Retroresan

Vilket jävla ös!

Så har vi skjutit oss genom Treasures knastrande och smällande run n’ gun-äventyr. Anders gör teaterreferenser medan Samson börjar diskutera driv och interaktionsdesign. Anders har också spelat vidare i Chrono Trigger och återger detta i sagostunden.

Musik

Retroresan: Vilket jävla ös! (Gunstar Heroes klart, Gobliiins start)

Kommentarer

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Samson Wiklund, Retroresan. Retroresan said: Ny Retroresa. Retroresan: Vilket jävla ös! (Gunstar Heroes klart, Gobliiins start) http://bit.ly/bHcGJj #fb […]

 2. Kioskvältaren skriver:

  Apropå snacket om antalet i:n i Gobliiins-spelen så tror jag att det är som så att antalet i:n indikerar hur många karaktärer man kan styra samtidigt i spelet.
  Är det 3 i:n så är det tre karaktärer medan det är fyra om det är fyra och bara en om det är ett i.

 3. Saradir skriver:

  Nu har jag lyssnat klart på veckans avsnitt.
  Tur att jag var själv då jag gjorde det för det blev
  en del skratt rakt ut…
  Måste säga att Anders hade en imponerande siffra
  på sina pizzeriabesök sedan flytten.
  Men som han sa UFC kräver nästan en pizza.
  (Tackar för senaste “Twitterchatten” om UFC förresten 😀 )

  Sagostunden var lite mer detaljrik denna gången och det uppskattas
  självklart då man vill få ut så mycket av den stora story som j-rpg
  så ofta har. Men detaljrik behöver inte betyda kortare.. så jag är
  en av de lyssnare som gillar när de drar iväg på >60min.

  I sin helhet var det som vanligt ett härligt avsnitt där
  stämningen som vanligt var på topp.
  “Keep the strong work up”

  Till nästa spel, Gobliiins har jag aldrig spelat men
  det är alltid roligt att hänga med och ha spelat spelet
  ni snackar om så man kan nicka igenkännande.

  Nu vet jag bara inte om jag kommer kunna få tag på det
  och hinna spela igenom det men ska allt försöka.
  ——
  Ang. mitt Tweet förra veckan:
  “och där tog veckans @Retroresan spel slut. Hängde inte alls med i handligen men kul var det. Dramatiskt slut också…”

  Så var det bara en hälsning jag skickade iväg precis då jag
  hade klarat Gunstar Heroes.
  Då jag ville “@:a” er så blev det en liten särskrivning på
  “Veckans Retroresanspel”.
  ——

 4. El_Kebabo skriver:

  nämnde för grabben nu innan han gick och la sig att ni pratade om spelet vi hade spelat i detta avsnittet och att jag skrivit till er om att det var lite dumt att man var tvungen att dö själv för att den andra spelaren skulle komma tillbaka han frågade då om ni kunde laga spelet så att det inte skulle vara så mer 🙂 ska försöka spela in vad han tycker om det imorgon vet inte vad jag ska använda för program bara kör man ljudinspelaren blir det i wma funkar det för er eller ska jag prova nått annat program kanske?

 5. Samson skriver:

  @el_kebabo: Format spelar ingen roll. Jag kan ta det mesta.

 6. Vargavaka skriver:

  Ett högklassigt avsnitt igen, riktigt bra.

  En liten heads-up till de som vill hänga med och spela Gobliiins. Good Old Games säljer ett Goblins-paket med de första tre spelen för 5 dollar. Då deras versioner är anpassade för nya system är det troligtvis det lättaste sättet att få tag på spelet.

  Själv vet jag inte om jag har tid för den här omgången, vi får se.

  Keep going the storng!

 7. Vargavaka skriver:

  Ack, make that 6 dollar.

 8. Oldgast skriver:

  Är det bara jag eller låter Viktväktarna lite som en sekt? Är det en sådan överdrivet positiv inställning i Viktväktarna? Pointssystemet kan vara ett sätt att försöka manipulera människor. Har de dessutom en ledare som kallar sig något i stil med “Den stora ViktVaktMästaren” så bör du ana oråd Samson. Vet inte så mycket om dem själva men har ganska säkra belägg för att Friskis o Svettis är en sekt. Ska inte dra dem här om ingen ber om dem för det skulle nog bli lite långt då.
  Nåja dagens plus till Samson för hans imitation av Krang. Lite långsammare och mer pillemariskt så är det på precis samma nivå som mig och min bror. Tur att man var själv vid tillfället för jag skratta högt och det ser förmodligen lite suspekt (läs psykfallsaktigt) ut när man går omkring själv med sina lurar.

