Under årets E3 avtäckte Sony något de kallade PlayLink: Spel som en spelar på sitt PS4, men istället för en Dualshock i sin hand så kontrolleras spelen med en smartphone eller tablet. Jag ska i ärlighetens namn erkänna att det enda jag tog med från det som visades upp av PlayLink var den extremt konstiga och pinsamma trailern för spelet That’s You.

Här skulle en vilja äta frukost

That’s You var även det första spelet för PlayLink som släpptes. Om du är en trogen besökare av Svampriket har du säkert redan sett vår Quicktitt. När den spelades in var det första gången jag testade det. Sen dess har jag faktiskt spenderat väldigt mycket tid med denna titel, i goda vänners lag. Det är ett riktigt underhållande partyspel där ni som spelar skall veta mest om varandra för att lyckas plocka poäng. Men det är inte tråkiga saker som att en skall ha koll på skostorlekar eller favoritfärg utan mer knasiga saker som vem som skulle gå vilse i skogen först, inte bli insläppt på krogen eller misslyckas med ett bankrån. Spelet har också en hel del moment där en skall rita saker på sin smartdevice. Vet inte hur det är för er andra, men när jag har spelat har det allt som oftast blivit det mer konstiga könsorganet efter det andra som visats upp på tv-skärmen efter utförda uppgifter.

Knowledge Is Power – det bästa och roligaste partyspelet just nu
Förutom That’s You finns det nu, sedan förra veckan fyra PlayLink-titlar till. Inte helt otippat kanske är ett av dem Singstar Celebration. Det är helt sonika ett nytt Singstar, där din smartphone får agera mikrofon. Tror att de flesta av er vet vad Singstar handlar om? Jag har i skrivande stund bara hunnit sjunga en enda låt i spelet, Oasis Wonderwall, och jag kan avslöja att det lät helt fantastiskt. Dock inte lika fantastiskt, som när jag och Anders Brunlöf drog av Cigarettes & Alcohol på en karaokebar för en tid sedan. Det var helt magiskt. Inte för att detta har något med den här texten om PlayLink att göra, men känner att detta ändå är något ni bör veta har hänt.

Supermassive Games, utvecklarna bakom det smått briljanta Until Dawn har även de släppt ett spel för PlayLink. Hidden Agenda är ett Se7en-doftande thrillerspel, där du skall fatta alla beslut som skall tas genom quicktime events. Men är det bara du som spelar så blir det inte mer än en helt okej spelupplevelse. Hidden Agenda skall spelas med flera spelare, det går att vara upp till 6 stycken som spelar samtidigt. Då kan en välja att (försöka) samarbeta eller så fattar alla egna beslut och majoriteten vinner. Eller så kan en välja att spela i ”competive mode” där en spelare ibland får en hemlig uppgift att ta sig an. Hidden Agenda är en lite småläskig thriller som i sammanhanget kan bli en skrattfest. Om du ännu inte läst vad Pim tyckte om detta spel så kan du läsa hens recension här. Spoiler, hen är inte lika positivt inställd som jag.

Tänk om jag hade en liten, liten apa…

Ett spel som till gameplay påminner om Hidden Agenda är Planet Of The Apes: Last Frontier. Notera att detta har jag bara hunnit spela ett par kapitel vid skrivandes stund och det intryck jag fått än så länge är att detta inte är ett så värst bra eller kul spel. Jag får upp två val, väljer det ena. Apor pratar lite. Två nya val kommer upp. Ja, typ så. Det här spelet, kan du om du vill, spela med en vanlig handkontroll. Varför kan jag inte riktigt förstå?

Äntligen (?) ett nytt Buzz!

Enligt mig är det bästa spelet för PlayLink, utan tvekan, Knowledge Is Power. Det är ett frågesportspel, som precis som That’s You, har en underbar presentation. Att se på när en spelar detta spel är lite som att äta en skål med lösgodis med ögonen. Detta kombinerat med ett riktigt underhållande gameplay gör att detta lätt är det bästa och roligaste partyspelet just nu. Till skillnad från när en spelar ett parti TP, där det finns kategorier som ingen vill ha frågor på, känns det som att det i Knowledge Is Power är det alltid roliga frågor och kategorier. Särskilt om en spelar med likasinnade då det är ni som spelar som väljer kategorier inför varje ny fråga och det alternativ som får flest röster blir det. För att göra det hela ännu lite roligare har varje spelare saker att tillgå som försvårar för motspelarna. Det handlar nämnden inte bara om att svara rätt utan även vara den som svarar fortast. För att försvåra detta kan en då slänga fega, kasta is eller bomber på motspelarens spelskärm så det då blir lite jobbigare att välja rätt svar snabbt. Jag kan garantera att detta spel är en given succé på vilken förfest som helst.

För att sammanfatta mina intryck av det här med PlayLink måste jag säga att jag verkligen uppskattar det. Jag menar, nu för tiden, när vi umgås med varandra sitter de flesta av oss redan med näsan i våra smartphones, så varför inte passa på att spela ett spel?