Precis som i alla andra aspekter av våra liv just nu, så fortsätter coronavirusets järngrepp även om spelbranschen. Den gångna veckan har vi nåtts av nyheterna att Gamescom i Köln ställer om till att bli en helt digital mässa och att skådisen som gjorde rösten till Peppy Hare i Star Fox 64 har dött i covid-19. I icke corona-relaterade nyheter uppmärksammar vi att journalisten Jason Schreier lämnar Kotaku efter åtta år av djuplodande reportage och stora avslöjanden.

Gamescom i Köln ställs in – satsar på digital show

Allt det här blir digitalt i år. Bild: Koelnmesse/Gamescom

Den stora spelmässan Gamescom i Köln ställs in. Istället satsar man på att dra ihop en digital show, meddelade arrangörerna på Twitter i veckan som gick.

”Det är officiellt; Gamescom kommer tyvärr under inga omständigheter att bli av i Köln i år”, skriver arrangörerna i uttalandet.

Men man meddelar också att man är i full gång med att planera en digital version av mässan, som vanligtvis drar över 350 000 besökare till staden i västra Tyskland i slutet av augusti.

Anledningen till att den fysiska mässan inte blir av är såklart den rådande coronakrisen, och att Tyskland i och med den i nuläget satt stopp för alla större evenemang augusti ut.

I ett pressmeddelande skriver arrangörerna att det utöver sedan tidigare befintliga evenemang som Opening Night Live och Gamescom Now, kommer att jobba fram nya digitala format innan mässan hålls den 25–29 augusti.

Niklas tankar: Det kom såklart inte som någon som helst chock att Gamescom inte kan bli av, precis som E3, GDC och allt annat. Stora evenemang är inte aktuellt just nu, vilket man såklart förstår även om jag personligen är bitter över att inte få ha min Roskilde-semester i år. För oss som ändå inte hade tänkt åka till Gamescom kan det ju dock bli kul att se på vilket sätt onlinedelen av mässan utökas. Gamescom är ju lite av Europas E3, och vi kan nog fortsatt se fram emot en hel del spännande spelnyheter. Självklart kommer du att kunna läsa om de viktigaste av dem här!

 

Jason Schreier lämnar Kotaku

Journalisten och författaren Jason Schreier lämnar Kotaku efter åtta år, meddelar han i ett inlägg på sajten. Schreier har under åren publicerat stora avslöjanden och djuplodande reportage, som fått ringar på vattnet i spelbranschen. Några exempel är reportaget om vad som gick fel med utvecklingen av Anthem, och granskningen av crunch-kulturen hos Rockstar. I inlägget skriver Schreier att han är glad att en av hans sista artiklar handlar om hur kulturen på Rockstar blivit bättre sedan han skrev den första texten.

Utan att gå in exakt på vad han ska göra härnäst skriver Schreier att han efter att han färdigställt sin andra bok kommer att göra nya grejer på en ny sajt. Han startar även en ny spelpodd, Triple Click, tillsammans med före detta Kotaku Splitscreen-kollegorna Kirk Hamilton och Maddy Myers.

Utan att gå in särskilt djupt på varför han lämnar Kotaku så nämner han journalisterna på systersajten Deadspins kamp mot ägarna som tidpunkten då han insåg att han måste lämna företaget.

Niklas tankar: Som yrkesutövande journalist och någon som åtminstone försöker ha en bild av sig själv som någon som ”skriver om spel” har Jason Schreier länge varit en självklar person att följa och något av en förebild bland journalister som täcker branschen. Han gör riktigt journalistiskt arbete, något som är extremt sällsynt när det kommer till spel. Han har gedigna källor, gräver i rykten och langar avslöjanden när de flesta andra rapar upp pressmeddelanden och trailers och följer utgivarnas marknadsföringsplan till punkt och pricka. Det ska bli extremt kul att se vad han gör härnäst, och den nya podden blir det självklar lyssning på. Om du är intresserad av vad som händer i spelbranschen är Schreier nästan ett måste att följa.

Star Fox- och Team Fortress 2-rösten Rick May död i covid-19

Star Fox 64

Peppy Hare i Star Fox 64 var en av rösterna som Rick May gjorde.

Rick May, rösten bakom bland andra Peppy Hare i Star Fox 64 och Soldier i Team Fortress 2, har dött i sviterna av covid-19. Det enligt den dödsruna som publicerats av Rekindle School, där May jobbade som lärare. Under sin karriär som röstskådespelare spelade han utöver Peppy och Soldier även Andross i Star Fox 64 samt både berättarrösten och Djingis khan i Age of Empires 2.

Rick May drabbades av en stroke i februari i år, och smittades senare av coronaviruset på det vårdhem han bodde på. Han blev 79 år gammal.

Niklas tankar: Ingen går säker från coronaviruset i dessa tider, inte ens våra gamla tv-spelshjältar. Svamprikets tankar går till Mays nära och kära och vi tackar för alla fina spelminnen.

Do a barrel roll!