 9. Kousetsu skriver:

  Galet bra avsnitt som vanligt!

  Denna vecka fick ni göra mig sällskap när jag påbörjade min kamp mot survival horror genren. Har länge velat spela igenom Resident Evil spelen till Wii (REmake och Zero) men inte vågat då jag blev traumatiserad av den första zombien i det första spelet vid 9 års ålder. Satt hemma hos en polare som plockade fram spelet och sa “Detta är bra! Det ska du spela.”….. Vi hade precis spelat Crash och jag ryckte på axlarna och började spela. När jag kom in i första korridoren och hörde smaskandet började jag bli orolig och när jag rundade första hörnet och såg min första zombie äta upp en död kropp sket jag nästan på mig.

  Tio år senare vågade jag knappt ens spela RE4.. Men nu har det lossnat och med era ljuva stämmor bredvid mig så känns det inte lika ensamt. ^^

  Tack som fan för en helt klockren podcast! Jag hade gärna spelat den i butiken där jag jobbar också men jag misstänker att jag hade fått skit för det då vi måste ha särskild musik. =(

  Keep the upping of work good!

 10. Pling skriver:

  Gött avsnitt! Sagostunden börjar bra, Jag tycker dock att det kändes lite stelt till en början.

  jag funderar faktiskt på att införskaffa mig en super nintendo och då verkar Chrono Trigger vara aktuelt. Men vad jag har sett på tradera och liknande sidor så finns det ingen Pal version av spelet, har ni nån koll på detta?

 11. El_Kebabo skriver:

  Då var det inspelat och inskickat.
  Riktigt bra avsnitt igen och ska bli kul att följa sagostunden då jag aldrig spelat chrono trigger men hört mycket bra om det. Man blir lite sugen på att prova på det.

  Det där med viktväktarna låter som en bra ide för en annan också kanske, åtminstone för att få upp röven ur tevesoffan. Bara det inte går som för de i växjö när du ska in på möte sen.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6423950.ab

  Förresten så köpte jag en glass på grund av er i veckan. Lyssnade på ett gammalt avsnitt för ett tag sen, tror det var rocket knight där ni pratade om chokladpizzor och ni nämde då hur bra vit choklad och jordgubbar passade så bra ihop. Köpte därför en magnum white och det lär nog bli flera gånger då den var riktigt god.

 12. Vargavaka skriver:

  Chrono Trigger kom aldrig till Europa till SNES. US-versionen är inte helt vanlig så du får betala en slant för den.

 13. Kioskvältaren skriver:

  En fråga till Anders.
  Vilket format spelar du Chrono Trigger på?
  För DS-versionen skall väl ha något extra slut och lite omgjorda mellansekvenser om jag inte missminner mig.

 14. Oldgast skriver:

  @Kioskvältaren
  Om man får gissa så lirar han snes. Har själv spelat ds och märkt vissa skillnader mot min egna upplevelse. Jag tror att ds-versionen har kanske två extra slut sen har den vid vissa tillfällen animerade mellansekvenser som jag tror fanns med i någon ps-version av spelet. Om jag inte är helt ute och cyklar. Tror även att det ska finnas någon dungeon som inte finns med i originalet.Har inte spelat originalet men kan bara säga att ds-versionen är riktigt bra och tror att den är väldigt trogen originalet plus att den drar nytta av ds:ns egenskaper till exempelvis karta på nedre skärm.

 15. ozzy88 skriver:

  Tack för ytterligare ett bra avsnitt! Kommer inte att haka på nästa retroresa även om det verkar vara ett sjukt intressant spel..

  Lätt att jag skulle be om Anders eller Samsons autograf ifall man skulle stöta på er. För såpass coola e ni ju!

  P.S Om någon vill ha någon att köra co-op med i någon framtida retroresa så kan man lägga till min gamertag: ozzy88 2

  Det är inte säkert att jag kan men hör gärna av er retroresare!

 16. Jickel skriver:

  Nu är jag kanske lite sen till festen, men jag blev _djupt_ besviken att Anders missade den fantastiska sjungande roboten Gato på festivalen i början av Chrono Trigger. 😉

  Som straff kräver jag att ni spelar denna låt i nästa avsnitt http://ocremix.org/remix/OCR00988/

 17. Jickel skriver:

  Nu blev det lite fel, det var den här “låten” jag menade
  http://ocremix.org/remix/OCR00313/

  Fast om jag minns Chrono Trigger rätt passar nog den förra låten jag länkade till ganska bra till nästa avsnitt. 🙂

 18. Lephyrius skriver:

  Oj! Marinara och alla pizzor med saker ifrån havet är enormt goda. Jag åt en gång en så god Marinara med goda skaldjur. Sedan gjorde jag misstaget och köpte det ifrån ett ”kebabställe” jag blev inte sjuk men det var inte en njutbar upplevelse men jag var hungrig.

