squad där du antingen kör med en vän eller tre vänner emot grupper med samma nummer. Basen i spelet är den samma, med samma spelmekanik och vapen.

Jag vill påminna om att det här fortfarande är ett spel i Early Access vilket innebär att det är långt ifrån färdigt eller perfekt. Jag älskar det här spelet och för tillfället är det här spelet att spela om man gillar denna genre. Spelet har fortfarande en del problem, utvecklarna jobbar konstant på det och släpper då och då nya uppdateringar. Är du villig att se bortom alla dessa skavanker har du ett spel som går att spela relativt problemfritt. Man kan dock se en trend på att tidigare spel i samma genre har fastnat i early access-träsket. Denna genre har blivit lite av en kassako. Utvecklarna har tjänat stora summor pengar på mikrotransaktioner, sedan dragit sig tillbaka och lagt mindre tid på sina spel. I dagsläget finns det inga mikrotransaktioner, valutan du använder för att köpa loot boxes går bara att få genom att spela spelet. Tiden får avgöra om det här spelet kommer sticka iväg från de resterande, eller falla in i ledet av early access spel som blir stora men sedan bleknar bort då nyare titlar kommer ut.

Text av Simon Johansson

Simon är en glad gamer från Boråstrakten. När han inte spelar PUBG eller Rocket League så njuter han troligen av någon anime eller film. Han är även känd under namnet “WalkWithPark” eller bara Park.