Jag vill börja denna recension med att rätta mig själv och en stor del av Svamprikets redaktion. Förra året utsåg vi nämligen Overwatch till det årets bästa spel. Detta stämmer icke. Det bästa spelet 2016 var nämligen Doom. Visserligen kom det på en hedrande andra plats på vår lista, men så här i efterhand borde det legat på plats nummer ett.

precis som förra året är det fortfarande inte mycket som är tuffare än att slakta demoner i Doom
Tyvärr kommer Doom inte heller i år hamna överst på vår GOTY-lista, även fast det är ett av de bästa spelen som släppts till konsol i år, för det är nämligen som så att det nu även finns till Nintendo Switch. Nu låter det som att jag försöker komma med någon slags breaking news här i stil med att ”Doom finns nu till Switch, läs om det först här på Svampriket och ni kan aldrig gissa vad som hände sen-stil”, vilket jag då ber om ursäkt för. Tror nog att de flesta av er som läser denna text är mycket väl medvetna om att imorgon landar Doom på Switch och det är säkert många av er som är nyfikna på om denna version av spelet kan vara något att ha?

DOOM på toalett 5/5

Svaret på den frågan är, som ni säkert redan har förstått av det ni läst ovan, ett rungande ja! Helvete (Ser ni vad jag gjorde här? Helvete? Helvetet? Demoner? Fattar ni?) vad kul det är att spela Doom på Switch. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att det skulle fungera så bra som det gör. Nu bör jag nämna att jag har spelat det  i stort sett bara i bärbart läge. Startade upp det i dockat läge, enbart för att se hur det såg ut och konstaterade att det ser helt okej ut, varken mer eller mindre. Klart som korvspad att det inte kan nå upp till samma standard som på alla andra maskiner det finns till, men så länge det flyter på så är jag nöjd och flyter på, det gör det. För precis som förra året är det fortfarande inte mycket som är tuffare än att slakta demoner i Doom till vad som förmodligen kan vara det bästa spelsoundtracket någonsin.

Det är alltid klurigt att recensera ett ”gammalt” spel då det mesta som finns att säga redan har sagts. Doom är ett jävla (Ser ni vad jag gjorde där? Jävla? Djävulen? Satan? Fattar ni?) kanonspel och det är bara för mig att konstatera att det är ett kanonspel även på Switch. Har du ännu ej upplevt Doom och har en Switch så är det ingen tvekan om att du behöver detta spel. Fast om du, precis som jag, redan har upplevt Doom så behöver du nog ändå detta spel på din Switch. Tillsammans med Super Mario Odyssey och Breath Of The Wild är Doom, utan tvekan, det bästa som finns att spela på konsolen.