Innan vi går in på vart vi är nu, och vad som komma skall, tänker jag passa på att berätta om hur allt började.

Det är nästan lite läskigt att tänka på att det som så småningom skulle bli Skräckafton började så långt tillbaka som 2014. Visst, tre år kanske inte låter som mycket, men när en tänker på allt som har hänt sedan dess känns det som eoner. För mig var 2014 ett år efter studenten. Det var året då jag flyttade hemifrån till en lägenhet jag egentligen inte hade råd att bo i och det var året då jag både började och slutade studera på Örebro Universitet.

2014 var inte ett jättebra år, för min del. Lyckligtvis hade jag den enorma turen att jag var omgiven av en underbar sambo och lika underbara vänner. Och en kväll, runt Halloween, satte vi oss ner i min dåvarande etta på Slottsgatan och livestreamade skräckspel tillsammans. Tittarantalet var inte enormt, men det var bara ett år efter att jag hade startat Youtube-kanalen Polygonprettot, så det var inte särskilt märkligt. Men slutresultatet blev trots det en helt fantastisk kväll. Och jag ville göra om allt nästan omedelbart.

Året därpå var jag en del av Youtube-nätverket United Screens, som visade enormt intresse för att hålla i ”Hallowstream 15”. Den här gången skulle vi streama från United Screens egna lokal i Stockholm, vi skulle bjuda in gäster och ha tonvis med snacks och halloweeniga utsmyckningar. Och vi skulle ha en insamling, till SOS Barnbyar. Produktionsmässigt, minus lite tekniskt strul, kunde det knappt ha varit bättre och jag kan än idag inte tacka United Screens tillräckligt för allt de gjorde för både tittarnas och för min skull. Ändå kändes det som att jag hade misslyckats.

På grund av osmidiga lösningar vet jag fortfarande inte hur mycket pengar vi faktiskt lyckades samla in till SOS Barnbyar. Flera planerade gäster dök aldrig upp. Och även om jag idag bryr mig betydligt mer om hur roligt vi har än hur många det är som tittar så var det, där och då, väldigt svårt att se att tittarantalet inte var särskilt mycket högre än förra gången. Och det blev inte direkt bättre av att någon, som jag fortfarande inte vem det var, stod bakom backdroppen och sa ”Vem är det ens som tittar på det här? Typ fem pers!”.

Jag ville inte göra några fler livestreams efter det. Alls. Den där kommentaren mördade all entusiasm jag någonsin hade haft för Hallowstream. Det känns så otroligt larvigt att berätta det nu, men dagen efter ville jag knappt säga ett ord. Jag ville ingenting hellre än att åka hem, lägga mig i sängen och tycka riktigt jäkla synd om mig själv. Trots att vi ändå hade åstadkommit något bra. Trots att folk faktiskt hade haft kul.

Min kontaktperson på United Screens hade, till skillnad från mig, inte tid för något fosterställningsbölande. Vi pratade säkert i två timmar över telefon och till sist fick hon mig att lova henne att göra en stream till. Och det löftet höll jag. Under 2016 rekryterade jag podprofilerna Ida Alander, Hangry Eli och youtubaren Nerdphilia för att programleda den första officiella Skräckaftonen. Tack vare Eli fick vi tillgång till Qruxels E-Sports Studio i Stockholm och både gäst- och tittarantalet såg på förhand ut att bli det bästa hittills. Men så plötsligt, bara några dagar innan streamen skulle dra igång, hamnade jag på sjukhus. Av alla potentiella dagar att plåga mig valde min blindtarm det här tillfället att bli inflammerad. Schysst av dig. Riktigt jävla schysst!

Men på något mirakulöst sätt klarade jag ändå av att vara med under Skräckafton 2016. Och det var, och är fortfarande, en av de bästa upplevelserna jag någonsin har varit med om. Gästerna var fantastiska, spelen var…. jag…. emellanåt fantastiska och i slutändan lyckades vi samla ihop hela 16600 kronor till Friends. Jag åkte hem samma natt som streamen var över med den bästa känslan jag har haft på oändligheter.

Vilket leder oss till där vi är nu. Det blir en månad senare än planerat, men Skräckafton 2017 är snart här! 25 november kommer jag och resten av Svampriket att ge er 13 timmar av skräckspel på vår Twitch-kanal. Målet den här gången är att samla in pengar till den ideella organisationen Mind, som jobbar för ett samhälle där människor som lider av psykisk ohälsa respekteras och får den hjälp de behöver.

Det har inte varit den enklaste uppgiften att arrangera årets stream. Både på grund av personliga och mer generella anledningar. Men nu är vi snart där, och jag vill tacka alla på Svampriket som har hjälpt att hålla det här evenemanget vid liv. Och inte minst vill jag tacka alla som har tittat och deltagit tidigare, och som förhoppningsvis även kommer att titta i år!

Vår insamling till Mind är redan öppen, så om du kan och vill skänka en slant kan du göra det här! För mer information om gäster och annat skoj kan ni hålla er uppdaterade på Skräckaftons Facebooksida och i eventet för årets Skräckafton.