Retroresan

Psychonauts

Hör upp retrovänner! Vi är nu till slut tillbaka! Avsnittet som tagit lite mer än ett och ett halvt år att spela in är nu redo att släppas lös. Vi djupdyker ner i en rad olika bräckliga individers hjärnor och försöker ställa saker till rätta i Double Fines första spel. Vi försöker också minnas andra spel från 2005 och sortera ut våra intryck från både oss själva och alla medresenärer.

Efter vår traditionsenliga musikpaus stannar vi kvar på den sjätte generationens konsoler och försöker sätta ihop en egen hypotetisk PS2-mini i avsnittets lista. Det går… sådär. Men en fin hypotetisk konsol blir det hursom!

Tusen tack för ert tålamod! Hoppas 6 timmars retropod mättar ert sug fram till nästa gång, som inte ska få dröja lika länge igen.

Hållplatserna i avsnittet:

00:09:17 – Lyssnarbrevssäcken öppnas
01:29:35 – Månadens spel: Psychonauts
03:15:11 – Mellansnack och Musikpaus
03:24:26 – Månadens lista: Retroresans hypotetiska PS2-mini
05:42:38 – Nästa spel: ???
05:53:15 – Mellansnack och Outro


Hämta här

Kommentarer

 1. ReDead skriver:

  Hurra!!!

 2. Ruben skriver:

  Retroresan: Den enda podcasten som upprepade gånger kan kollapsa under tyngden av sin egen orimlighet, och sedan återuppstå ur sin egen aska. Fågel Fenix är fan avundsjuk nu 😀

 3. Tony Emmeborn skriver:

  Äntligen! Helt magiskt, dagen är räddad. 😁

 4. Klockradio skriver:

  Underbart! Helgen kunde inte börjat bättre än så här!! Jippi!!!

 5. Philip skriver:

  <3!!

 6. Kletet skriver:

  JAAAAA!!!

  Hahaha det här gör mig så glad!

  Tack! <3

 7. Kletet skriver:

  JAAAAA!!!

  Hahaha, det här gör mig så glad.

  Tack! <3

 8. Tallkottar skriver:

  Otroligt kul att se er återuppstå. Rubens liknelse vid fågel Fenix slår onekligen huvudet på spiken.

  Jag kommer med glädje djupdyka i detta massiva avsnitt.

  Skönt att ha er tillbaka.

 9. Rymd-Olov skriver:

  Grymt bra avsnitt! Jag har inget att tillföra till PS2-listan, men eftersom den tidsperioden är den jag har absolut sämst koll på i tv-spelshistorien är det kul att höra er prata om den. För en tid sen köpte jag dessutom en PS2:a, så jag kanske borde ta och botanisera lite. Ska bara skaffa ett minneskort, även om det så klart låter riktigt hardcore att klara Final Fantasy VII (det enda spel jag har än så länge) utan att spara. 😀

  Jag ser fram emot nästa avsnitt! Om jag hänger på kanske jag borde spela dessa spel med handkontroll, efter att ha kört hela Psychonauts med tangentbord? 😀

 10. Speedberry skriver:

  Äntligen! Har saknat er riktigt mycket. Satt och lyssnade på Metroid-avsnittet på jobbet i lurarna när avsnittet helt plötsligt slutade buffra. Jag vart grymt irriterad för ni var ju inne i en intressant diskussion om Zero mission, provade att uppdatera sidan och såg då att ett nytt avsnitt kommit ut vilket känns helt otroligt efter 1.5år och jävlar vad glad jag vart alltså, ni är bäst. Ha det!

 11. T4 Was Here skriver:

  Tur att jag inte hade byxor på mej just nu!

 12. Andreas Askelin skriver:

  Nice att ni är någotsånär tillbaka! Här följer en wall of text, jag ber om ursäkt i förväg. Jag har varit lyssnare sen i början av 2012, hittade podden på Itunes och såg att den fortfarande var aktiv. Så jag tankade hem och provade de första avsnitten och var hooked. Retroresan hamnade i cirkulation med de andra poddar jag lyssnade på, så det gick inte snabbt. Tanken var att jag skulle hänga med på resan när jag var ikapp men ungefär när jag var färdig med säsong 1 så ser jag till min stora förtvivlan att det senaste avsnittet heter “den episka finalen”, men jag tog det sura med söta och fortsatte lyssna i min egen takt. Det var inte förrän November samma år som jag kom till finalen, då stod jag vemodigt på en skrotgård med skärbrännare handtag och kapade skrot och tog farväl till podden (det regnade säkert också för det regnar alltid i Malmö den tiden av året känns det som).

  Jag lyssnade även på community avsnitten och funderade på att göra ett eget avsnitt men då intresset verkade svagt gav jag upp på den tanken.

  Sen för drygt ett halv år sen startade jag Itunes av misstag och till min stora förvåning började den tanka hem säsong 4 av Retroresan… Något bitter på mig själv blev jag när jag insåg att jag återigen var sen till festen…

  Men tredje gången gillt och nu är jag med på tåget! Jag ser mycket fram emot nästa avsnitt!

