Stora nyheter denna veckan! Dan Houser, en riktig tungviktare i branschen, lämnar sin bror Sam ensam vid rodret på Rockstar. Vi följer även upp förra veckans Warcraft 3: Regorged-debacle med att Blizzard erbjuder missnöjda fans sina pengar tillbaka. Till sist kikar vi in för att se hur det går för Anthem och upptäcker att det fortfarande verkar vara jul där… 

Dan Houser lämnar Rockstar

Rockstar

Dan Houser var med och grundade Rockstar Games 1998.

Dan Houser, en av bröderna som var med och grundade GTA-studion Rockstar för över två decennier sedan, lämnar företaget i mars efter ett års frånvaro. Dan Houser har varit Rockstars vice vd och även skrivit och producerat flera av studions spel, som Red Dead Redemption, Bully, och Max Payne 3. Tillsammans med sin bror Sam Houser har han varit en storspelare i branschen i många år.

Det är oklart vad Dan Houser ska göra efter att han lämnat Rockstar, men han tog alltså i fjol en paus från jobbet han nu lämnar. Rockstar säger till Gamesindustry.biz att Dans bror, Sam Houser, kommer att fortsätta på sin post som vd för företaget.

Niklas tankar: Houser-bröderna är legendariska i branschen, och att en av dem lämnar det prestigefyllda jättebolag de varit med att grunda är smått chockerande. De två bröderna har en stapelvara och att det nu ”bara” är Sam kvar kommer definitivt att kännas märkligt. Om det är så att Dan Houser jobbat lite för mycket under lite för många år och gått in i väggen hoppas jag att han får vila ut och ta det lite lugnt framöver. Kanske skulle det i så fall kunna få företaget, där det sägs förekomma en hel del crunch och övertid, att se över sin kultur.

Blizzard erbjuder pengarna efter Warcraft 3-kritik

Warcraft 3: Reforged

Där borta hittar du dina pengar tillbaka.

När Blizzard släppte den efterlängtade remastern av Warcraft 3 i förra veckan rasade fans mot att utlovade tillputsningar uteblivit, att spelet var fullt av buggar – och för hur de hanterar äganderätten för användarskapade kartor. En dryg vecka efter att spelet släpptes erbjuder Blizzard nu pengarna tillbaka via deras sajt till dem som är missnöjda med upplevelsen – oavsett hur länge de spelat. På Reddit vittnar fans som spelat i över fem timmar om att de fått pengarna tillbaka.

Blizzard lova även att fixa en del av de saker som fansen har klagat på, skriver de i ett foruminlägg på sin sajt.

Niklas tankar: Här går det undan! På mindre än två veckor har de lyckats släppa en besvikelse till spel och vägrat att låta folk få pengarna tillbaka för att sedan göra en helomvändning och lova både återköp och bättring av produkten. Blizzard har inte haft det lätt på sistone. Diablo Immortal, Hong Kong-bråket, och nu Warcraft 3: Reforged har svärtat ner deras rykte ordentligt och nu behöver de verkligen komma på rätt köl igen. Det återstår att se hur mycket de lyckas ”fixa” av Reforged, det är verkligen ett spel som förtjänar en bra remaster.

Anthem julpyntar i februari

Anthem Icetide

Jul i februari i Fort Tarsis!

Biowares multiplayerspel Anthem floppade rejält när det släpptes i fjol och sedan dess har utlovade uppdateringar uteblivit, och många har känt sig svikna av både spelets kvalitet och brist på innehåll. I förra veckan loggade Games Radars chefredaktör Sam Loveridge in i spelet för att se hur läget var med det, och möttes av att Fort Tarsis fortfarande hade kvar pyntet från spelets julevent – i februari.

”Det faktum att allt julpynt fortfarande sitter uppe gör att det känns ännu sorgligare”‚ skriver Loveridge på Twitter om det.

Men det finns en förklaring. Juleventet Icetide förlängdes av Bioware och hålls februari ut – därför sitter pyntet fortfarande uppe.

Enligt rykten jobbar Bioware på en totalrenovering av det kritiserade spelet, men just nu är det ganska så tyst kring Anthem.

Niklas tankar: Jag fattar att man förlängt juleventet, en känns det ändå inte lite märkligt att ha julpynt i februari, även om det är i ett spel som utspelar sig i en annan värld? Kanske tyder att man förlängt eventet även på hur lite Bioware har att erbjuda i spelet. Jag hoppas på att ryktena om en nylansering av Anthem stämmer, för det finns ett riktigt bra spel där någonstans under allt det dåliga. Den som lever får se.