Jag vill inte vara onödigt kritisk när spelserier tar till nya, spännande grepp. Det är ju bara kul att det inte bara blir mer samma-samma. Men när Far Cry Primal först visades upp tyckte jag att det verkade som en jättedum idé. Stenålder? Vad fan är det? På stenåldern kan man inte jaga tiger med raketgevär.

Mammoth_Hunt_GOLD_1080p_221522

Spjuta mammut. Kul. Inte lika kul som raketgevär.

När jag väl fick spelet blev det inte direkt bättre. En grafikbugg gjorde spelet nästan ospelbart fult och jag hittade ständigt ursäkter för att inte återvända. När jag väl löste det var det lite mindre olidligt att spela, men det var ju fortfarande så tråkigt. Stenåldersmänniskor som pratade stenåldersspråk och som hade exakt noll stycken raketgevär. Strunt! Sa jag. Högt. Till tv:n.

Men. Det vände ju. Visst, spelet saknar helt raketgevär (vilket är, typ, tre minuspoäng direkt), men Ubisoft har lyckats väldigt väl med att stoppa in nytt material för att kompensera för allt som plockats bort (till exempel raketgevär). Craftingsystemet har utökats, tydligt inspirerat av survival-genren som blivit väldigt stor de senaste åren, och det finns ett brett galleri av djur att jaga och tämja. Även utan raketgevär så lär du inte få slut på saker att roa dig med i första taget.

2996294-fcp_screen_pet_wolf_beastmaster_reveal_151204_5am_cet_1449234333

Skaffa tamvarg. Nästan lika bra som raketgevär.

Precis som i tidigare spel tar allting väldigt, väldigt lång tid att göra. “Jag ska bara gå och göra det här uppdraget” slutar mer ofta än inte med att jag hamnar på helt andra sidan av kartan på jakt efter en ljusgrå björn eller whatever (dock utan raketgevär). Jag blir konstant distraherad av allting som finns att göra. På ett bra sätt.

Okej, det där var en överdrift. Jag hamnar så klart inte på andra sidan kartan. För kartan är helt orimligt stor. Eller, den känns i alla fall orimligt stor. Eftersom spelet utspelar sig på stenåldern finns det väldigt få bilar (bilar skulle nämligen inte uppfinnas förrän runt 50 år senare, ungefär samtidigt som raketgevär) och du måste gå eller rida överallt. Är det ett fult sätt att få spelet att verka större? Kanske. Men det fungerar.

takkar_mammoths_far_cry_primal-wide

En stor, vid värld. Utan raketgevär.

Jag saknar raketgevär. Jag saknar bilar. Jag saknar en rolig story där folk pratar ett språk som är mer… inte påhittat. Och jag saknar raketgevär. Men jag älskar att rida på min egen sabeltandade tiger medan jag skjuter brinnande pilar på en mammut. Så det går nästan jämnt ut.

Far Cry Primal är svagare än både Far Cry 3 och 4, och det är helt utan raketgevär. Men det är fortfarande Far Cry och det är fortfarande förbannat roligt. Allt sammantaget är det någonstans mellan en tre och en fyra av fem i betyg. Minus tre för att det inte finns raketgevär. Så noll eller ett. Så. Undvik det här spelet. Spela ett spel med raketgevär. Herregud.