  Några kommentarer på själva avsnittet:
  Detta kommer låta jätte kritiskt men jag är glad att ni slopar FF7 sagan, denna repeat ni hade på gång var inte alls lika bra. Tidigare när det var Anders nya upplevelser så fokuserade han inte bara på storyn utan även pratade om stats, ny equipment eller spell eller bara helt ville prata om en kul karaktär eller häftig scen. Men det ni gjorde nu senast kändes som en torr åter-berättelse, lite grann som att ni inte ens spelade spelet utan bara läste av en detaljerad walkthrough eller spelets skript.

  På tal om tops:Jag tror Anders mamma brukade säga “inget mindre än en armbåge ska in i örat”.

  “Rädda Lert”, jag hade en kompis som helt oironiskt sa det till spelets titeln innan det släpptes och jag och andra i skolan fattade inte vad han snackade om, sen när spelet kom så fick jag förklara för honom hur det skulle uttalas. Samma person sa även “kånterstricke” och “taftermath” till det båda expansionerna Counterstrike och The Aftermath men han sa inte “Red Alert” först så det blev lite krångel igen med att förstå vad han snackade om när han bara sa typ “jag har hört det kommer vara nya tesla trupper i taftermath”.

  Iaf min röst på kung av RTS går till Starcraft, både spel och balansmässigt och när man ser till dess historia främst i Korea.

  “Armén hör dig vart du än är” kunde varit den andra undertiteln till Alien “I rymden kan ingen höra dig skrika” “men Retroresan-armén hör dig vart du än är”.

  Angående er PS2-classic:
  När ni diskutera Final Fantasy, vad menade Samson med “tian pratar vi inte om”? Själv tar jag tian över tolvan alla dagar i veckan.

  Kingdom Hearts missade ni. Jag kan förstå att killar i er ålder skippar tvåan när storyn blir en suddig röra men ettan funkar som en bra “self contained” story och bör i min mening finnas i en PS2 classic.

  Ni missade även Zone of the Enders, två då över ettan. Även om ettan har sin charm så är två det bättre spelet.

  Jag rekommenderar verkligen Anders att skaffa Persona 4: Golden till PSVita. De senare Persona spelen (3,4 & 5 (femman kan man köra via remote play och funkar faktiskt väldigt bra förutom ett par minispel)) är perfekt bärbara spel som man kan bara plocka upp spela ett par dagar (i spelet) eller sitta och leka med Persona fusions när man har en stund över. Som en bonus finns ju den definitiva versionen av Persona 3, Persona 3 Portable, att skaffa på PSN då PSVita är bakåt-kompatibel.

  Hursomhelst bra avsnitt grabbar, jag hoppas ni hittar en bra takt med Retroresan. Var själviska om det behövs men det hade varit bra om ni kunde uppdaterat lyssnarna om ni måste skjuta upp ett avsnitt allt för länge. Och igen jag ber om ursäkt för storleken på min kommentar.

 13. gabbay skriver:

  Bäst! Håller själv på att spela en gammal 3d-plattformare då jag missade en stor del av genren när den var populär. Sphinx and the cursed mummy rekommenderas varmt. En Hidden Gem som blandar zelda med plattform.
  Underbart att ha er tillbaka gubbar, glöm inte flickchart bara:)

  Psychonauts har jag tyvärr bara spelat till hälften har för mig att man är tvungen att samla en hel del.

 14. Alex skriver:

  Grimdark (eller Råttojäevligt på svenska) kommer från Warhammer 40k:s slogan: “In the grim darkness of the far future there is only war.”. Det hade lite av en guldålder på 90-talet känns det som.

  Kul att ni tar er an RTS nu! Starcraft är för mig ohotad etta men det var Warcraft II som introducerade mig för onlinespel och det är lite extra retrocharmigt ändå. En del skulle säga att genren började med Herzog Zwei (Duke 2) på mega drive, då det var en inspirationskälla för Westwood när de skapade Dune 2. Och det håller faktiskt rätt bra än.

  Ska försöka klämma in en omgång med Stalins kampanj i Red Alert innan ni sänder nästa avsnitt. Endast en fast politisk vilja kan fördela det växande välståndet rättvist!

 15. BooliBoo skriver:

  Va fan, redan tillbaka och jag som inte hunnit spela Psychonauts än. Ni kan inte hasta fram avsnitt såhär utan att ge oss tid att klara spelet i fråga. Men jag har ju spelat Fifa så jag gissar att det är lite same same fast med mindre boll, svett och hårgele.

  Så kära Anders och Samson, välkommen till RetroResan.

 16. Anders Brunlöf skriver:

  BooliBoo: Jag tror du har mail.

 17. T4 Was Here skriver:

  Kul att ha er tillbaka och att denna pod inte var den sista.
  Den som väntar på nått gott etc.

