I och med Star Wars Jedi: Fallen Order har de flesta av årets storspel nu släppts, och det är snart dags att försöka sig på något slags bokslut. Men fram tills dess tuffar vi på, och visst händer det en del på nyhetsfronten. På Microsoft-eventet XO19 visades Dontnods nästa spel upp – med en transperson i en av huvudrollerna. Man snackade dessutom om Project xCloud, som kommer till Xbox Game Pass nästa år. Till slut kikar vi på att det ser ut som att Bioware planerar att göra om floppen Anthem i grunden.

Transperson i huvudrollen i Life is Strange-utvecklarnas nästa spel

I förra veckan höll Microsoft sitt event XO19 i London och presenterade såväl nya spel som tjänster. Ett av spelen som visades upp vad Life is Strange-utvecklarna Dontnods kommande äventyr. I Tell Me Why är en av huvudkaraktärerna en transperson, enligt ett pressmeddelande från Dontnod är det ”den första spelbara spelhjälten från en stor studio eller utgivare som också är trans”.

Tell Me Why handlar om syskonparet Tyler och Alyson Ronan som ”använder sin extraordinära koppling till varandra för att nysta upp minnen från en kärleksfull med besvärlig barndom”, skriver Dontnod.

Dontnod har tagit hjälp av den amerikanska HBTQ-organisationen GLAAD för att skriva karaktären, och transskådespelaren August Black spelar rollen som Tyler, skriver Patrick Klepek på Vice.

Niklas tankar: Det här är stort och viktigt! Om vi vill att alla ska spela spel – och det vill vi – är det även viktigt att alla representeras i dem. Transpersoner har alltid varit såväl bortglömda som felrepresenterade i spel och jag hoppas att Dontnod gör det på rätt sätt den här gången. Det är inte lätt, men att samarbeta med GLAAD och anlita en skådespelare som är trans känns åtminstone väldigt lovande.

Streamingtjänsten Project xCloud kommer till Xbox Game Pass nästa år

Microsoft har knutit ett gäng utvecklare till sig för Project xCloud.

Nästa år kommer det att bli möjligt för Xbox Game Pass-prenumeranter att streama spel direkt till sin mobiltelefon eller dator. Det när Project xCloud, som redan nu testas i vissa regioner, släpps på PC. Det berättade Kareem Choundry, ansvarig för Project xCloud, under Microsofts XO19-event i förra veckan.

Detaljerna kring det hela inte glasklara utöver att streamingtjänsten kommer att komma någon gång under nästa år, och att det inte tillkommer några extra kostnader för den som betalar för Game Pass. I nuläget testas tjänsten i Korea, Storbritannien och USA, och nästa år kommer den alltså till bland annat Kanada, Indien, Japan och västra Europa. Testet har fler än 50 spel och det ska framöver även vara möjligt att spela med en Dualshock 4-kontroll utöver Xbox-kontrollen.

Denna vecka släpps även Googles streamingtjänst Stadia, som när den släpps kommer att ha 12 spel – varav de flesta inte ingår i månadsavgiften för tjänsten. Dessutom saknar den en del utlovade funktioner när den släpps.

Niklas tankar: Microsoft har verkligen gjort allt för att räta upp skutan sedan den katastrofala lanseringen av Xbox One 2013. När vi nu närmar oss släppet av nästa Xbox-konsol står stjärnorna i linje för dem, och de har till och med fått mig att skaffa Game Pass trots att min Xbox One ligger nerpackad i en låda. Att de fått in mig som PC-spelare i sitt ekosystem är verkligen inte illa och visar på hur attraktiva de har gjort sina tjänster. Det återstår att se hur bra xCloud fungerar, men om Google säger att de kan klara det tekniska med sin Stadia, så finns det inget som säger att inte Microsoft kan göra det samma. På tal om Stadia – jag bör få hem och testa en för Svamprikets räkning inom ganska så kort. Håll utkik efter det!

Källor: Bioware planerar total makeover för Anthem

Biowares jättesatsning blev blev allt annat än hyllat när det släpptes tidigare i år.

När Bioware släppte sin stora onlinesatsning Anthem tidigare i år togs det emot med allt annat än öppna armar. Såväl recensenter som fans kritiserade det för att vara buggigt och innehållsfattigt. Sedan dess har uppdateringar skjutits på tiden, och nyligen lämnade chefen för spelets livetjänster företaget. Nu uppger källor till Kotakus Jason Schreier att Bioware planerar att ge Anthem en total makeover.

Detaljerna är oklara, men enligt källorna ska spelets uppdragsstruktur, loot och värld göras om i grunden och man funderar även på att släppa spelet igen som en helt ny produkt. Nyversionen kallas internt för Anthem 2.0 eller Anthem Next och liknas vid hur opinionen om No Man’s Sky ändrades i takt med stora uppdateringar, eller hur fansen tog till sig Destiny i och med expansionen The Taken King.

Niklas tankar: Jag tillhör dem som var riktigt taggad på Anthem och kastade mig över det när det släpptes tidigare i år. Men redan efter ett par timmar var jag gruvligt besviken. Jag spelade klart huvudstoryn och la sedan spelet på hyllan. Sedan dess har jag följt subredditen och fasats över hur illa spelet skötts. Men jag gillade världen och estetiken, så om Bioware verkligen menar allvar med att göra om spelet såpass rejält är jag absolut benägen att testa igen. Det finns ett bra spel där någonstans långt inne bland all skit, det är jag övertygad om.