Denna vecka nås vi av såväl bra som dåliga nyheter. Den bra är att det släpps en Xbox-kontroll som är anpassningsbar för folk med funktionsvariationer. Den dåliga är att Boss Key Productions stängs ner och att legendaren Cliff Bleszinski. Vi kollar även in det kommande battle royale-läget i höstens Call of Duty och som bonus uppmärksammar vi elitserien i CS:GO.

Microsoft släpper Xbox-kontroll för funktionsvarierade

Microsoft kommer att släppa en Xbox-kontroll särskilt framtagen för personer med funktionsvariationer, meddelar man i ett inlägg på den officiella Xbox-sajten. Xbox Adaptive Controller är en stor kontroll med styrkors och två stora, programmerbara knappar på ovansidan. På baksidan har den en 3,5-millimetersingång för varje knapp på en vanlig Xbox-kontroll, så att den som inte kan spela med en vanlig kontroll kan koppla in sina egna specialverktyg. Det går även att koppla in joysticks via USB. Videon ovan visar en rad exempel på vad som går att göra med kontrollen.

Xbox Adaptive Controller har utvecklats av Microsoft tillsammans med organisationer som arbetar med tillgänglighet, till exempel The AbleGamers Charity, The Cerebral Palsy Foundation, Craig Hospital, SpecialEffect, och Warfighter Engaged. Kontrollen släpps senare i år och kommer att kosta 100 dollar.

Niklas tankar: Det här är fantastiska nyheter! Alla som vill bör ges möjlighet att spela spel, men ofta har det varit både dyrt och komplicerat att anpassa kontrollmetoder till olika funktionsvariationer. Det är sådana här tilltag, som kan verka små för oss som kan spela med vanliga kontroller, som genererar enorma mängder goodwill. Microsoft gör mycket rätt med Xbox just nu – bara man kunde skaka fram lite spel också.

Cliff Bleszinski lämnar branschen – stänger ner Boss Key Productions

Radical Heights-servrarna kommer att vara uppe ett tag till.

Den legendariske spelutvecklaren Cliff ”Cliffy B” Bleszinski lämnar spelbranschen i samband med att studion Boss Key Productions stänger ner. Studion stängs ner efter att lagskjutaren Lawbreakers misslyckades med att nå sitt mål, och att battle royal-spelet Radical Heights som nyligen släpptes i early access var ”för lite för sent”, skriver Bleszinski själv på Twitter.

https://twitter.com/therealcliffyb/status/996092708971274245

Cliff Bleszinski är mest känd för att ligga bakom Gears of War-serien och startade Boss Key Productions för fyra år sedan. Det är oklart hur många personer utöver Bleszinski som påverkas av att studion läggs ner.

Niklas tankar: Det är alltid deppigt när en legendarisk utvecklare lämnar branschen, särskilt som både Lawbreakers och Radical Heights har sett riktigt bra ut. Men gör man, som han själv skriver, för lite för sent är det inte så mycket att göra annat än att gilla läget. Jag gissar att vi inte har sett det sista av Cliffy B, men för tillfället kan det vara gött för honom att ta det lite lugnt ett tag då han varit igång sedan väldigt unga år.

Bekräftat: Black Ops 4 får battle royal – men ingen solokampanj

Rykten var sanna. Blackout. Så heter det battle royale-läge som kommer att finnas i höstens Call of Duty: Black Ops 4. Det stod klart sedan utvecklarna Treyarch och utgivaren Activision visade upp spelets flerspelarlägen i veckan. I trailern för Blackout berättar man att kartan är uppbyggd av landmärken från kända Call of Duty-banor från förr, och ska vara 1 500 gånger större än klassiska Nuketown. Det är ännu oklart hur många spelare som kommer att försöka ha ihjäl varandra åt gången, men såväl bilar som flygplan och båtar ska finnas på den.

Det ”vanliga” onlineläget i Black Ops 4 visades även det upp, och ser ut att likna upplägget i Black Ops 3, med klasser med särskilda förmågor.

Treyarch har nu också bekräftat att spelet inte innehåller någon klassisk solokampanj, men det ska gå att spela zombieläget ensam tillsammans med botar.

Niklas tankar: Det är såklart väldigt tråkigt att Black Ops 4 kommer att sakna en solokampanj, även om den i trean var en av de sämre jag spelat i ett Call of Duty. Det kan låta huvudlöst att kapa kampanjen, men vi kan vara rätt säkra på att det finns siffror som pekar på att det är värt det, rent ekonomiskt.

Jag är väldigt spänd på att se hur battle royale kan se ut när det görs av en trippel A-utvecklare. Tror jag att det kommer att bli bra? Ytterst oklart. Men intressant är det.

BONUS: ”Heaton” och ”Potti” startar svenska elitserien i CS:GO

I skrivandet av detta nyhetssvep snubblade jag hos Aftonbladet Spela över nyheten att Emil ”HeatoN” Christensen och Tommy ”Potti” Ingemarsson startar svenska elitserien i CS:GO och kände att det behövde uppmärksammas. Det mesta den nyfikne behöver känna till finns i videon ovan. Totalt ligger prispotten på 750 000 kronor, och anmälan till ligan öppnar den 1 augusti. Kul initiativ, som jag hoppas leder till att fler lovande talanger får en chans att synas.