  TinTin i Tibet! Yesss! Äntligen något som jag tyckte om när jag var liten. Det var så spännande serier och någon man kan relatera till. Jag har väldigt svårt att relatera till både Turtles och Power Rangers. TinTin är det bästa för att man kunde fantisera att man var TinTin. Jag hade ingen dålig fantasi när jag var liten men det var mer spännande att tänka att det här kunde vara jag som utforskar världen och ofta ruiner/tempel. Spelet är frustrerande svårt tur att jag hyrde spelet innan jag köpte det när jag var liten det skall bli intressant att prova att klara spelet nu så här 15 år efteråt.

  Gobliiins:

  1.Grafiken: Väldigt enkel man ser vad allt skall föreställa utan mycket fantasi. Sedan att UI:t tar upp typ ”halva” skärmen är en annan femma.
  2.Ljud: Väldigt Väldigt sparsmakad. Det är mest bakgrunds ambient ljud som fågelkvitter också vidare. Jag hade gärna hört mer musik. Talet förvånansvärt bra för att vara på den tiden. (Det skall sägas att jag hade två vaxproppar medan jag spelad spelet.)
  3.Kontroll: Man är van vid ett lite mer modern kontroll men den funkar. Problemet ligger mer i att det finns vissa ställen var det så exakt var man skulle trycka att man trodde att man tryckt fel.
  4.Gameplay: Det här spelet kom efter The Secret of Monkey Island. Försöker dom utveckla peka och klicka genom att lägga in ”liv/energi”? Det är helt onödigt enligt mig. Sedan hemskt klaustrofobiskt med att spara med ett password-system The Secret of Monkey Island kunde man spara överallt utan password(förutom i Sega CD versionen).
  5.Utmaning: Jag är mer lagd åt de mer ologiska användningar av vanliga föremål. Här var det mycket mera skjuta ihjäl spindeln med pistol och ge köttbit till hund även fast det fanns lite undantag. Vilket kanske funkar för vissa men inte för mig. Det svåra var mera att t.ex. placera moroten på rätt ställe för att kaninen skulle titta upp ur hålet eller få sina goblins att använda föremål. Rätt varierande längd på banorna fast det gör inte så mycket banindelningen är ju mest till för att password-systemet skall fungera.
  6.Slutsats: Det här är ett spel jag kommer att glömma fort. Även fast jag är ett stort fan av peka klicka. Så om man vill ha något ifrån den här tiden så finns det bättre alternativ(The secret of Monkey Island ).
  Jag gillar touchen på slutscenen där goblin försöker pumpa luft i ett trähjul till en kärra som drivs av en jätte oxe. Det var nog kanske det roligaste med hela spelet.

  Varför skriver man så här mycket om ett dåligt spel istället för skriva mer om det bra spel?

  Tips: Jag vill spela Gabriel Knight: Sins of the Fathers nästa gång det är dags för peka klicka.

 19. Avgrundsvrål skriver:

  Fan, ni retroresenärer gör grymma avsnitt, ni skulle egentligen kunna sitta och prata om absolut ingenting och det hade ändå varit underhållande!

  Jag tänkte på det här med eran favoritkonsol, Nintendo 64, och först vill jag säga att ni hade rätt om Super Mario 64. När ni pratade om det tyckte jag bara ni var dåliga som inte klarade av kontrollen men har nu insett att spelet faktiskt är näst intill ospelbart idag. :'(

  Jag undrade om det finns några n64 spel ni faktiskt gillar? Man måste ju gilla F-Zero X exempelvis. Finns det nån chans att ni kan ta er an Goldeneye? Det hade varit kul att höra vad ni tyckte om det.

 20. Tarmstorm skriver:

  Så, nu när ni äntligen tar och spelar ett pcspel i retroresan, så måste jag hänga på.
  Jag skriver ner mina funderingar i kronologisk ordning.
  -Karaktären har en väldigt lång näsa och ser ut som något från mumindalen.
  -Musiken är rätt svängig.
  -Varför är spelet på franska?
  -Skulle det inte vara tre karaktärer?
  -Varför i helvete skjuter min karaktär av sig huvudet när jag försöker plocka upp fallskärmen.
  -Varför faller båten, sa de något i introt som jag inte förstod?
  -Trollet är förjävla kass på golf.
  -Aha… Vad det Gobliins ni spelade. Jag måste ha blandat ihop titlarna, jaja bättre lycka nästa gång.

  Continuez votre bon travail de pommes de terre!

Skriv en kommentar