Det har varit Gamescom och jag tänkte fokusera hela veckans nyhetssvep på det. Men så hände grejer! Världens största e-sporttävling, The International, kommer till Stockholm nästa år, och en förlikning har nåtts i målet om sexuella trakasserier på Riot Games. Men avslutar med trailerkavalkad från Gamescom, det gör vi i alla fall!

The International till Stockholm nästa år

Världens till prispengar sett största e-sporttävling, The International, kommer att hållas i Stockholm nästa år. Årets upplaga av Dota 2-turneringen avslutades i helgen i Shanghai i Kina, och i en video presenterades alltså Sverige och Stockholm som skådeplatsen för nästa års evenemang. Stadens finansborgarråd Anna König Jerlemyr välkomnade världens Dota-elit.

”Passionen för Dota är stark och vi är hedrade över att välkomna världen till att heja på sina favoritlag medan vi hyllar ett årtionde av mästare”, säger hon i videon.

Det blir andra gången som The International hålls på europeisk mark. Förra gången var den allra första tävlingen i tyska Köln 2011.

Årets upplaga av The International vanns av europeiska laget OG, som kammade hem 145 miljoner kronor i vinstsumma, samt blir det första laget att vinna tävlingen två gånger.

Niklas tankar: Det här är så ballt! Jag har spelat kanske fem Dota 2-matcher någonsin, och förstår i princip ingenting när jag kollar på det. Men The International är troligtvis den fetaste e-sporttävlingen i dagsläget och att den kommer till lilla Sverige och Stockholm är grymt stort för nordisk e-sport. Vi har alltid varit ett av världens bästa e-sportländer och att arrangera The International är såklart ytterligare en fjäder i allas vår kollektiva dataspelshatt.

Riot Games förlikar i sextrakasseri-mål

Båda sidor ska vara nöjda med förlikningen. Bild: Riot Games

Målsäganden och Riot Games har nått en förlikning i målet där företaget stämdes för att chefer ska ha trakasserat anställda sexuellt och en allmän kultur av sexistisk kultur där kvinnor missgynnas lönemässigt. Man ska ha nått en överenskommelse som båda parter är nöjda med, något som meddelas i ett gemensamt uttalande på League of Legends-utvecklarens sajt.

Trakasserierna och den sexistiska kulturen ska ha frodats på företaget en längre tid, men i år tog de anställda saken i egna händer och stämde sin arbetsgivare och genomförde en walkout-strejk som protest mot den dåliga arbetsmiljön.

I förlikningen skriver en advokat som företräder de anställda att ”ett antal betydande förändringar i Riots företagskultur” har genomförts och att ”de många Riot-anställda som talade ut, inklusive de kärande, hjälpte till att förändra kulturen på Riot.”

Riot Walkout, gruppen bakom strejken, säger till Los Angeles Times att förlikningen är ”en seger för kvinnor i spelbranschen. Vi tror att de policyförändringar som Riot har gått med på kommer att fortsätta den utveckling mot jämställdhet som vi sett det senaste året.”

Niklas tankar: Nämen ser man på, en positiv nyhet om sexism och trakasserier i spelbranschen? Situationen på Riot kändes som ett ogenomträngligt mörker, men det verkar som att ledningen faktiskt lyssnade på sina anställda för en gångs skull, och gick med på en rad olika förändringar. Vi får hoppas att detta verkligen leder till en betydande förändring av kulturen på företaget och att de inte trillar in i samma gamla unkna mönster igen. Det här är ett bevis på att det lönar sig att organisera sig som anställda, vare sig det gäller sexism eller andra arbetsförhållandefrågor. Bra jobbat!

Trailerkavalkad – det bästa från Gamescom

Det var som sagt Gamescom i veckan och det trillade ut en hel drös trailers för båda kända och tidigare okända spel. Jag har valt ut några personliga favoriter som vi inte redan sett alldeles för många gånger, helt utan motivering eller inbördes ordning. Håll till godo!

 Torchlight 2

Eastward

Freedom Finger

Skater XL

The Touryst

Creature in the Well

Best Friend Forever

Blasphemous

Predator: Hunting Grounds

Snowrunner

Need for Speed: Heat

Oninaki

Blindfold

Liberated

Little Nightmares 2

Kerbal Space Program 2

Humankind

Disintegration

Port Royale 4

Iron Harvest 1920+

Death Stranding