Hjälp jag smälter bort! Tur att det finns svala sovrum, bordsfläktar och Nintendo Switch. Även spelnyheterna går trögt i högsommarvärmen, men denna vecka kollar vi på att en mask med vad som av många uppfattar som en stötande symbol plockats bort ur PUBG, att 90 000 fuskkonton bannats på Steam – och att Nathan Fillion är den perfekte Nathan Drake.

Bluehole ber om ursäkt för ”stötande” mask i PUBG

De som köpt masken med solmotivet fick pengarna tillbaka. Bild: Bzit

En mask med en japansk solflagga som motiv har efter kritik plockats bort från butiken i Playerunknown’s Battlegrounds. Kritiken kom främst från kinesiska och koreanska spelare, som menar att masken är ”stötande”, rapporterar BBC och koreanska nyhetssajten Bzit. Motivet, en uppåtgående sol, för främst i Kina och Sydkorea tankarna till det imperialistiska och militaristiska Japans aggressiva framfart i Asien under andra världskriget. PUBG utvecklas av PUBG Corporation, som i sin tur ägs av det koreanska spelhuset Bluehole och har en stor publik i just Sydkorea och Kina.

I spelets kod har spelare dessutom hittat att en av spelets AI-botar getts namnet ”Unit 731”. Enhet 731 var enligt BBC en division av den japanska armén som utvecklade kemiska vapen och utförde mänskliga experiment på kinesiska, koreanska och ryska krigsfångar.

Bluehole har nu gått ut och bett om ursäkt för masken och bot-namnet. I ett uttalande menar man att masken aldrig skulle ha gått ut till försäljning, och att namnet på AI-boten kommer att ändras. Man lovar även att granska kosmetiska föremål noggrannare innan de börjar säljas.

Niklas tankar: Det skulle inte förvåna mig om det finns delar av internet som i detta nu skriker om att det skulle vara ”censur” eller att inskränka yttrandefriheten eller något sånt dumt att påtryckningar har fått Bluehole att plocka bort masken ur spelet, men nä, det köper jag inte. För många människor i delar av Asien är solsymbolen att jämföra med om en mask i spelet hade haft ett hakkors som symbol på. Det känns bra att Bluehole pudlar och ber om ursäkt direkt, men ärligt talat, visst borde masken ha upptäckts och stoppats innan den gick ut i butiken?

Steam bannar 90 000 fuskare

61 441 konton bannades på en en dag, enligt SteamDB.

Valve har i dagarna genomfört den största utrensningen av fuskande spelare på Steam sedan starten. 90 000 konton har stängts ner på ett par dagar, rapporterar bland andra PCGamesN  och Gameindustry.biz, som hänvisar till siffror från statistiksidan SteamDB.

Det är oklart vad som ligger bakom bannandet av så många konton på kort tid, men enligt Gamesindustry.biz är det troligt att Steams antifusksystem, VAC, lärt sig identifiera ett nytt sätt att fuska på, och därför kunnat stänga så många konton på en gång.

Niklas tankar: Fuskande i spel – hur kul är det egentligen? Särskilt om det gäller tävlingsinriktade multiplayerspel. Jag tänker särskilt på PUBG, som på högre nivåer är så fullt av fuskare att det blir i princip ospelbart. Nä, tack och hej med er, alla tråkiga fuskare – dra och förstör era egna singleplayerspel någon annanstans istället.

Videotips: Kortfilmen med Nathan Fillion är Uncharted-filmen vi drömt om

Vi avslutar veckans nyhetssvep med något som många spelnördar väntat på i många år – en liten Uncharted-film med ingen annan än Nathan Fillion som spelvärldens Indiana Jones, Nathan Drake. Kortfilmen är visserligen ett fanprojekt skapat av bland andra Allan Ungar, men produktionsvärdet går inte att ta fel på. Det här är 15 minuter mestadels action och Nathan Fillion som är Nathan Fillion. Men en sak är säker – om den där ”riktiga” Uncharted-filmen någonsin blir av är det ganska givet vem som ska spela Drake.