  Tror jag ska hålla mina korta och många så allt inte skulle försvinna om datan/siten krånglar.

  För en lätt fråga som kan leda till ett långt sidospår:
  Har ni sätt trailern för Rise of the TMNT och vad tyckte ni om dom senaste turtlarna?

 18. Felstuvad sko skriver:

  Jag blev så glad när jag hörde att det var dags för RTS. Allt blev ännu bättre när Samson deklarerar att WC2 är hans spel. Anders håller nästan på att göra saken perfekt, ända tills dess att han nämner “två” efter C&C Red Alert. Va fan Anders. 🙁

  Ettan är det enda värdiga valet, sen blev det för mycket trams. Vem kan glömma ettans videosekvenser mellan uppdragen? Visst var de lite löjliga även då, men de hade överlag en mer seriös ton. I tvåan har det spårat ur totalt och skådespelarna är helt för “over the top”. Jämför de här två så ser ni vad jag menar:

  RA1
  https://www.youtube.com/watch?v=kCC9opry9jk&list=PLle4yAeXhkbSErV7yeoaC6QWkD-QlRcm7&index=1

  RA2
  https://www.youtube.com/watch?v=TcTK7SRzYSo

  För mig har alltid ett RTS definierats till stor del av hur handlingen och narrativet mellan uppdragen presenteras, eftersom det gör att själva uppdragen kan kännas viktiga och betydelsefulla vilket gör dem roligare att spela eftersom man är investerad i att lyckas och se hur det driver handlingen.

  Med tanke på ovan är det ingen tvekan om vilket av spelen (WC2/RA2) som har den bästa presentationen. När den vältalige mänskliga narratören, eller den blodtörstiga orc-narratören öppnar varje uppdrag i WC2 reser sig nackhåren. Tonläget, betoningen av orden och hur texten läses upp är klockren in i minsta detalj och musiken är fantastisk. Grafiskt kanske RA2 (2000) är snäppet vassare, och här kanske WC3 (2002) vore en bättre titel att jämföra med än WC2 (1995), men sett till helheten har WC2 ett bra paket med byggnadernas fina detaljer, enheternas ljudeffekter och en ren och tyldig grafisk profil. Bara att bygga en lumber mill är ju njutbart då man får höra det underbara ljudet av såg. Bästa enhetsljudet är definitivt Dwarven Demolition Squad.

  Kontrollmässigt har RA2 ett litet överag eftersom man inte behöver micra lika mycket (markera flera enheter och spara grupper), men spelmässigt är WC2 en mycket trevligare upplevelse. Tror att presentationen gör att man helt enkelt tycker WC2 blir ett roligare spel att spela.

  Pizza då.

  Blizzard-bagaren lyckas med sin pizza äntligen perfektionera det som var tanken med den första pizzan. Den har samma sorts deg som den första pizzan – en bra och välgräddad grund. Däremot får han i detta andra försök till resten också. En trevligare topping med bättre råvaror och variation gör den till en fullträff. Han har även valt att köpa nytt porslin, sätta upp nya tapeter i pizzerian och bytt ut den gamla stereon till en modern ljudanläggning vilket gör att man får ett suveränt helhetsintryck när man sätter sig ner och äter hos honom.

  Westwood-bagaren däremot fick så mycket berdöm för sin första pizza så han visste inte riktigt hur han skulle göra nästa bättre. Istället för att tänka less is more blev det nya konceptet mer av allt. Extra sås och extra topping trots att ingen kund bad om det gjorde att det blev en fet och rinnig kreation som i vissa tuggor inte kändes riktigt färdigbakad. Samtidigt som man äter står även bagaren och drar en massa dumma norgehistorier, så man får helt enkelt ingen matro.

 19. T4 Was Here skriver:

  Jag skulle nog hellre översätta Grimdark till Grymmörkt än Råttojäevligt.
  Och att få en stol i bakhuvet är en wrestling referens.
  Antar att man kan ta den del Disney filmer som Lejon Kungen börjar snällt och tar en mörk turn nånstans i mitten. Vilket är hur man gör en bra bergochdalbana bana metafor I guess.

  Och som jag sa till Svamppod så har jag börjat med Warhammer igen sedan i somras tack vare en ny lätt spelad version och The Fluffenhammer poden.
  Så jag lägger nog min fritid på att måla istället för att försöka få igång några retro spel,sorry…

  Men jag tänker försöka göra några Pizzor och dela barndoms minnen!

 20. T4 Was Here skriver:

  Men först! Här är den bästa Warcraft ETT text let’s playing jag nånsin läst:
  https://lparchive.org/Warcraft/

  Och var hör från kidsen på brädspels klubben jag spelar 40k/DnD/allt-möjligt på att dom inte får använda mobilerna på rasterna så dom spelar MAGIC THE *FUCKING* GATHERING istället!
  Vet inte ens vad jag ska säg…
  Förutom att jag köpet ett par decks pga dess tema, Dino Knight Tjej och Minotaur Pirat? Sign me up!

Skriv en kommentar