Vill du ha en detaljerad genomgång av allt som visas på E3-mässan i Los Angeles? Då är detta nyhetssvep helt fel, då det skrivs på söndag kväll. Däremot kommer vi att täcka mässans alla höjdpunkter i ett matigt avsnitt av Svamppod på fredag. Men vi hinner åtminstone kika på nästa Xbox, att Epic-exklusiva Metro Exodus plötsligt går att köpa i Microsoft Store – och att Uncharted-filmen fått ett premiärdatum.

Nästa Xbox har visats upp – satsar på snabba laddningstider

Korta laddningstider, 120 bilder per sekund – och 8K-upplösning. Det är vad Microsoft siktar på med nästa Xbox-konsol, i nuläget kallad Project Scarlett. Det var under speljättens show på spelmässan E3 som några av detaljerna kring konsolen presenterades.

Enligt den korta video som visades ska Project Scarletts vara fyra gånger mer kraftfull än den i Xbox One. Precis som nästa Playstation kommer den att ha en SSD-hårddisk för att få ner laddningstiderna.

Project Scarlett ska även stödja spel från fyra generationer – troligtvis Scarlett, Xbox One, Xbox 360 och Xbox – och släpps nästa jul tillsammans med nästa Halo-spel, Halo Infinite.

Niklas tankar: Ja, vad ska man säga, Playstation och Xbox verkar bli snarlika den här gången också. Jag vet inte riktigt vad jag väntade mig, men kanske hoppades jag på att de inte skulle lägga sina ägg i samma SSD-korg, men tji fick jag. Skillnaden konsolerna emellan kommer nästa generation definitivt att ligga i tjänsterna. Xbox har sitt Xcloud för att streama spel, och Playstation lär ha Now eller något liknande. I nuläget är det enda vi vet att vi får två boxar som troligtvis har ungefär samma funktion och prestanda att välja mellan. Spännande…!

Epic-exklusiva Metro Exodus går att köpa på Microsoft Store

Metro Exodus har dykt upp i Microsoft Store.

När det tredje spelet i Metro-serien, Exodus, släpptes tidigare i år skulle det på PC vara exklusivt för Epic Games Store fram till nästa år. Så är inte längre fallet. I och med att Xbox Game Pass lanseras för PC-användare går det nu att köpa spelet även på Microsoft Store, oavsett om man har Game Pass eller ej.

Spelets utgivare, Deep Silver, har i skrivande stund inte svarat när Eurogamer bad om en kommentar på att exklusiviteten satts ur spel.

Niklas tankar: ”Timed exclusive” är ett nedrans gissel. Inte så mycket för oss spelare – vi kan ju oftast få tag på spelen – men för plattformsägarna. Branschen blir mer och mer wibbly wobbly och vi ser hela tiden hur gränser mellan plattformar och exklusiviteter suddas ut. Se bara på hur Dauntless stödjer crossplay mellan PC, PS4 och Xbox från start. På samma sätt tror jag att det kommer att finnas ännu fler sätt och ställen att införskaffa spel framöver

Uncharted-filmen kommer nästa år – Tom Holland spelar Nathan Drake

Nathan Drake och Tom Holland

Lika som bär? Bild: Naughty Dog, Gage Skidmore/Wikimedia Commons

En filmatisering av Naughty Dogs hyllade Uncharted-serie har varit på gång i flera år och för två år sedan hoppade Spider-Man-skådisen Tom Holland på projektet. Nu har filmen fått ett premiärdatum – 18 december 2020, rapporterar The Hollywood Reporter. I januari blev det även klart att 10 Cloverfield Lane-regissören Dan Trachtenberg ska regissera filmen.

Niklas tankar: Nämen, ett premiärdatum? Kan det betyda att filmen faktiskt kommer att komma? Känns som att det snackats om att Uncharted borde bli film ända sedan första spelet släpptes för 12 år sedan. Frågan är dock varför. Uncharted är bra berättelser i spelformat redan – och Indiana Jones-filmerna finns ju redan. Men visst, jag kommer att gå och se Uncharted, eftersom jag är en duktig och lättroad populärkulturskonsument.