Jag vet. Det är måndag idag, så att publicera en Söndagslista kan tyckas lite konstigt. Men kalendern visar en röd dag, dessutom en dag som de allra flesta kan se som en extra helgdag. Så jag tyckte det var passande ändå.

Ämnet denna gång är superhjältar i spel. Jag älskar dem, i alla dess former men det är ändå rätt få som tolkas bra och rättvist i spelens värld. Den känsla och de krafter som vi föreställer oss när vi läser serietidningen eller ser filmen uppfylls rätt sällan när en handkontroll hamnar i våra händer. Lyckligtvis finns det dock undantag och här nedan tänkte jag lista de tio bästa försöken, som i vissa fall faktiskt satt standard för hur ett superhjältespel ska vara.

Topp 10: Superhjältespel

Jag är väl medveten om att jag omöjligt kan ha spelat alla de hundratals olika superhjältespel som finns där ute, så givetvis kan jag ha missat ett par godbitar. Upplys mig gärna i så fall, genom att lämna en kommentar.

Nu till listan.

10. Spiderman 2 (2004)

Format:
PS2, Xbox
Utvecklare:
Treyarch

Efter filmsucceerna signerade Sam Raimi skulle givetvis också tv-spelarna få sitt. Men för en gångs skull var spelet knutet till filmen faktiskt rätt bra. Visst fanns det partier och stunder då du svor över att den flinka spindeln inte riktigt samarbetade med dig, men så fort du svingade dig ut i den oväntat stora och öppna världen som Treyarch skapat var det ganska enkelt att glömma. Att spelet inte tar sig längre ned på listan handlar mest om de kontrollfrågor som adresserades tidigare, samt den rätt obalanserade svårighetsgraden, som ledde till att jag aldrig riktigt avslutade spelet. Men ett fint minne blev det ändå.

9. The Darkness (2007)

Format: PS3, Xbox 360
Utvecklare: Starbreeze Studios

En titel som man ganska enkelt glömmer bort i dessa fall är svenskutvecklade The Darkness. Det finns ingen oskriven lag på att alla superhjältespel måste utspela sig i tredjepersonsvy och passa alla åldrar. Detta tog Starbreeze vara på och serverade en minst sagt unik FPS-upplevelse. Och det viktigaste av allt i denna typ av spel; att känna sig övermäktig sina motståndare, lyckades man också pricka in perfekt. En uppföljare är hett efterlängtat av mig, men till dess kan jag bara råda alla som inte testat detta något bortglömda guldkorn att ge det ett försök. Så länge du inte är rädd för mörkret.

8. Marvel: Ultimate Allience (2006)

Format: PS3, Xbox 360
Utvecklare: Raven Software

Få är stark ensam. Till och med superhjältar måste ibland samarbeta för att ta itu med alla galningar och hot som de utsätts för i tid och otid. I Marvel: Ultimate Allience fick vi lyckligtvis följa med på en relativt välskriven historia där i stort sett hela Marvels karaktärsgalleri finns att tillgå på ett eller annat sätt. Att spelet därtill byggde mycket kring samarbete även spelare emellan gjorde det bara bättre. Uppföljaren från 2009 kanske också borde finnas på denna lista, men tyvärr har jag inte riktigt hittat tiden att spela det ännu.

7. Batman: The Videogame (1990)

Format: Nintendo Entertainment System
Utvecklare:
Sunsoft

Det främsta minnet man har med sig från Batmans första äventyr på NES är utan tvekan musiken. Sunsoft verkade sitta på ett recept olikt någon annan när det kom till att pressa ur suverän chipmusik ur den grå lådan. I fallet Batman: The Videogame var det dessutom mycket annat som man gjorde bra. Även om karaktärens uppritning saknade mycket karaktär så fick man med det viktigaste i den blåsvarta kappan. Därtill hjälpte brottsbekämparens alla gadgets och akrobatiska färdigheter också till att verkligen definiera karaktären till en superhjälte.

6. The Incredible Hulk: Ultimate Destruction (2005)

Format: PS2, Xbox, Gamecube
Utvecklare: Radical Entertainment

Finns det en superhjälte som man inte vill möta i en mörk gränd så är det Hulken. I alla fall inte om han är stor och grön. Men att spela som honom, det var en helt annan femma. När Radical Entertainments tolkning snurrade i min PS2 var det enkelt att glömma alla pissiga tolkningar av den stora gröna hjälten knutna till filmen från 2003, här handlade det bara om ett kittlande kaos av flygande bilar och stora explosioner. Att hoppa mellan hustak var också kul, givetvis.

