Recension

Blod, svett och dårar

Det står klart nu. Mortal Kombat är återigen här för att stanna. Efter ha varit den absolut största konkurrenten mot Street Fighter på 16-bitars eran har serien med en långsam men väldigt stadig kurs dalat. För min egen del har det aldrig bekommit mig då mitt intresse för fightingspel föddes ordentligt först vid Tekken 2-epoken.

Men likvida är det fantastiskt kul att Mortal Kombat mottas med så öppna famnar. Det var nog inte bara jag som satt i halsen när spelet kammande hem 9.4 av GameTrailers. För bara några år sedan var fightingspelen i en mindre kris, då det enda egentliga spelet som fanns att tillgå var Dead or Alive – vilket aldrig varit något för mig. Sen kom Street Fighter IV och ändrade på allt. Nu droppar det ned titlar både här och där och i stort sett varje anrik serie har nu fått sin fortsättning.

Beträffande Mortal Kombat så har jag ett högt trappsteg att ta mig över innan jag känner mig bekväm med systemet. När man är så när som grön inom serien så finns det en hel del att studera, repetera och upprepa innan jag kan bjuda upp till ordentlig match. Men vägen dit känns i nuläget lockande, och första gången jag får till en riktigt schysst Fatality kommer ambitionerna skjutas upp än högre.

Sen är det givetvis anmärkningsvärt vilket extremt karaktärsutbud som Mortal Kombat har. Och nu menar jag inte extremt ur positiv bemärkelse – snarare känns det krystat och fjantigt, men de är de visserligen inte ensamma om. Men det är något extra unket med just dessa karaktärer, men jag har lite svårt att sätta fingret på vad.

Som tur är så finns ju Kratos att tillgå för att ta ner dem på jorden.

Kommentarer

 1. Andreas Berg skriver:

  Jag är faktiskt förvånansvärt sugen på Mortal Kombat. Var egentligen aldrig jätteförtjust i spelen på 16-bitseran (även om jag spelade tillräckligt för att förstå att Scorpion var bäst och Sub-Zero var en… nolla ;P) och har väl egentligen bara verkligen spelat sönder Tekken 3 i fightinggenren. Men av någon anledning är jag ändå sugen på Mortal Kombat, så pass mycket att jag återigen funderar på att göra ett nytt försök på genren.

  Är lite tveksam på om det kan göra vad Virtua Fighter 4, Dead or Alive 4 eller Street Fighter IV inte lyckades med.

  Nej men om man inte ska jag dra sig iväg och se ett avsnitt av Sons of Anarchy 😉 Så får vi se hur det blir med Mortal Kombat egentligen.

 2. ozzy88 skriver:

  MK och dess stela system intresserar mig inte nu och det gjorde det inte förr. Men jag tycker att det är ganska kul att se på (kollar på turneringar i fighting genren)

  Visst ser det ut att vara smidigare nu än förr men inte alls som SF eller MvC3 t.ex.

Skriv en kommentar