5. X-men origins: Wolverine (2009)

Format: PS3, Xbox 360
Utvecklare: Raven Software

Under sommaren 2009 höll jag på att tappa hakan. För en gångs skull fanns det ett spel som var hästlängder bättre och mer underhållande än filmen som det baserades på. Nu kan det vara så att mitt minne sviker mig och att det faktiskt har funnits fler sådana tillfällen, men i vilket fall var det en varmt välkommen överraskning. Nu ska jag dock inte gå för långt och påstå att perfekt eller briljant, för det är det inte. Spelet kryllar av buggar och missar och där grafiken ibland glänser så finns det desto fler tillfällen då den ser gammal och föråldrad ut. Men som spel så är det fantastiskt roligt att spela, vilket i slutändan är det absolut viktigaste.

4. Marvel VS. Capcom 3: Fate of Two Worlds (2011)

Format: PS3, Xbox 360
Utvecklare: Capcom, Eighting

Vilken del i denna serie som man väljer är egentligen oväsentligt. De har alla ett fantastiskt karaktärsgalleri, sjuka kombos och så mycket färger att dina ögon börjar gråta. Av glädje, givetvis. Och det finns mycket glädje att hämta i denna fighter, oavsett hur duktig du är på det. Den galenskap som genomsyrar hela serien är verkligen svår att värja sig ifrån och man ser gärna mellan fingrarna när Spindelmannen reser sig efter en massiv laserattack från Iron Man. Det är bara på låtsas, trots allt.

3. inFAMOUS (2009)

Format: PS3
Utvecklare: Sucker Punch

Cole McGrath står ensam på denna lista då han är den enda av dem här som inte existerat inom något annat medie än tv-spelet. Där Batman och Spindelmannen har både serietidningar, filmer och tv-serier att falla tillbaka på och hämta inspiration från så är Cole en helt ny bekantskap för spelaren när man börjar spela inFamous. Sucker Punch ska ha en enorm eloge enbart för det. Berättandet och superhjälte-tolkningen är uppe bland de bästa och slåss, och som spel är det en suverän upplevelse där parkhour-moment vävs samman med skjutsekvenser och renodlad brawling. Det mesta finns där i inFamous och på denna lista var spelet givet.

2. T.M.N.T. IV: Turtles in Time (1992)

Format: Super Nintendo
Utvecklare: Konami

Folk verkar glömma att de muterade sköldpaddorna faktiskt också går under termen ”superhjälte”. Jag antar att det i grunden handlar om den barnvänliga stilen, men de uppfyller enligt mig alla kriterier som krävs för att få komma in på listan. Och när de gör det, då når de också nästan till toppen tack vare deras resor genom tid och rum i Super Nintendo-klassikern från 1992. Få spel jag spelat har känts så perfekta, så klockrena och så underhållande på en och samma gång. En del kallar det för enkelt, men för mig ligger svårigheten på en riktigt bra nivå, där man enkelt tar sig igenom spelet på ”Easy” men ofta behöver hjälp på ”Hard”. Lyckligtvis finns det ju också samarbetsmöjligheter, som gör det hela ännu roligare.

1. Batman: Arkham Asylum (2009)

Format: Ps3, Xbox 360, PC
Utvecklare: Rocksteady Studios

Och det här är väl listans mest uppenbara placering. Det är få som har något negativt att säga om Batman: Akrham Asylum, och har de det så är det bara små petitesser. För det här är inte bara det bästa spelet med en superhjälte i huvudrollen – det är rent av ett av världens bästa spel någonsin. Tre av spelen på denna lista släpptes under 2009, vilket gjorde det året till ett suveränt sådant. Arkham Asylum var utan tvekan kronjuvelen, där du faktiskt fick spela som Batman fullt ut. När man i skydd av mörkret tyst spanade ut över de skräckslagna underhuggarna till Jokern kände man sig verkligen som ett rovdjur, som en superhjälte. Som den coolaste superhjälten någonsin, faktiskt. Uppföljaren kan inte komma snart nog.

Där har vi det. Som sagt, har ni synpunkter eller förslag på fler listor får ni mer än gärna lämna en kommentar. Tack för nu, och på återseende!